7 πράγματα που ακυρώνουν τις σχέσεις - και τους ανθρώπους μέσα σ' αυτές

7 πράγματα που ακυρώνουν τις σχέσεις - και τους ανθρώπους μέσα σ' αυτές Facebook Twitter
Δεν ακούμε ποτέ προσεκτικά
2

Δεν είναι εύκολο πράγμα οι σχέσεις, ποτέ δεν ήταν και με τον τρόπο που αλλάζει η ζωή μας στις σύγχρονες κοινωνίες, ποτέ δεν θα είναι. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερο απ' ό,τι φανταζόμαστε: ένα 60% των σχέσεων είναι καταδικασμένες να αποτύχουν από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ασυμφωνία χαρακτήρων ή την πανεύκολη "εξάτμιση" του πάθους μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Αφορά και πράγματα που κάνουμε -κάποτε ηθελημένα, κάποτε άθελα- και καταφέρνουμε να «ευνουχίσουμε» μια σχέση και τους ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν μέσα σ' αυτή. 

1.

Είμαστε αγενείς 

Είναι εκείνου του είδους η αγένεια στην οποία πολύ συχνά οδηγεί η οικειότητα μεταξύ ζευγαριών. Σύμφωνα με τη Jessica Small, σύμβουλο γάμων και ψυχοθεραπεύτρια είναι αυτού του είδους η συμπεριφορά που μοιάζει να επιτρέπει όλα εκείνα τα μικροπράγματα που δεν θα κάνατε στο πρώτο ραντεβού. Είναι μια πολύ στρεβλωμένη θεώρηση της οικειότητας που συνήθως οδηγεί σε προσβολές, αμφισβήτηση και άκομψες συμπεριφορές που τελικά μπορούν να διαλύσουν μια σχέση. Α, και κάτι αναπάντεχο: το ίδιο απωθητική είναι η αγένεια, ακόμη κι όταν δεν έχει στόχο τον/την σύντροφό μας. Αν είμαστε οι γλυκύτεροι άνθρωποι του κόσμου μαζί του/της, αλλά κακότροποι σε ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε, φέρνουμε τον άνθρωπο δίπλα μας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και δημιουργούμε αμφιβολίες για την πραγματική ποιότητα και των αισθημάτων και του χαρακτήρα μας.  

2.

Είμαστε νάρκισσοι 

Ας είμαστε ειλικρινείς: η εξωτερική εμφάνιση είναι αρκετά σημαντικός παράγοντας για τους περισσότερους ανθρώπους σε ό,τι αφορά την επιλογή συντρόφου και τη δημιουργία μιας νέας σχέσης. Ωστόσο, η εμμονή με αυτήν είναι παράγοντας διάλυσης της. Ένας άνθρωπος που ανησυχεί σε μόνιμη βάση για την εικόνα του, τα κιλά του, τις ενδυματολογικές επιλογές του, συνήθως είναι ένας άνθρωπος που κουβαλά πολλά βαρίδια μέσα σε μια νέα σχέση και φυσικά ο λόγος δεν γίνεται για τα αμέτρητα ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, ούτε και βεβαίως είναι θέμα φύλου. Πρόκειται -σύμφωνα και με τη σύμβουλο γάμου- για έναν άνθρωπο που δεν αφήνει χώρο για κανέναν, παρά μόνο για τον εαυτό και τις ανάγκες του. Σ' έναν τέτοιον άνθρωπο δεν μπορεί να στηριχτεί κανείς, πόσω μάλλον μια σχέση. 

3.

Πάσχουμε από έλλειψη συναίσθησης 

Δεν αρκούν οι τρυφερότητες όταν όλα είναι καλά. Το θέμα είναι πώς πραγματικά νιώθουμε, όταν ο άνθρωπος δίπλα μας αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο. Είμαστε εκεί; Ενδιαφερόμαστε; Ή τη δική του δυσκολία την αντιμετωπίζουμε ως δικό μας ξεβόλεμα, ως εμπόδιο σε κάτι που θα πάει πίσω κάποιο σχέδιο μας ή έστω την καθημερινότητα μας; Αν η πρώτη αντίδραση είναι αυτή που περιγράφεται παραπάνω, τότε έχουμε θέμα με το επίπεδο συναίσθησης μας. Δεν χρειάζεται να υποφέρουμε κι εμείς, επειδή λόγου χάριν, τον/την σύντροφό μας τον/την πονάει το δόντι. Όμως, είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε τι πραγματικά χρειάζεται εκείνη την ώρα. Αν ο άλλος πονάει και εμείς είμαστε σε απίστευτα καλή διάθεση είναι κατανοητό όχι μόνο ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τη σχέση, αλλά γενικώς έχουμε θέμα με το να νιώσουμε τους άλλους γύρω μας.

4.

Είμαστε συναισθηματικά ασταθείς 

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Iris Pachler ακόμη και το «πολύ» συναίσθημα μπορεί να κάνει κακό σε μια σχέση. Τι σημαίνει αυτό; Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις -από το κρύο στο ζεστό και τανάπαλιν- κουράζουν και φθείρουν τις σχέσεις. Η σταθερότητα τις κρατάει ζωντανές. Όχι ότι δεν χρειάζονται στιγμές έντασης και πάθους για να σπάνε τη ρουτίνα, όχι όμως ότι μπορεί να ζει κανείς σε μόνιμη βάση μέσα σ' έναν συναισθηματικό τυφώνα: ζήλια, πάθος, ένταση, δάκρυα, φωνές και συναισθηματικές εκρήξεις, που μετά φλερτάρουν με την υποτονικότητα; Αυτά είναι κυρίως για τις ταινίες, γιατί στην πραγματικότητα κανείς δεν θέλει να ζει έτσι.

5.

Δεν λέμε ποτέ «ευχαριστώ»

Ακούγεται αστείο, αλλά είναι κάτι που μπορεί να αποδυναμώσει όσο τίποτα μια σχέση. Δεν είναι απλώς -η ακόμη πιο ευνουχιστική τάση- ότι θεωρούμε τον άνθρωπο δίπλα μας δεδομένο. Είναι ότι δεν αισθανόμαστε ποτέ την ανάγκη να του δείξουμε ευγνωμοσύνη, ακόμη και για κάτι μικρό που προσέφερε στη μέρα μας: ένα αστείο που μας έκανε να γελάσουμε, το ότι έκανε μια δουλειά για να μην κουραστούμε εμείς, ακόμη και το ότι απλώς υπάρχει στη ζωή μας. Ακούγονται ρομαντικά, ίσως γλυκερά, αλλά είναι από τα μικροπράγματα που όταν φεύγουν από τις σχέσεις, παίρνουν μαζί τους κι άλλα και στο τέλος ολόκληρη τη σχέση, εξηγεί η Small.

6.

Δεν ακούμε ποτέ προσεκτικά 

Το κάνουμε όλοι και συνέχεια. Αφαιρούμαστε την ώρα που μας μιλούν, με αποτέλεσμα να ρωτάμε ξανά τι μόλις μας είπαν. Όμως, στη σχέση, αυτό φανερώνει έλλειψη προσοχής και ενδιαφέροντος. Ή ως τέτοιο εισπράττεται. Και είναι απολύτως καταστροφικό. 

7.

Κοιτάμε "αλλού" 

...έστω και διακριτικά, έστω και για πλάκα "παίζει το μάτι μας". Δηλώνουμε ότι είμαστε ειλικρινείς, ότι εκτιμούμε το ωραίο όπου το βρίσκουμε, αλλά επί της ουσίας κάνουμε κάτι που ακυρώνει και πληγώνει τον άνθρωπο δίπλα μας. Στην εποχή των social media όλο αυτό γίνεται ακόμη πιο εύκολα και φυσικά ακόμη πιο εύκολα -μέσω των likes και των follow back- ενημερώνεται και ο άμεσα ενδιαφερόμενος...

Με στοιχεία από The Cut, Telegraph, Daily Mail

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Έχει δίκιο το εν λόγω άρθρο. Ειδικά όταν αυτά τα εφαρμόζει συστηματικά το ένα μέλος αν η σχέση συνεχιστεί σε βάθος χρόνου θα είναι προβληματική και σίγουρα θα επηρεάσει βαθιά και το άλλο μέλος. Σε τέτοιες σχέσεις μπορεί να φτάσεις στο σημείο να μην αναγνωρίζεις τον εαυτό σου.