Καρόλα Ρακέτε: Αυτό που θα γίνει με την κλιματική κατάρρευση θα κάνει το τωρινό μεταναστευτικό να μοιάζει με πάρτι για τσάι

Καρόλα Ρακέτε: Αυτό που θα γίνει με την κλιματική κατάρρευση θα κάνει το τωρινό μεταναστευτικό να μοιάζει με πάρτι για τσάι Facebook Twitter
6

Με παρέμβασή της στον Guardian, η Καρόλα Ρακέτε, πλοίαρχος του Sea-Watch 3, που έγινε παγκόσμια γνωστή μετά τη σύλληψή της αυτό το καλοκαίρι, προειδοποιεί για τα κύματα μετανάστευσης που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή. 

Γράφει η Καρόλα Ρακέτε:

 

Η σύλληψη μου στο ιταλικό λιμάνι της Λαμπεντούζα, έστρεψε επάνω μου τα φώτα της δημοσιότητας αυτό το καλοκαίρι, σαν μία νέα γυναίκα και πλοίαρχο ενός σκάφους, του Sea-Watch 3, που διέσωσε 40 άτομα στη Μεσόγειο. Η σύλληψη μου έγινε μετά από δύο εβδομάδες εν πλω όπου προσπαθούσαμε να εξασφαλίσουμε μία πολιτική λύση, ώστε να αποβιβάσουμε νόμιμα αυτούς τους πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης. Το πλοίο μου μπήκε στα ιταλικά χωρικά ύδατα παρά την απαγόρευση από τον Ματέο Σαλβίνι, τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών και έτσι έγινα για τα Μέσα η γυναίκα που αψήφησε την ακροδεξιά στην Ιταλία και την Ευρώπη.

Εξακολουθώ να βρίσκομαι υπό διερεύνηση από τις αρχές της Ιταλίας (παρότι ένας δικαστής ακύρωσε τη σύλληψή μου, καθώς προσπαθούσα να σώσω ζωές) αλλά ανησυχώ πραγματικά; Ειλικρινά όχι, γιατί οι πράξεις μου ήταν δικαιολογημένες. Αυτό που με φοβίζει πραγματικά είναι η καταστροφή που προκαλούμε στον πλανήτη μας και η εχθρότητα που μπορεί να στραφεί ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από την κλιματική αλλαγή, την πείνα, τις φωτιές και τις κακοκαιρίες. Για εμένα οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή και η ανάγκη να βοηθήσουμε αυτούς που προσπαθούν να περάσουν τη Μεσόγειο συνδέονται στενά. 

Πολλοί άνθρωποι δικαιολογημένα ανησυχούν για τη συζήτηση για τη σύνδεση μετανάστευσης και κλιματικής αλλαγής φοβούμενοι πως θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ξενοφοβίας και σε πιο σκληρές συνοριακές πολιτικές. Το θέμα είναι το ότι η ξενοφοβία, όσο και οι πιο σκληρές συνοριακές πολιτικές, είναι ήδη εδώ. Το έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια, στους ανθρώπους που έσωσα από τη θάλασσα και σε αυτούς που ήταν πολύ αργά για να σώσω.   

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τους λόγους που οι άνθρωποι ήδη έχουν για να μεταναστεύουν, όπως οι επιδεινούμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και η πολιτική καταπίεση. Σε συνθήκες όπου οι άνθρωποι ήδη προσπαθούν να επιβιώσουν η κλιματική αλλαγή αυξάνει περισσότερο την πίεση, είτε με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, είτε με την έλλειψη πόσιμου νερού, είτε με τις καταστροφές από την κακοκαιρία ή την καταστροφή των καλλιεργειών. 

Οι άνθρωποι που ζουν στις πλέον μη ευνοημένες περιοχές της Γης, και που έχουν συμβάλει το λιγότερο στην κλιματική αλλαγή, είναι οι πρώτοι που αντιμετωπίζουν τις συνέπειές της. Οι καταστροφικές καταιγίδες στη Μοζαμβίκη, οι πλημμύρες στη Σομαλιλάνδη, που σκότωσαν τα περισσότερα από τα ζώα των κτηνοτρόφων, αλλά και οι καύσωνες στην Ινδία είναι απλά μία πρόγευση από όσα θα έρθουν αν συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να κινηθούν για να επιβιώσουν. 

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν για να αποφύγουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες και συνεχώς επιδεινούμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι μεταναστεύουν εσωτερικά, από τις αγροτικές στις αστικές περιοχές, ή καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες. Μόνο λίγοι ταξιδεύουν πιο μακριά. Στη συνέχεια έρχονται αντιμέτωποι με τα τείχη χωρών που συχνά είναι υπεύθυνες, τόσο για τις πολιτικές όσο και για τις περιβαλλοντικές συνθήκες που τους οδήγησαν σε φυγή. Ο παγκόσμιος βορράς κατέκτησε και λεηλάτησε κατά την αποικιακή ακμή του, και εξακολουθεί να κρατάει ομήρους αυτές τις χώρες για χρέη, ενώ τώρα στερεί τα αναγκαία σε αυτούς τους ανθρώπους με τη δική του εξάρτηση στην πολυτέλεια των υψηλών εκπομπών άνθρακα. 

Πλέον βλέπουμε την άνοδο της ακροδεξιάς ρητορικής στα πλούσια έθνη. Αυτό έχει τρομερές συνέπειες γι αυτούς που επηρεάζονται, που είτε αυτοκτονούν στα κακόφημα κέντρα κράτησης στο Ναούρου και στο Μάνους της Αυστραλίας, είτε πεθαίνουν κρατούμενοι στο Immigration and Customs Enforcement στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, είτε πνίγονται στη Μεσόγειο, το σύνορο με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο. Ωστόσο οι αριθμοί των προσφύγων και των μεταναστών που εξακολουθούν να έρχονται, μας αποδεικνύουν ότι η στρατηγική αυτή δε δουλεύει. Φυσικά, δεν συνδέεται όλη η μετανάστευση, στο σύνολό της, με την κλιματική αλλαγή, αλλά οι επείγουσες συνθήκες θα κάνουν τη «μεταναστευτική κρίση» που αντιμετωπίζουμε τώρα να μοιάζει με πάρτι για τσάι. 

Έκθεση ειδικού εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για την φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησε πρόσφατα για ένα μέλλον με «κλιματολογικό απαρτχάιντ», όπου οι φτωχοί στον κόσμο θα υποστούν τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ενώ οι πλούσιοι θα αγοράσουν τη σχετική ασφάλεια. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα ενδέχεται να μην επιβιώσουν από την επερχόμενη αναταραχή», καταλήγει ζοφερά η έκθεση. Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι αυτό το δυστοπικό όραμα για το μέλλον ίσως πραγματοποιηθεί. Πως αυτή η διάβρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καθ' οδόν και αυτό έγινε απόλυτα εμφανές σε εμένα στην Ιταλία. 

Αυτό που έκανε το πλήρωμα του Sea-Watch και εγώ ήταν σχετικά μικρό. Μία στιγμή αλληλεγγύης σε αυτούς που οι ζωές τους απειλούνται άμεσα. Είναι μόνο μία δεύτερη σκέψη που με κάνει να το αποκαλέσω συμβολικό. Δείχνει την υποκριτική στάση της ΕΕ απέναντι στη μετανάστευση, αλλά επίσης υπογραμμίζει ξεκάθαρα το μέλλον που θέλουμε: ένα μέλλον παγκόσμιας ισότητας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

Έχοντας δουλέψει σε ερευνητικά σκάφη στους πόλους, έχω δει τις συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στη φύση. Αλλά όσο ήμουν εθελόντρια στη Sea-Watch, πήρα μία γεύση αυτού που μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για εκατομμύρια, ή ακόμα δισεκατομμύρια, ανθρώπων. Υπάρχουν πάντα αυτοί που καταστρέφουν ή εκμεταλλεύονται την καταστροφή για να αποκτήσουν χρήμα και δύναμη. Η κλιματική κρίση θα προκαλέσει καταστροφές που θα βοηθήσουν τυράννους και φασίστες να πάρουν τα ηνία. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους σταματήσουμε από το να βρουν πάτημα στην Ευρώπη. 

Δεν αρκεί για τους Ευρωπαίους να επικροτήσουν όσους αμφισβητούν την Ευρώπη - Φρούριο. Δεν θα αλλάξουμε τίποτα μέσω της παθητικής υποστήριξης - πρέπει όλοι να είμαστε ενεργοί, να απαιτήσουμε και να δημιουργήσουμε το μέλλον που θέλουμε. Πάρτε μέρος σε οργανώσεις ακτιβιστών και απαιτείστε δράση για την κλιματική αλλαγή. Μειώστε δραματικά το προσωπικό σας αποτύπωμα άνθρακα. Βοηθήστε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα σας να ενταχθούν στην κοινωνία σας. Υποστηρίξτε οργανισμούς όπως το Sea-Watch, με όποιον τρόπο μπορείτε. Εναντιωθείτε και καταψηφίστε την πολιτική του μίσους και του διχασμού. 

Ως πολίτης της Γερμανίας έχω το προνόμιο να ρισκάρω τη σύλληψή μου χωρίς να φοβάμαι την απέλασή μου σε μία επικίνδυνη περιοχή, ή να αφεθώ να πνιγώ στη θάλασσα. Αλλά ως Γερμανίδα έχω και μία σκέψη ακόμα. Οι περισσότεροι από εμάς απορούν τι θα έκαναν κατά τη δεκαετία του 1930 όταν η ρατσιστική ρητορική μετατράπηκε σε ρητορικές πολιτικές και κατέληξε σε γενοκτονία. Οι δράσεις μου με τη Sea-Watch, ελπίζω, ότι μου λένε τι θα έκανα αν ζούσα τότε. Η ερώτηση μου προς εσάς είναι: τι σκοπεύετε να κάνετε τώρα; 

Περιβάλλον
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ηδη, πολλοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που καταφτάνουν στις Δυτικές χώρες είναι στην πραγματικότητα περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. Ενα παράδειγμα : Στην Υποσαχάρια Αφρική (Σαχέλ), τα τελευταία 40 χρόνια, η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη έχουν οδηγήσει στηβ ερημοποίηση και στην μείωση πολύτιμων οικονομικών πόρων (νερό, καλλιεργήσιμη γη, βοσκότοποι). Εκτός από την γενικευμένη φτώχεια, αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει πολλές ομάδες ή εθνότητες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρόσβαση σε αυτούς τους ολοένα σπανιότερους πόρους. Μάλιστα, επειδή μάχεσαι πάντα καλύτερα όταν υπάρχει θρησκευτική ή ιδεολογική κάλυψη, οι εμφύλιοι ή οι κόντρες παίρνουν συνήθως αυτόν τον χαρακτήρα.
Οσο αυξάνεται η φτώχεια, οι συγκρούσεις, ο ξεριζωμός από την εσωτερική μετανάστευση και η κατάρρευση των κρατικών υποδομών (κυρίως ιατρικών και εκπαιδευτικών), τόσο αυξάνεται η γεννητικότητα, αφενός λόγω απόλυτης άγνοιας και σκοταδισμού αλλά και, αφετέρου ως στρατηγική: κάνω δέκα παιδιά, από αυτά οι αρρώστιες θα πάρουν τα 2, ο λοιμός άλλα 2, οι συγκρούσεις 1-2, να μείνουν μερικά, από τα οποία 1-2 να "φτιαχτούν" ώστε να μπορούν να θρέψουν και να περιθάλψουν τους υπερήλικες γονείς τους, ελλείψει της παραμικρής κρατικής πρόνοιας για τους ηλικιωμένους. Τόσο απλό.
Ελα ρε Καρόλα, σιγά που ξέρεις εσύ να μας πεις τι θα κάνουμε.Εδώ έχουμε ελληνάρες ξερόλες, βαριούς βαριούς. Με άποψη για τα πάντα, ξέρουν τα πάντα καλύτερα από σένα, καλύτερα από τους κλιματολόγους, καλύτερα από όλους. Αυτοί θα μας υποδείξουν τι να κάνουμε, εσύ δεν μετράς.Αλλωστε τι το σπουδαίο έκανες εσύ για να μετράει η γνώμη σου; Εσωσες εκει πέρα μερικούς μετανάστες πφφφφ, σιγά.Ενώ οι δικοί μας ξερόλες, έχουν την πιο σίγουρη άποψη.Ογκόλιθοι σκέψης - και κυρίως ΔΡΑΣΗΣ (αν κουνηθούν από τον καναπέ τους θα αναποδογυρίσει το Σύμπαν)
Άντε πάλι με το τσουβάλιασμα και την μονόπλευρη κριτική, ΜΟΝΟ για τους Έλληνες. Δεν είναι όλοι οι Έλληνες μη σκεπτόμενοι, όπως ούτε όλοι οι Ούγγροι και οι Σλοβάκοι δεν είναι ρατσιστές κλπ. Η δράση για την κλιματική αλλαγή πχ, μπορεί να ξεκινήσει από τον καθένα μας ατομικά, (ναι, και από το σπίτι μας μόνο) προσέχοντας βασικά πράγματα. Να κάνουμε ανακύκλωση, να μην καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες κρέατος, να μετακινούμαστε όσο χρειάζεται, να περιορίσουμε τα ταξίδια, να μην αγοράζουμε συνεχώς ρούχα/αντικείμενα κυρίως (ή μάλλον σχεδόν καθόλου) από δέρμα, πούπουλα, να μην αγοράζουμε ενθύμια για το οποία έχουν θανατωθεί ζώα. Να προσέχουμε να καταναλώνουμε όσο ρεύμα ακριβώς χρειαζόμαστε κλπ. Και όποιος το νιώθει και μπορεί, ας βοηθήσει και με άλλους τρόπους. Όσον αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, θα πρέπει να εξετάζονται οι λόγοι για τους οποίους έφυγαν από την πατρίδα τους, θα πρέπει οι αρχές να γνωρίζουν τα στοιχεία τους, να έχουν τα χαρτιά τους και το κυριότερο να γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να ενσωματωθούν στην εκάστοτε χώρα, χωρίς να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη υπάρχουν (ιδίως σε χρεωμένες ή φτωχές σχετικά χώρες). Επίσης, θα πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα έχουν να μείνουν κάπου αυτοί οι άνθρωποι και να μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Τέλος, θα πρέπει να ελέγχεται αν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με κάποια τρομοκράτικη δραστηριότητα (αυτό γενικότερα σε όσους θέλουν να μπουν σε κάποια ξένη χώρα και δεν έχουν χαρτιά) Υπό αυτές τις προϋποθέσεις λοιπόν, θα μπορούσε να γίνει κάτι. Αλλά είμαι σίγουρη, ότι συνειδητοποιείς ότι αυτά που γράφω (για προσφυγές και μετανάστες) είναι πολύ δύσκολο να συμβούν, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Και πριν γράψεις με τόση ευκολία κάτι, σκέψου αν κανείς έστω τα μισά από αυτά που αναφέρονται.
Άντε πάλι με το τσουβάλιασμα και την μονόπλευρη κριτική, ΜΟΝΟ για τους Έλληνες. Πηγή: www.lifo.grΑπλούστατα, πρώτα θα ασχοληθείς με αυτούς που ζουν δίπλα σου: θα τους κοντράρεις, θα προσπαθήσεις να τους μεταπείσεις, να τους κατακεραυνώσεις...Ειδάλλως θα ήταν πολύ "ευκολάκι", σαν να κλέβεις σοκολάτα από δίχρονο παιδάκι: να ασχολείσαι μόνο με ότι συμβαίνει μακριά σου, πολύ μακριά σου, ανθρωπιστής εκ του ασφαλούς αφού δεν ενοχλείς κανέναν, και να αγνοείς την καφρίλα της διπλανής πόρτας, ή στο δίπλα τραπεζάκι στο μπαρ...