Απόσπασμα παράστασης από κύλικα του Δούριδος που εικονίζει παιδαγωγό και τον μαθητή του. Ο παιδαγωγός κρατά κηρωμένη πινακίδα που αναδιπλώνεται όπως το σημερινό laptop, 485-480 π.Χ.
Με αφορμή μια ιδέα της Γιούλικας Χριστακοπούλου
Στον αντίποδα μιάς παλιότερης ανάρτησης της στήλης με τον τίτλο Χωρίς ενοχές, η σημερινή θα μπορούσε να έχει τίτλο «Με πολλές ενοχές», διότι απλούστατα οι σημερινές προτάσεις προσφέρονται για χάσιμο χρόνου. Με αυτή την προειδοποίηση λοιπόν, αποποιούμαι των ευθυνών μου και συνεχίζω με παιγνιώδη διάθεση για να σας παρουσιάσω μερικά διασκεδαστικά διαδικτυακά παιχνίδια που σχετίζονται με την αρχαιολογία αλλά και τις αρχαίες γλώσσες και γραφές.
Ξεκινώ με ένα θαυμάσιο παιχνίδι που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης. Δεν νομίζω ότι απευθύνεται μόνο σε παιδιά˙ το βρίσκω ελκυστικότατο και για τους ενήλικες.
Ως γνωστόν πολλά αρχαία αγάλματα έφεραν χρωματική διακόσμηση. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Μουσείου Ακροπόλεως, έχει κανείς τη δυνατότητα να χρωματίσει ένα πασίγνωστο άγαλμα, αφιέρωμα στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη, την περίφημη Πεπλοφόρο κόρη.
Διαλέξτε πινέλο, επιλέξτε τα χρώματα, ζωγραφίστε τις επιμέρους επιφάνειες του αγάλματος, αποθηκεύστε το αποτέλεσμα!
Προσωπικά είχα τη διάθεση να δημιουργήσω κάτι πολύ τολμηρό και εντελώς απίθανο. Εσείς;
Η Ζωφόρος του Παρθενώνα διαθέτει μιά πραγματικά εξαιρετική ιστοσελίδα στην οποία παρουσιάζεται με εξαιρετικό τρόπο αυτό το θαυμάσιο έργο τέχνης. Ένα μεγάλο τμήμα της ιστοσελίδας λέγεται Παίξτε με τη Ζωφόρο και φιλοξενεί πολλά ωραία παιχνίδια, τα περισσότερα των οποίων προσφέρουν μάλιστα και επιλογή του βαθμού δυσκολίας. Χωρίς υπερβολή, αν τα παίξετε όλα, θα διαπιστώσετε ότι τελικά θα έχετε μάθει τη Ζωφόρο απέξω κι ανακατωτά.
Γνωριμία με τις μορφές της πομπής
Χρωματίζοντας ένα λίθο της ζωφόρου
Και ξαφνικά το άλογό μου έγινε μαρμάρινο… (δείτε το οπωσδήποτε!)
Αγώνες που έμειναν στα… αγγεία
Ολύμπια αινίγματα: βρες τους Θεούς
Είχατε ποτέ απορία πώς γράφεται το όνομά σας, ή πιό σωστά το μονόγραμμά σας, χρησιμοποιώντας τη σφηνοειδή γραφή των αρχαίων Βαβυλωνίων; Πατήστε ΕΔΩ και θα οδηγηθείτε σε μια σελίδα του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Pennsylvania. Ακολουθήστε τις οδηγίες και θα έχετε ένα αποτέλεσμα σαν αυτό.
Σε πολλές σελίδες, όπως αυτή ΕΔΩ, υπάρχει ανάλογος τρόπος να δείτε πώς γράφεται το όνομά σας με τους χαρακτήρες της ιερογλυφικής γραφής της αρχαίας Αιγύπτου.
Το αποτέλεσμα στην περίπτωσή μου είναι αυτό.
Πρόκειται για μια απλή μέθοδο όπου ουσιαστικά αντικαθίσταται κάθε γράμμα του ονόματος με έναν ιερογλυφικό χαρακτήρα.
Η σελίδα Hieroglyphs.net προσφέρει μια πιο περίπλοκη και μάλλον πιστότερη εκδοχή, όπου λαμβάνεται υπόψη και η προφορά του ονόματός σας όπως πιθανόν θα γινόταν στην αρχαία Αίγυπτο. Πατήστε ΕΔΩ.
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να προσθέσει κανείς στο όνομά του τίτλους και επίθετα και να καταλήξει με μια ωραιότατη και κολακευτικότατη προσφώνηση.
Προσωπικά ξεκίνησα με το απλό όνομά μου
αλλά κατέληξα με τον βαρύγδουπο τίτλο της Βασίλισσας της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, Καλής Θεάς, Ηγουμένης των Δύο Χωρών, που της δόθηκε ζωή και ευημερία και είναι αγαπημένη της Hathor.
Δεν βρίσκω το λόγο να κάνω οικονομία σε τέτοιες περιπτώσεις.
Τι θα γινόταν όμως αν βρισκόμασταν ξαφνικά στην αρχαία Ρώμη; Πώς θα έπρεπε να συστηθούμε;
Ένας κύριος ονόματι Ted Loker, ερασιτέχνης μελετητής της ρωμαϊκής εποχής, ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει κάποιου είδους λογάριθμο ο οποίος συνδυάζει στοιχεία του σημερινού μας ονόματος για να παραγάγει ένα εντελώς καινούργιο λατινικό.
Αν είστε άντρες, πατήστε ΕΔΩ
Αν είστε γυναίκες, πατήστε ΕΔΩ
Αν και αμφιβάλλω για την επιστημονικότητα του εγχειρήματος το καταδιασκέδασα μαθαίνοντας ότι στην αρχαία Ρώμη θα ονομαζόμουν Sulpicia Aurelia.
Κι επειδή δεν βλάπτει κανείς να είναι έτοιμος για κάθε περίπτωση, έμαθα ότι ως άνδρας (με το τωρινό γυναικείο μου όνομα) θα ονομαζόμουν Titus Sulpicius Catulus.
ΥΓ. Δεν κρατήθηκα όμως και άνοιξα λίγο τα δικά μου λατινικά λεξικά για να καταλήξω ότι ορθότερα θα ονομαζόμουν Regina Praedatoria.
σχόλια