15 άλμπουμ που «έχτισαν» το ελληνικό χιπ-χοπ

15 άλμπουμ που «έχτισαν» το ελληνικό χιπ-χοπ Facebook Twitter
9

FF.C - Σκληροί Καιροί (1993)

Μπορεί να είχε αρκετά ελαττώματα, φωτογράφισε, όμως, όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού χιπ-χοπ που ακολούθησαν. Κάθε beat ήταν γραμμένο με αναλογικά όργανα, με κομμάτια μίλια μπροστά ηχητικά, που προσανατολίζονται προς την έκρηξη του Madchester από πολύ νωρίτερα, αφού ξεκίνησε να ετοιμάζεται το 1987.

Άκου: «Χρήματα»


FF.C – Η Απειλή (1997)

Το τρίτο τους άλμπουμ ήρθε κάπως απρόσμενα, αρκετά σύντομα μετά το «Σ' άλλη διάσταση». Πιο κινηματογραφικό και το ίδιο εξαιρετικό όσον αφορά την παραγωγή, που δείχνει πόσο ώριμο και ολοκληρωμένο σχήμα ήταν, μπροστά από την εποχή τους.

Άκου: «Η πιο παλιά μάχη»


Active Member – Οι Μύθοι του Βάλτου (1998)

Ο ήχος του Περάματος. Μπορεί η «Διαμαρτυρία» να ήταν το πρώτο ελληνικό ραπ άλμπουμ, αλλά o πέμπτος τους δίσκος ήταν αυτός που γαλούχησε τις πρώτες φουρνιές του ελληνικού χιπ-χοπ και έκανε το low bap μια σημαντική δύναμη στην ελληνική μουσική.

Άκου: «Κοσμογονιά», «Θα 'χω φύγει μακριά»


Active Member – Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου (2001)

Παραγωγή και beats που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και συνθέσεις που πλησιάζουν την αισθητική του τριπ-χοπ. Οι Active Member στα καλύτερά τους.

Άκου: «Τραγούδα και Γέλα»


Terror X Crew – H Πόλις Εάλω (1997)

Οι TXC μετέτρεπαν την οργή τους σε ένα χορευτικό παραλήρημα με στίχους-μαχαίρια σε ένα άλμπουμ που δεν έχει γεράσει καθόλου, παρόλο που έχουν περάσει είκοσι δύο χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε.

Άκου: «Ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει»


Terror X Crew – H Γεύση του Μένους (1999)

«Ατσάλινες» ρίμες, flow σε ασύλληπτα επίπεδα για Έλληνες MCs και άκρατος πειραματισμός με διάφορα είδη ηλεκτρονικής μουσικής. Δεν είναι τυχαίο που ο συγκεκριμένος δίσκος έγινε χρυσός.

Άκου: «Δείξε Σεβασμό»


Παρεμβολές - Εν Όψει (1999)

Με μία και μοναδική κυκλοφορία, που όμως αρκούσε να τους βάλει στο πάνθεον του ελληνικού χιπ-χοπ, αφού έδινε μια διαφορετική πτυχή της κουλτούρας. Με ιστορικό εξώφυλλο που σχεδίασε ο Στέλιος Φαϊτάκης.

Άκου: «Δουλειές με Μπογιές»


Ζωντανοί Νεκροί – Πρώτος Τόμος (1998)

Ένα κεφάλαιο στο ελληνικό χιπ-χοπ από μόνοι τους. Δεν είχαν καμιά σχέση με ό,τι ακουγόταν εκείνη την εποχή. Βρόμικο και αλήτικο ραπ, πολύ πριν μεσουρανήσει στις αρχές του 21ου αιώνα.

Άκου: «Το ραπ μου είναι πρόκληση», «Ήρθαν οι MCs»


Βαβυλώνα – Αρχή επί Τέλους (1997)

Μια επική ραψωδία επί σκηνής που πείραξε τα αυτιά πολλών. Δίσκος που έδωσε άλλη πνοή στην παρέα της freestyle και σύστησε MCs, όπως ο Bέβηλος και ο Παράφρων.

Άκου: «Στον κόσμο μου»


Ημισκούμπρια – 30 Χρόνια Επιτυχίες (1996)

Από τα πιο εμπορικά σχήματα της σκηνής και το μόνο που έβαλε τις λέξεις «fun» και σάτιρα στο ελληνικό χιπ-χοπ, απενοχοποιώντας το και γνωρίζοντάς το σε ένα ευρύτερο κοινό. Γνώρισαν τεράστια επιτυχία, ακούστηκαν παντού και έκαναν και mainstream hit.

Άκου: «Ο Μοναχός», «Το Βουκολικό»


ΒήταΠεις - Για τους Οπαδούς (2006)

Το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ των ΒΠ που ολοκλήρωνε την τριλογία που ξεκίνησαν με το «Αθάνατο». Αγνό, βρόμικο χιπ-χοπ από τα βόρεια των Αθηνών. Το 2006 ήταν σίγουρα η χρονιά των δρόμων.

Άκου: «Η ομάδα είναι μία», «Για τους οπαδούς»


Goin' Through – La Sagrada Familia (2004)

Ίσως ο πιο σωστά και ισορροπημένα underground/mainstream δίσκος που βγήκε ποτέ στην Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε έφηβος χιπ-χοπάς της εποχής είχε στο στόμα την ατάκα: «Μαζί μου ασχολείσαι...».

Άκου: «Πόσο μ...ας είσαι»


Παιδί Θαύμα - Ρίμα για το Χρήμα (1999)

Παρόλο που είναι γεμάτο μισογύνικους στίχους, δεν μπορείς να αγνοήσεις την έμφυτη ικανότητα του Τάκι Τσαν στο flow και την άμεμπτη παραγωγή του DJ ALX.

Άκου: «Ω, Θαύμα»


Άλφα Γάμα – Αγνωστοφοβία (2001)

Παρεξηγημένος δίσκος, με στίχους του Ταραξία, που απέκτησε cult status όταν κατηγορήθηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές για αναφορές στον σατανισμό λόγω του απίστευτου βιντεοκλίπ του «Αρκετά για να μαθαίνεις».

Άκου: «Νεοέλληνα Άκου»


Στέρεο Νόβα – Στέρεο Νόβα (1992)

Ένα μοναδικό ηλεκτρονικό υβρίδιο που ξεπερνά μουσικά είδη, με τον Κ.Β. να ραπάρει με άνεση μια ονειρική παρλάτα στο κλίμα των PM Dawn.

Άκου: «Ηλίθια Αστεία»

Μουσική
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Active Member φωτίζουν το σκοτάδι της Αθήνας με ρίμες

Μουσική / Οι Active Member φωτίζουν το σκοτάδι της Αθήνας με ρίμες

Δημιούργησαν, ουσιαστικά, το ελληνόφωνο χιπ χοπ κι «ανδρώθηκαν» μαζί του, γράφοντας με γεμάτες θυμό αλλά και σπάνια ευαισθησία ρίμες τη δική τους ιστορία στα μουσικά μας πράγματα. Ο Μιχάλης Μυτακίδης (BD Foxmoor), ιδρυτικό μέλος και «ψυχή» του σχήματος που μαζί με τη Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia) εξακολουθεί να κρατά ζωντανό και διαρκώς «μάχιμο», αντάλλαξε στα πεταχτά μαζί μας μερικές κουβέντες παραμονές της πρώτης φετινής χειμωνιάτικης συναυλίας τους στο Stage Vol.1 στο Μοναστηράκι
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΘΕΜΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόση techno αντέχει η Αθήνα;

The Review / Πόση techno αντέχει η Αθήνα;

O Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ Νίκος Ζώης συναντήθηκαν στη δεύτερη μέρα του φετινού Techniques και σχολιάζουν τη βραδιά, το σετ της –ακριβοθώρητης πλέον– Charlotte de Witte και όσα είναι hot τώρα στην ηλεκτρονική σκηνή και στο αθηναϊκό nightlife.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
νταλαρας παπακωνσταντίνου

Μουσική / Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξανά μαζί 33 χρόνια μετά

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές ετοιμάζονται να μοιραστούν και πάλι τη σκηνή, παρουσιάζοντας μια θεατροποιημένη μουσική παράσταση με κείμενα και αφήγηση του Οδυσσέα Ιωάννου που θα αφορούν το ελληνικό τραγούδι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντος μας

Daily / Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας

«Μετά από 50 χρόνια στον δρόμο, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα», δηλώνει μ’ ένα διακριτικό μειδίαμα ο 75χρονος ροκ σταρ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πρόσφατη περιοδεία του Μπρους Σπρίνγκστιν και της θρυλικής μπάντας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tsugranes

Μουσική / Η επιρροή των ελληνικών '90s -’00s στις Tsugranes και τον ήχο τους

Με αναφορές στον ΛεΠα και την Charli XCX, το τριμελές σχήμα από τα Γιάννενα, που άνοιξε τη συναυλία της Μαρίνας Σάττι στην Τεχνόπολη, φέρνει την πιο φρέσκια μουσική στην ελληνική ανεξάρτητη σκηνή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Khirki παντρεύουν το metal με τα ποραδοσιακά, σείοντας τις Συμπληγάδες 

Μουσική / Οι Khirki παντρεύουν το metal με παραδοσιακά στοιχεία και pop ευαισθησίες

Η νέα μπάντα του ελληνικού underground, που έχει ήδη ξεχωρίσει, ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη δεύτερη ευρωπαϊκή της περιοδεία, περιμένοντας το κοινό από κάτω να φωνάζει «the Greek song, the Greek song».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Μια μουσική πανδαισία στη σκιά του ναού της Αφαίας

Μουσική / Μια μουσική πανδαισία στη σκιά του ναού της Αφαίας

Το «Ταξίδι στο φως», μια σειρά συναυλιών του σπουδαίου μαέστρου Σταύρου Ξαρχάκου σε εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, συνεχίστηκε στην Αίγινα με την υποστήριξη της METLEN Energy & Metals.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Colin Stetson: Από τις απαιτήσεις ενός αιωνόβιου μπάσου σαξοφώνου σε μουσική για ταινίες τρόμου όπως το «Hereditary»

Μουσική / Colin Stetson: Ένας από τους πιο καταξιωμένους σαξοφωνίστες έρχεται στην Αθήνα

Ο μουσικός που έχει παίξει πλάι στον Tom Waits, με τους Arcade Fire και τους Chemical Brothers και πλέον συνθέτει μουσική για δημοφιλείς ταινίες τρόμου, όπως το «Hereditary», θα εμφανιστεί το Σάββατο στο Gazarte.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Lorenzo

Οι Αθηναίοι / Lorenzo: «Η techno σκηνή έχει γίνει χρηματιστήριο»

Γνώρισε την techno στη Φρανκφούρτη των αρχών των ‘90s. Ερχόμενος στην Αθήνα, όσο έβλεπε ότι ο κόσμος σοκαριζόταν με τις εμφανίσεις του, τόσο περισσότερο του άρεσε να προκαλεί. Ο θρυλικός χορευτής του Factory και ιδρυτής της ομάδας Blend είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

3 σχόλια
Προσωπικά τους ΣΝ δε θα τους χαρακτήριζα hip hop...μάλλον περισσότερο trip hop (αυτό που έπαιζαν οι Massive Attack πάνω κάτω). Όσο για τα Ημισκούμπρια θα έλεγα ότι περισσότερο κάνανε σάτιρα παρά παίζανε για να κάνουν μουσική. Αλλά ήταν αυτοί που έφεραν το hip hop στο mainstream και τα τραγούδια τους ακούγονταν απ'όλους. Ποιος δεν έχει ακούσει το "Πάμε Όλοι Σε Μια Παραλία" και την "Ντισκοτέκ";
Όι O.P.A ήταν electro περισσότερο με στοιχεία ραπ. Το ξαναγράφω ότι ο πρώτος ελληνικός hip-hop δίσκος ήταν το Διαμαρτυρία των Active Member που βγήκε λίγους μήνες πριν τους Σκληρούς Καιρούς
πάρε και το λίμα από την Βίκι Οι Active Member δημιουργήθηκαν στις 20 Ιουνίου του 1992 αμέσως μετά την συναυλία των Public Enemy στο Κατράκειο από τον B.D. Foxmoor μαζί με τον DJ MCD (Δημήτρης Κρητικός). Την επόμενη χρονιά ο B.D. Foxmoor δημιούργησε την Freestyle Productions, μια ομάδα παραγωγής, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε ανεξάρτητα τον πρώτο ελληνικό hip-hop δίσκο, το ντεμπούτο των Active Member Διαμαρτυρία σε 500 αντίτυπα.