Η οικογένεια Σαλβάγου ήταν από τις πιο εύπορες οικογένειες της Αλεξάνδρειας στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ο Μιχαήλ Σαλβάγος κληρονόμησε τις επιχειρήσεις του πατέρα του καθώς και τεράστιες εκτάσεις γης και ήταν ο πιο δραστήριος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας. « ...Η γυναίκα του Αργίνη το γένος Μπενάκη -αδερφή της Πηνελόπης Δέλτα- ήταν μια από τις "χωρίς κορώνα" βασίλισσες της Αλεξάνδρειας. Το ζευγάρι ζούσε σ' ένα παλάτι (στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο) γεμάτο με αντίκες και πορσελάνες στη διασταύρωση των οδών Rue des Pharaons και Rue des Ptolémées στην ελληνική γειτονιά. Όταν ο βασιλιάς της Ελλάδος εγκαταστάθηκε εκεί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου λέγεται πώς ένιωσε ότι θα δυσκολευόταν να ανταποδώσει την φιλοξενία τους στην Αθήνα: το παλάτι του ήταν λιγότερο εντυπωσιακό από το σπίτι της. Ένας από τους αξιωματικούς του ήταν τόσο ασυνήθιστος στις αλεξανδρινές πολυτέλειες που νόμιζε πώς ο μπάτλερ που του μουρμούριζε στο αυτί το όνομα και την ποικιλία του κρασιού που του σέρβιρε, του έκανε ανήθικες προτάσεις....».
Το λιμάνι της Αλεξάνδρειας χάρη στη θέση του, ήταν τότε, στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα κοσμοπολίτικο κέντρο. Οι τέχνες, το εμπόριο, ο δημιουργικός αναβρασμός, έτσι όπως δαφαίνονται στο έργο του Φόστερ, του Ντάρελ και του Καβάφη ήταν το κλίμα μέσα στο οποίο παλιά τζάκια (όπως οι οικογένειες Μπενάκη, Χωρέμη και Σαλβάγου) εκμεταλλέυτηκαν ην έκρηξη των μεταφορών μέσω του λιμανιού, για να αποκτήσουν τεράστιο πλούτο.
Οι γονείς της Αργίνης, Εμμανουήλ Μπενάκης και η Βιργινία Χωρέμη, ήταν ήδη κορυφαίοι παραγωγοί του αιγυπτιακού βάμβακος όταν παντρεύτηκαν, ωστόσο ο γάμος τούς εξακόντισε στούς κορυφαίους εξαγωγείς του εκλεκτού αιγυπτιακού προϊόντος. Ο σύζυγος της Αργίνης, Μιχαήλ Σαλβάγος, ήταν κι αυτός ένας από τους κορυφαίους εμπόρους βάμβακος- προερχόμενος από την οικογένεια η οποία ίδρυσε την Εθνική Τράπεζα Αλεξανδρείας το 1898. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, σε τι κλίμα χλιδής, εκπλέπτυνσης και κοσμοπολιτισμού η Αργίνη άρχισε να σχηματίζει την περίφημη συλλογή της.
Η εκδήλωση που θα γίνει στις 26 Απριλίου στο Λονδίνο από τον οίκο Sotheby's καλύπτει μια ιστορική περίοδο χιλίων χρόνων και επεκτείνεται σε τρεις ηπείρους.
Η φημισμένη συλλογή της Αργίνης Μπενάκη-Σαλβάγου παρουσιάζεται στην αγορά των δημοπρασιών για πρώτη φορά στα πλαίσια της Arts of the Islamic World. Πρόκειται για μια συναρπαστική επιλογή από Οθωμανικά υφάσματα που κυριαρχεί στην δημοπρασία την οποία διοργανώνει ο οίκος Sotheby's. Η εκδήλωση που θα γίνει στις 26 Απριλίου στο Λονδίνο από τον οίκο Sotheby's καλύπτει μια ιστορική περίοδο χιλίων χρόνων και επεκτείνεται σε τρεις ηπείρους. Θα δημοπρατηθεί επίσης μεταξύ άλλων, ένα πετράδι πενήντα πέντε καρατιών που προέρχεται από την Ινδία του δεκάτου εβδόμου αιώνα χαραγμένο με τα ονόματα τριών Μογγόλων Αυτοκρατόρων, που ήταν περιβόητοι για την προτίμηση που είχαν σε μεγάλους, ακατέργαστους πολύτιμους λίθους. Τα επιτεύγματα της πρώιμης αραβικής επιστήμης εκπροσωπούνται με μια από τις πιο συναρπαστικές αστρονομικές ανακαλύψεις της πρόσφατης ιστορίας: Έναν αστρολάβο από το Ανδαλουσιανό χαλιφάτο του Umayyad, με την υπογραφή του Muhammad ibn al-Saffar κατασκευασμένου στην Κόρδοβα του 1020 μ.Χ. Ένα εντυπωσιακό θραύσμα κεραμικού του 13ου/14ου αιώνα από την Περσία, από την συλλογή του διάσημου Δανού κεραμοποιού Erik Reiff αναδεικνύει την τέχνη της κεραμικής σε μεγάλη κλίμακα. Δημοπρατούνται επίσης καλλιγραφίες και χειρόγραφα του Ισλαμικού κόσμου από τη συλλογή του Jafar Ghazi, με κυρίαρχο ένα Κοράνι -Qur'an juz' (XVIII)- από την Οθωμανική Τουρκία του δέκατου πέμπτου αιώνα, εκτελεσμένου σε εναλλασσόμενο χρυσό και γαλάζιο κείμενο. Παρουσιάζουμε μια επιλογή από τα υπέροχα αντικείμενα της συλλογής του οίκου Sotheby's.
―Μαρούσα Θωμά
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΓΙΝΗΣ ΜΠΕΝΑΚΗ- ΣΑΛΒΑΓΟΥ
ΑΛΛΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ