ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών

4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών Facebook Twitter
Φωτο: Φούλα Παπαδοπούλου
1

Η καθημερινότητά μας είναι γρήγορη και απαιτητική, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με κομψά γεύματα που παρασκευάζονται γρήγορα αλλά ταυτόχρονα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μας κρατάνε όρθιους ως το τέλος της μέρας.

Ένα vegan μενού μπορεί τελικά να είναι νοστιμότερο απ' ό,τι κάποιοι φαντάζονται. Για όλους εσάς, που είτε επιμένετε χορτοφαγικά, είτε απλά θέλετε να απέχετε από το κρέας αυτές τις μέρες, ετοιμάσαμε τέσσερις εύκολες και νόστιμες συνταγές με φρέσκα λαχανικά και μπαχάρια, πλούσιες σε πρωτεΐνες και ισορροπημένες θερμιδικά.

Γύρος από μανιτάρια σε αραβική πίτα με πάπρικα

Υλικά

1 συσκευασία μανιτάρια πλευρώτους

1 ντομάτα

1 κρεμμύδι ξερό

Λίγο μαϊντανό

5 αραβικές πίτες μικρές

4 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας

1 πιπεριά Φλωρίνης

1 κουταλιά σούπας μουστάρδα Θεσ/νίκης

1 κουταλιά σούπας καπνιστή πάπρικα

5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 πρέζα ζάχαρη

1 πρέζα ρίγανη ξερή

1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε με το χέρι μας τα μανιτάρια στη μέση και στα τρία τα μεγάλα.


Κόβουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες.


Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, σωτάρουμε τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε. Στο τέλος προσθέτουμε το ντοματοκρέμμυδο και τον μαϊντανό.


Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τον πελτέ, την πιπεριά Φλωρίνης (ψημένη και ξεφλουδισμένη), τη ζάχαρη, μουστάρδα, την πάπρικα και τη ρίγανη. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν άλειμμα.


Περνάμε τις πίτες από στεγνό τηγάνι για να μαλακώσουν.


Γεμίζουμε τις πίτες με το μείγμα από το τηγάνι και το άλειμμα πάπρικας.


Προσθέτουμε μπούκοβο, αν μας αρέσουν τα καυτερά.

Ταμπουλέ με κινόα, φακές και αβοκάντο

4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών Facebook Twitter
Φωτο: Φούλα Παπαδοπούλου

Υλικά

Φακές ψιλές 1/2 φλιτζάνι

Κινόα άσπρο 1/2 φλιτζάνι

2 ντομάτες

1 αγγούρι

1 πιπεριά Φλωρίνης

2 λεμόνια

1/2 αβοκάντο

2 στικ φρέσκο κρεμμύδι

1/4 μάτσο μαϊντανό

1/4 μάτσο δυόσμο

4 ραπανάκια

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζουμε το κινόα και τις φακές σε νερό μέχρι να είναι στο σημείο που μας αρέσει να τρώμε τις φακές σε σαλάτα, 10 με 15 λεπτά περίπου.


Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά εκτός από τα ραπανάκια που τα περνάμε στον ρεντέ. Αν δεν έχουμε, τα ψιλοκόβουμε και αυτά.


Στύβουμε τον χυμό από τα λεμόνια.


Αφού έχουμε κρυώσει τις φακές και το κινόα, τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε μια μπασίνα η ένα μπολ, δοκιμάζουμε, φτιάχνουμε τη γεύση ανάλογα με τα γούστα που έχουμε και σερβίρουμε.

Γλυκοπατάτες στο αλουμινόχαρτο με μπαμπαγκανούζ και φρέσκια ρίγανη

4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών Facebook Twitter
Φωτο: Φούλα Παπαδοπούλου

Υλικά

4 γλυκοπατάτες

5 μελιτζάνες

1 λεμόνι

2 κουταλιές σούπας ταχίνι

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Τυλίγουμε τις γλυκοπατάτες με αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.


Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκαζάκι του καφέ για το άρωμα καπνιστού η στον φούρνο, αν δεν έχουμε, μέχρι να μαλακώσουν κι αυτές.

Αφού κρυώσουν παίρνουμε τη σάρκα και τη βάζουμε σε μία μπασίνα.


Βάζουμε το ταχίνι, τον χυμό από το λεμόνι, ελαιόλαδο, τη φρέσκια ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τα πατάμε με ένα πιρούνι.


Ανοίγουμε τις γλυκοπατάτες και βάζουμε μια κουταλιά από την μπαμπαγκανούζ μέσα.

Φαβοκεφτέδες στον φούρνο με χαρίσσα και χούμους φάβας

4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών Facebook Twitter
Φωτο: Φούλα Παπαδοπούλου

Υλικά

400 γρ. φάβα βρασμένη

1 κρεμμύδι ξερό

2 στικ κρεμμύδι φρέσκο

5 σκελίδες σκόρδο

1/2 μάτσο δυόσμο

1/2 μάτσο μαϊντανό

1 φλιτζάνι αλεύρι

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 πιπεριά τσίλι

1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

1 πρέζα κόλιανδρο ξερό

100 γρ. ελαιόλαδο

4 κουταλιές ταχίνι

2 λεμόνια

1 κουταλιά γλυκού κύμινο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με νερό και φέρνουμε σε βρασμό.


Βράζουμε για 5 λεπτά περίπου. Σουρώνουμε.


Περνάμε στο μπλέντερ τα 300 γραμμάρια της φάβας μαζί με τα μυρωδικά, το κρεμμύδι, το μισό ελαιόλαδο και το σκόρδο. Στο τέλος βάζουμε και το αλεύρι και πλάθουμε τους κεφτέδες. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά σε αντικολλητικό χαρτί.


Περνάμε την υπόλοιπη φάβα από το μίξερ μαζί με το ταχίνι, το ελαιόλαδο, τον χυμό από το λεμόνι και το κύμινο.


Τέλος, σε ένα μπλέντερ βάζουμε τις Φλωρίνης, την πιπεριά τσίλι, τον πελτέ, τον κόλιανδρο, μπούκοβο, ελαιολαδο και φτιάχνουμε τη χαρίσσα.


Αλατοπιπερώνουμε σε όλες τις παρασκευές της συνταγής.

Οι συνταγές και η εκτέλεση έγιναν από τον personal trainer Χάρη Ιωαννίδη και τον Παναγιώτη Ξάνθη, head chef του Ergon. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Ergon. 

Γεύση
1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ