Aυτά είναι τα 26 πιάτα του Noma στην Κοπεγχάγη

Facebook Twitter
18


[via Huff post]

Τα πρώτα δύο πιάτα είναι καμουφλαρισμένα ως διάκοσμος του τραπεζιού. Τα «κλαδιά» είναι από ζύμη, πασπαλισμένη με σκόνη άγριου κυπαρισσιού, τα κόκκινα λουλούδια είναι φαγώσιμα και είναι γεμιστά με σαλιγκάρια.

Cladonia rangiferina («βρύα ταράνδων» μια λειχήνα που αποτελεί τη βασική τροφή ταράνδων και καριμπού και καταναλώνεται και από τον άνθρωπο), πασπαλισμένη με σκόνη μανιταριών cep, πάνω σε πράσινη πόα

Χοιρινή πέτσα με μια λεπτή, ξινή κορδέλα ενός είδους φραγκοστάφυλου

Ένα είδος μυδιού με ζεστό πουρέ από σέλερι πάνω σε φαγώσιμο «κέλυφος»

Νοσταλγία για τους Δανούς: μια αλμυρή παραλλαγή ενός παραδοσιακού γλυκού. Ένα λεπτό μπισκότο αλειμμένο με αλμυρό σουηδικό τυρί συνοδεία ρόκας.

 

Ανοίγοντας το γυάλινο βάζο, γεμάτο με πάγο, τέσσερις ζωντανές γαρίδες των Φιόρδ προσπαθούν να δραπετεύσουν.

Ένα τόσο λεπτό που καταντά διαφανές μπισκότο από φύκια και μια τραγανή στρώση κοτόπουλου δημιουργούν τις φέτες που γεμίζουν ένα σάντουιτς με αυγοτάραχο κυκλόπτερου

Οι κορδέλες πατάτας είναι γεμιστές με συκώτι κοτόπουλου και άγρια μανιτάρια

 

Γλυκά αφυδατωμένα καρότα, ψημένα ελαφρά σε ένα μπολ με σκόνη ξινολάπατου

 

Συκώτι μπακαλιάρου πάνω σε ένα κρουτόν από καραμελωμένο γάλα 

Δύο αβγά ορτυκιού, μαριναριστά σε άλμη και καπνιστά

Το Æbleskiver είναι ένα παραδοσιακό δανέζικο χριστουγεννιάτικο γλυκό, ζύμη γεμιστή με γλυκά μήλα. Στο Noma το γλυκό γίνεται αλμυρό καθώς τα μήλα αντικαθίστανται από μαριναρισμένα αγγουράκια και μέσα στη ζύμη υπάρχουν μικρά ψαράκια που λέγονται muikku.

Τα πάντα τρώγονται, ακόμα και το χώμα. Ραπανάκια σε «χώμα» φτιαγμένο από αλεύρι φουντουκιού. Τον πάτο της γλάστρας υπάρχει γιαούρτι και φρέσκα μυρωδικά.

 

Κριτσανιστή πέτσα αγριόπαπιας με αβγοτάραχο μπακαλιάρου και μυρωδικά

Μια φωλιά φτιαγμένη από σιγοβρασμένο στήθος από μοσχάρι

 

Ένα οστρακοειδές από τη Νορβηγία βρίσκεται μέσα στο ζελέ μαϊντανού δίπλα σε μια γραμμή «χιονιού» από χρένο, μαζί με λάδι αρωματισμένο με άνηθο και ζωμό από το όστρακο.

Τσιπς από αφυδατωμένες πίνες με νεροκάρδαμο, καρπούς οξιάς και μελάνι σουπιάς

 

Μια καραβίδα από το νησί Faroe πάνω σε μια ζεστή πέτρα.

Ψητά κρεμμύδια με θυμάρι με λίγο χυμό λαγοκερασιάς

Ελαφρά ψητά, λευκά σπαράγγια με σάλτσα πράσινου σπαραγγιού και χτυπημένη κρέμα. (Τα κλαδιά δεν τρώγονται)

Λούτσος μαγειρεμένος σε φύλλα λάχανου και verbena (φυτό με λεμονάτη γεύση), άνηθο και αφρό από ζωμό ψαριού

 

Οι πελάτες πρέπει να σπάσουν ένα αβγό πάπιας στο πιάτο, να το μαγειρέψουν για 90 δευτερόλεπτα πριν βάλουν τρία είδη μυρωδικών

 

Καλκάνι της βόρειας θάλασσας με ζωμό μανιταριών, σέλερι και αγριόχορτα

Σορμπέ από Gammel Dansk (κάτι σαν Jägermeister) με ξινόχορτο

Αχλάδι, ψητό και στολισμένο με μικροσκοπικά λουλούδια και ένα αέρινο παρφέ με άρωμα πεύκου

Παγωτό καρύδι με κρέμα, κραμπλ βρώμης και σκόνη βατόμουρου

______________

Διαβάστε ακόμα

Νoma: το γεύμα του προσωπικού

Γεύση
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

16 σχόλια
Συμπληρώνω το σχόλιό μου όσον αφορά τις ωμες γαρίδες. Εγώ ως Μυτιληνιά τρώω με άνεση σαρδέλες παστωμένες για μόλις 1-2 ώρες ( το γνωστό μυτιληνιό σούσι!). Και επίσης καταναλώνω μετά μανίας ωμούς αχινούς, ωμές πεταλίδες, ωμές γυαλιστερές, ωμά χτένια..... Κλπ κλπ! Η γαρίδα θα με τρομάξει;
Η τέχνη της γαστρονομίας χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων και ανέκαθεν απευθυνόταν σε βαλάντια που το άντεχαν και προσπαθούσε να προσφέρει εξεζητημένες και νέες προτάσεις. Στην αρχαία Ελλάδα για παράδειγμα έτρωγαν , ως γνωστόν, με μεγάλη ευχαρίστηση τζιτζίκια, στην αρχαία Ρώμη έκαναν ένα απεχθές για τα σημερινά δεδομένα ανακάτεμα υλικών και γεύσεων , στη σύγχρονη Αφρική και Ασία τρώνε τρωκτικά και έντομα , που εμείς θα κυνηγούσαμε μετην... παντόφλα! Και ούτω καθεξής! Οι προτιμήσεις στο φαγητό είναι συνάρτηση της κουλτούρας, της οικονομίας και των επιροών που δέχεται ένας λαός. Ας δεχτούμε λοιπόν ότι υπάρχει το ΝΟΜΑ , υπάρχει το GOODY'S, υπάρχει και το σουβλατζίδικο της γωνίας.
Αυτό είναι τέχνη, αντίστοιχη της υψηλής ραπτικής. Δεν έχει καμία σχέση με την κλασική κουζίνα. Μου φαίνονται ασυνήθιστα υπέροχα. Θα ήθελα να τα δοκιμάσω όλα αν και κάποια δεν με δελεάζουν ιδιαίτερα...έτσι για την εμπειρία όμως!!!!
Δε θα ηθελα να εκφραστω για αυτους τους λαους ασχημα, θα κρατηθω. Δυστηχως ολα αυτα ειναι θεμα μαρκετιγκ και τιποτα αλλο. Συμβαινει και στην Ελλαδα. Εχω φαει λογω εργασιας αρκετες φορες σε πολλα απο τα πρωην (κλειστα τωρα) αλλα και νυν "κορυφαια"... και ειλικρινα οταν ακολουθει μετα το φαγητο η ερωτηση και η κριτικη ειμαι ευθυς. Η νοτια ευρωπη εχει φανταστικη κουζινα μα απιστευτη φανταστικη ! Δεν ειναι αναγκη να υπερβαλουμε και να χαλαμε αυτο το απιστευτο πραγμα. Οταν ειχε ερθει στην Δραμα ενα πολυ υψηλο στελεχος μιας αμερικανικης εταιριας για επιθεωρηση σε εργολαβια που ειχε αναλαβει ελληνικη εταιρια τον πηγαν στην θεσσαλονικη σε ενα απο τα "in" και ο ανθρωπος τους προσεβαλε και ζητησε να φαει σαν Ελληνας... Δεν θα πω που τον πηγαν αλλα σε ενα ταβερνακι παλιο γνωστο που κραταει 20+ χρονια. Δοκιμασε τσιγεροσαρμα ,σουτζουκακια ,κοπανιστη,τζουμαγιας,μελιτζανα με φετα και σκορδο στα καρβουνα ,ρεβιθια φουρνιστα σεπηλινο με αγριογουρουνο και σαλατα καλοφταγμενη με καλο λαδι...και ψελιζε τυφλα να εχουν τα "ΨΣΨΣΨΨΣΨ" κατι εστιατορια με μισελεν κτλ. Ο τυπος ειναι συνταξιουχος και αγορασε σπιτι σε ορεινο τοπο στην χαλκιδικη πλεον. true story
Έφαγα στο ΝΟΜΑ ("NOrdisk" (Σκανδιναβικό) "ΜΑd" (φαγητό) πρίν απο 2 μήνες. Το μενόυ φυσικά έχει αλλάξει. Το γευστικότατο γεύμα κράτησε 6 ώρες (για τους αχόρταγους που νομίζουν ότι δεν θα χορτάσουν) και χρειάστηκε εκτενή έρευνα να για δημιουργηθεί (www.nordicfoodlab.org) Ήταν η καλύτερη γαστρονομική (η βαθιά γνώση όλων όσων αφορούν την διατροφή του ανθρώπου) εμπειρία που έχω ζήσει. Καλό το σουβλάκι στη ταβέρνα αλλά υπάρχουν και άλλες εμπειρίες που αξίζει να δοκιμάσει κάποιος πριν τις κατακρίνει.