Πάστα ποντικάκι και τούρτα σεράνο: 3 ζαχαροπλαστεία με τα γλυκά της παιδικής σου ηλικίας

Πάστα ποντικάκι και τούρτα σεράνο: 3 ζαχαροπλαστεία με τα γλυκά της παιδικής σου ηλικίας Facebook Twitter
Mπαμπάδες του Μπαλή
4

Το παλιό γλυκό, εκείνο που μυρίζει σαν τη φοντανιέρα του μπουφέ, σαν τις ονομαστικές εορτές του μπαμπά που φώτιζαν το σαλόνι, σαν τις πάστες που είχαν τη γεύση της τρικυμίας που σε λιγώνει από ηδονή, εκείνο το γλυκό που είχε όνομα και κατάδική του γεύση, σεράνο, αμυγδάλου, σοκολατίνα, προφιτερόλ, ολοένα και πεθαίνει, γίνεται σπάνιο και δυσεύρετο.

Σαν φαντασίωση καρφωμένη απαιτητικά στο γευστικό μου κύτταρο, το αναζητώ στις τελευταίες του βιτρίνες, το βρίσκω απογοητευτικά φτιαγμένο από έτοιμα μείγματα, κουρασμένη σκιά του παλιού του εαυτού. Ενίοτε και σπανιότατα το έχω βρει. Πιστό στη συνταγή, στην όψη, στη φροντίδα των αληθινών υλικών. Νοσταλγικό, αειθαλές και κλασικά μοντέρνο. Ανυπέρβλητα επίκαιρο και ψυχοσωτήριο. Εδώ η μπουκιά δεν είναι μόνο ζάχαρη, είναι μνήμη, είναι ιστορία, μια στιγμιαία νίκη στη φθορά, του χρόνου που τελικά δεν περνά, αφού η σεράνο του Μπαλή έχει σταματήσει τα ρολόγια στη δεκαετία του '70.

Η τούρτα σκαντζόχοιρος και η πάστα ποντικάκι

Πάστα ποντικάκι και τούρτα σεράνο: 3 ζαχαροπλαστεία με τα γλυκά της παιδικής σου ηλικίας Facebook Twitter
O πληθωρικός, ευγενέστατος Σταύρος και οι ιστορίες του. Κάν' του ερωτήσεις, τρελαίνεται να απαντά, να σου ξετυλίγει σαν μέσα από παλιό ασημόχαρτο όλα τα μυστικά των γλυκών που αγάπησες.

Για να γνωρίσεις τον Μπαλή, πρέπει να μπεις από το υπόγειο. Κατευθείαν στο εργαστήριο-μουσείο μιας παλιάς ζαχαροπλαστικής, την ώρα που τρέχει από τη βρύση τoυ η λιωμένη σοκολάτα, που ο παλιός υπάλληλος −βάζω στοίχημα ότι έχει κολλήσει στη γλύκα του αφεντικού του από τότε που εγώ πήγαινα νηπιαγωγείο− σοροπιάζει τον μπαμπά, που η γειτονιά μοσχοβολά καβουρδισμένο αμύγδαλο και τα κοκάκια στη σειρά το περιμένουν να τα νοστιμίσει. Εκεί που κατεβαίνουν οι πιστοί πελάτες για να συζητήσουν την τούρτα μιας γιορτής, να παραγγείλουν τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα εγκαίρως και επί τη ευκαιρία να σχολιάσουν σε μια μικρή παύση την καθημερινότητα.

Στον επάνω όροφο, το μουσείο συνεχίζεται τρελά και ζαλιστικά πολύχρωμο. Οι κούκλες, σαν βαλσαμωμένες στα κουτιά τους −αυτές που μάζευα λεφτά από τα κάλαντα για να τις αποκτήσω μικρή, καθότι οι κούκλες των ζαχαροπλαστείων πάντα μου φαίνονταν με μια γλύκα παραπάνω−, τα σκυλάκια, τα αρκουδάκια, τα φοντάν σε γυαλιστερές ζελατίνες και διάφανα κουτιά, εμπριμέ λικέρ, ένα ουράνιο τόξο από χρώματα με γλυκιά ψυχή-surprise στο εσωτερικό τους.

Το ψυγείο με το διάσημο γιαούρτι by Balis, την κρέμα και το ρυζόγαλο που γίνονται με γάλα μικρής παραγωγής από την ίδια πάντα στάνη στη Θήβα, καθώς όλα εδώ ξεκίνησαν από τον μπαμπά Μπαλή, που το 1961 ήρθε αμούστακο αγόρι από τη Φθιώτιδα, πλανόδιος γαλατάς, μέχρι να ανοίξει το δικό του γαλακτοπωλείο στους Αμπελόκηπους.

Πάστα ποντικάκι και τούρτα σεράνο: 3 ζαχαροπλαστεία με τα γλυκά της παιδικής σου ηλικίας Facebook Twitter
Η σεράνο πάντα πίστευα πως πρόκειται για κάτι συνθετικό, πλην πεντανόστιμο. Και όμως, είναι μόνο καλή σαντιγί ανακατεμένη με σοκολάτα.

Στο υπόγειο εργαστήρι είδα πώς γίνεται η σεράνο, που πάντα πίστευα πως πρόκειται για κάτι συνθετικό, πλην πεντανόστιμο. Και όμως, είναι μόνο καλή σαντιγί ανακατεμένη με σοκολάτα, που εδώ μπαίνει σε λεπτή στρώση και κάτω από την επικάλυψη του ποντικακίου. Η πάστα σεράνο κάθεται πάνω σε τραγανό, λεπτό μπεζεδάκι και όχι σε παντεσπάνι, ο κορνές, η νουγκατίνα, τα εκλεράκια, οι διάσημοι εργολάβοι του, τα σοκολατάκια, τα τρουφάκια, τα μηλοπιτάκια, όλα έχουν ένα κοινό μυστικό: το αληθινό βούτυρο από τη Φθιώτιδα, το μέλι της Τριταίας και τους καλύτερους, και ακριβότερους, ξηρούς καρπούς του Βελεστίνου.

Στην υπεραξία, ο πληθωρικός, ευγενέστατος Σταύρος και οι ιστορίες του. Κάν' του ερωτήσεις, τρελαίνεται να απαντά, να σου ξετυλίγει σαν μέσα από παλιό ασημόχαρτο όλα τα μυστικά των γλυκών που αγάπησες.

Μπαλής, Τριφυλλίας 69, Αμπελόκηποι, 210 6911543

Η αληθινή, χειροποίητη cho-κολάτα!

Πάστα ποντικάκι και τούρτα σεράνο: 3 ζαχαροπλαστεία με τα γλυκά της παιδικής σου ηλικίας Facebook Twitter
Η οικογένεια Παναγίτσα είναι ταυτισμένη με το τρουφάκι από χειροποίητη σοκολάτα της Βενεζουέλας, σε 71% περιεκτικότητα σε κακάο.

Μπορεί να έχεις περάσει χιλιάδες φορές από μπροστά του, χωρίς να το έχεις αντιληφθεί. Αυτή εδώ η στοά απέναντι από το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής αρέσκεται να παίζει κρυφτό με τη Σοφοκλέους και να την κερδίζει πάντα.


Αστραφτερά μωσαϊκά, τα σκαμνάκια έξω με το απέναντι προπατζίδικο φτιάχνουν μια παρεΐστικη διάθεση, οι αμυγδαλιές της βιτρίνας σε προσγειώνουν στη σικ κομψότητα της old Athens του '60, τότε που εσύ δεν το θυμάσαι, αλλά το συγκεκριμένο άνθος ήτο δηλωτικό της χάρης και της αριστοκρατικότητος, αγαπημένο μοτίβο σε χαλιά, κάδρα και συσκευασίες του αμπαλάζ. Και οι τρούφες ως κέρασμα, επίσης.

Η οικογένεια Παναγίτσα είναι ταυτισμένη με το τρουφάκι από χειροποίητη σοκολάτα της Βενεζουέλας, σε 71% περιεκτικότητα σε κακάο. Αδύνατο να διαλέξεις ανάμεσα στις γεύσεις, με καρύδι, με φραμπουάζ, με φράουλα, με ουίσκι, με μπισκότο, με μαύρη, με γάλακτος, με κακάο ή με λευκή, σικάτα όσο μια μικρή μπουκιά, οπότε θα τα χωρέσεις όλα στο ίδιο κουτάκι.

Ο θείος Βαγγέλης Ανδρώνης φτιάχνει τα πάντα στο εργαστήρι του στον Γέρακα, εκείνο το παλιό σοκολατάκι σε όλες του τις εκδοχές, βραχάκι, ποντικάκι γεμιστό με κρέμα σοκολάτα ή γεύση κορμό, με πορτοκάλι, γεμιστό με λικέρ, θεϊκοί ολόκληροι τραγανοί, φρεσκοκαβουρδισμένοι ξηροί καρποί κάτω από μια λάβα βελούδινης σοκολάτας.

Για τη νηστεία πριν από τις γιορτές θα βρεις υπέροχα αμυγδαλωτά που λιώνουν σαν σύννεφο στο στόμα, με ανθόνερο, με πορτοκάλι, με τριαντάφυλλο ή με μαστίχα, θα μπεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις και τα πορτοκαλένια μπισκοτάκια και τις μοντέρνες ελίτσες με στέβια, cranberries, goji berries ή σταφίδες.

Η οικογένεια έχει καταγωγή από τα Άγραφα, τα οποία υπεραγαπά. Από κει μαζεύουν τα βουνίσια φρούτα που μεταποιούν σε σπιτικά λικέρ, το κράνο και το καρύδι τους αξεπέραστο, έχει και φράουλα και ρόδι και να πώς φτιάχνεις στα γρήγορα το παλιό, κλασικό τραταμέντο μιας γιορτής −κουτί σοκολατάκια και ηδύποτο− με πολλές γλυκές ευχές.

Konstantino, Σοφοκλέους 4 (Στοά Αθηνών), 210 3243931

Η αμυγδάλου του Μπόζα

Πάστα ποντικάκι και τούρτα σεράνο: 3 ζαχαροπλαστεία με τα γλυκά της παιδικής σου ηλικίας Facebook Twitter
Την αμυγδάλου του θα τη βρεις σε ατομική μερίδα, αλλά αξίζει να την παραγγείλεις σε τούρτα.

Κάθε μεσημέρι, όλο το τετράγωνο μοσχοβολά μαστίχα και μαχλέπι, όταν ο Μπόζας ξεφουρνίζει το αφράτο τσουρέκι του, για το οποίο ένθερμα θα σου μιλήσουν όλοι οι παλιοί Κυψελιώτες. Εγώ όμως τον λατρεύω για την αμυγδάλου του. Μια συνταγή που έχει εξαφανιστεί πια, καθώς η σωστή αμυγδάλου κοστίζει −ακριβότατο το καλό, ελληνικό αμύγδαλο, που όμως δίνει όλη τη χάρη−, ξυπνώντας τραγανά και αρωματικά την επίπεδη βουτυράτη γεύση της σαντιγί. Την αμυγδάλου του θα τη βρεις σε ατομική μερίδα, αλλά αξίζει να την παραγγείλεις σε τούρτα − σε μένα δεν λείπει ποτέ από κανένα μου κάλεσμα, αφού είμαι άχρηστη στον τομέα γλυκό. Αληθινή, παλιά σαντιγί, ισορροπημένο παντεσπάνι, ήπια γλύκα, κερασάκια και τελευταία στιγμή, πριν την τυλίξει σε πακέτο, ένα βουνό από καλοκαβουρδισμένο, ολόφρεσκο αμύγδαλο, που σκορπά απλόχερα στο χιονάτο αριστούργημα.

Μπόζας, Κερκύρας & Παξών, Κυψέλη, 210 8211107

Γεύση
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Είμαι γεννημένη μεγαλωμένη στην Κυψέλη κ πρόσφατα επανήλθα από τα ΒΠ. Ο Μποζας άπαιχτος αλλά κ το Πελιτ στην Πλατεία Αμερικής με όλα τα παραπάνω σε εξαιρετική ποιότητα κ λογικότατες τιμές.... Αγαπώ Κυψέλη!
Μπαλής = αμυγδαλωτά/εργολάβοι (εγγύηση και ανάμνηση κεράσματος δημοτικού)Konstantino πέραν των ανωτέρω έχει σοκολατάκια με στέβια και εξαιρετικά-εξαιρετικά μαρόν γλασέ
Θα διαφωνήσω λίγο με την κα Ψυχούλη γιατί ο Μπαλής είναι μεν η νοσταλγική ποιότητα των 60-70 ( να προσθέσω επίσης πως εκτός από τους εξαιρετικούς κουραμπιέδες - μελομακάρονα το Πάσχα θα βρεις υπερμεγέθη σοκολατένια κοκόρια με κόκκινο λειρί που θα κάνουν τα βαπιστήρια να χαζέψουν ) έχει και εξαιρετικές πάβλοβες, κι όχι μόνο ,και επίσης να επισημάνω τις πολύ καλές τιμές του που δεν είναι καθόλου σε βάρος της ποιότητας .
Δεν το ξέρω καθόλου το μαγαζί, αλλά στα περισσοτερα του είδους παθαίνεις ζάχαρο με μια μπουκιά...όπως ετρωγαν τα γλυκά το 60. Ελπίζω σ αυτό να εχει εξελιχθεί λίγο...