Ώρα για παιχνίδι

Ώρα για παιχνίδι Facebook Twitter
10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόσπασμα παράστασης από κύλικα του Δούριδος που εικονίζει παιδαγωγό και τον μαθητή του. Ο παιδαγωγός κρατά κηρωμένη πινακίδα που αναδιπλώνεται όπως το σημερινό laptop, 485-480 π.Χ.

 

Με αφορμή μια ιδέα της Γιούλικας Χριστακοπούλου

 

 

Στον αντίποδα μιάς παλιότερης ανάρτησης της στήλης με τον τίτλο Χωρίς ενοχέςη σημερινή θα μπορούσε να έχει τίτλο «Με πολλές ενοχές», διότι απλούστατα οι σημερινές προτάσεις προσφέρονται για χάσιμο χρόνου. Με αυτή την προειδοποίηση λοιπόν, αποποιούμαι των ευθυνών μου και συνεχίζω με παιγνιώδη διάθεση για να σας παρουσιάσω μερικά διασκεδαστικά διαδικτυακά παιχνίδια που σχετίζονται με την αρχαιολογία αλλά και τις αρχαίες γλώσσες και γραφές.

Ξεκινώ με ένα θαυμάσιο παιχνίδι που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης. Δεν νομίζω ότι απευθύνεται μόνο σε παιδιά˙ το βρίσκω ελκυστικότατο και για τους ενήλικες.

Ζωγράφισε την Πεπλοφόρο

 

Ως γνωστόν πολλά αρχαία αγάλματα έφεραν χρωματική διακόσμηση. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Μουσείου Ακροπόλεωςέχει κανείς τη δυνατότητα να χρωματίσει ένα πασίγνωστο άγαλμα, αφιέρωμα στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη, την περίφημη Πεπλοφόρο κόρη.

Διαλέξτε πινέλο, επιλέξτε τα χρώματα, ζωγραφίστε τις επιμέρους επιφάνειες του αγάλματος, αποθηκεύστε το αποτέλεσμα!

Προσωπικά είχα τη διάθεση να δημιουργήσω κάτι πολύ τολμηρό και εντελώς απίθανο. Εσείς;

Η Ζωφόρος του Παρθενώνα διαθέτει μιά πραγματικά εξαιρετική ιστοσελίδα στην οποία παρουσιάζεται με εξαιρετικό τρόπο αυτό το θαυμάσιο έργο τέχνης. Ένα μεγάλο τμήμα της ιστοσελίδας λέγεται Παίξτε με τη Ζωφόρο και φιλοξενεί πολλά ωραία παιχνίδια, τα περισσότερα των οποίων προσφέρουν μάλιστα και επιλογή του βαθμού δυσκολίας. Χωρίς υπερβολή, αν τα παίξετε όλα, θα διαπιστώσετε ότι τελικά θα έχετε μάθει τη Ζωφόρο απέξω κι ανακατωτά.

Γνωριμία με τις μορφές της πομπής

Πορεία προς το βωμό

 

Παρατηρώντας τα άλογα

 

Το κρυμμένο άρμα

 

Ένα δώρο για τη θεά Αθηνά

 

Χρωματίζοντας ένα λίθο της ζωφόρου

 

Γίνε συντηρητής

 

Και ξαφνικά το άλογό μου έγινε μαρμάρινο… (δείτε το οπωσδήποτε!)

 

Συνθέτω τη δυτική ζωφόρο

 

Αγώνες που έμειναν στα… αγγεία

 

Ολύμπια αινίγματα: βρες τους Θεούς

 

Είχατε ποτέ απορία πώς γράφεται το όνομά σας, ή πιό σωστά το μονόγραμμά σας, χρησιμοποιώντας τη σφηνοειδή γραφή των αρχαίων Βαβυλωνίων; Πατήστε ΕΔΩ και θα οδηγηθείτε σε μια σελίδα του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Pennsylvania. Ακολουθήστε τις οδηγίες και θα έχετε ένα αποτέλεσμα σαν αυτό.

Σε πολλές σελίδες, όπως αυτή ΕΔΩ, υπάρχει ανάλογος τρόπος να δείτε πώς γράφεται το όνομά σας με τους χαρακτήρες της ιερογλυφικής γραφής της αρχαίας Αιγύπτου.

Το αποτέλεσμα στην περίπτωσή μου είναι αυτό.

Πρόκειται για μια απλή μέθοδο όπου ουσιαστικά αντικαθίσταται κάθε γράμμα του ονόματος με έναν ιερογλυφικό χαρακτήρα.

Η σελίδα Hieroglyphs.net προσφέρει μια πιο περίπλοκη και μάλλον πιστότερη εκδοχή, όπου λαμβάνεται υπόψη και η προφορά του ονόματός σας όπως πιθανόν θα γινόταν στην αρχαία Αίγυπτο. Πατήστε ΕΔΩ.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να προσθέσει κανείς στο όνομά του τίτλους και επίθετα και να καταλήξει με μια ωραιότατη και κολακευτικότατη προσφώνηση.

Προσωπικά ξεκίνησα με το απλό όνομά μου

αλλά κατέληξα με τον βαρύγδουπο τίτλο της Βασίλισσας της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, Καλής Θεάς, Ηγουμένης των Δύο Χωρών, που της δόθηκε ζωή και ευημερία και είναι αγαπημένη της Hathor.

Δεν βρίσκω το λόγο να κάνω οικονομία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τι  θα γινόταν όμως αν βρισκόμασταν ξαφνικά στην αρχαία Ρώμη; Πώς θα έπρεπε να συστηθούμε;

Ένας κύριος ονόματι Ted Loker, ερασιτέχνης μελετητής της ρωμαϊκής εποχής, ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει κάποιου είδους λογάριθμο ο οποίος συνδυάζει στοιχεία του σημερινού μας ονόματος για να παραγάγει ένα εντελώς καινούργιο λατινικό.

Αν είστε άντρες, πατήστε ΕΔΩ

Αν είστε γυναίκες, πατήστε ΕΔΩ

Αν και αμφιβάλλω για την επιστημονικότητα του εγχειρήματος το καταδιασκέδασα μαθαίνοντας ότι στην αρχαία Ρώμη θα ονομαζόμουν Sulpicia Aurelia.

Κι επειδή δεν βλάπτει κανείς να είναι έτοιμος για κάθε περίπτωση, έμαθα ότι ως άνδρας (με το τωρινό γυναικείο μου όνομα) θα ονομαζόμουν Titus Sulpicius Catulus.

ΥΓ. Δεν κρατήθηκα όμως και άνοιξα λίγο τα δικά μου λατινικά λεξικά για να καταλήξω ότι ορθότερα θα ονομαζόμουν Regina Praedatoria.

Αρχαιολογία & Ιστορία
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ιστορία μιας πόλης / Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ένας ναός που θυσιάστηκε για την ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών και μια τοιχογραφία που «έζησε» μέχρι να ξαναβγεί στο φως. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τους Γιώργο Μαστρογιάννη, υπεύθυνο του εργαστηρίου συντήρησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, και Γιάννη Παπαδόπουλο, διευθυντή των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά και καθηγητή αρχαιολογίας και φιλολογίας στο UCLA.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακατράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακαράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Γιατί η Αμαλία δεν κοιμήθηκε ποτέ μέσα στον κυρίως πύργο και γιατί ο Όθωνας δεν επισκεπτόταν το κτήμα; Ο Βασίλης Κουτσαβλής «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα μνημεία γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM
Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Καρυά 1943. Καταναγκαστική εργασία και Ολοκαύτωμα» είναι αφιερωμένη σε μια άγνωστη πτυχή της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Εύα Γανίδου και τον Τάσο Θεοφίλου για τις γκαρσονιέρες, τα σεπαρέ και τα απρόσμενα μέρη στην πόλη τα οποία επέλεγαν οι Αθηναίοι για τις ερωτικές συνευρέσεις τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κλάους-Μίκαελ Κουν

Iστορία / Κλάους-Μίκαελ Κουν: Οι ναζιστικές ρίζες του πιο πλούσιου Γερμανού στον κόσμο

Ο πατέρας του Γερμανού μεγιστάνα έχτισε μεγάλο μέρος της οικογενειακής επιχείρησης επωφελούμενος από τις διώξεις και τη γενοκτονία των Εβραίων. Αντίθετα όμως με άλλες μεγάλες γερμανικές εταιρείες όπως η Volkswagen και η Deutsche Bank, η εταιρεία του αρνείται να ανοίξει τα σκοτεινά αρχεία της.
THE LIFO TEAM
Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Το θρυλικό νεοκλασικό οίκημα με τη μαγευτική θέα, που φιλοξένησε αρχηγούς κρατών, βασιλείς και πρωθυπουργούς, αναβιώνει και μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
Καταπληκτικό το άρθρο, σε όλες τις πτώσεις και τους αριθμούς ! Σε μερικά παιχνίδια σκάλωσα για ώρα και όλες οι σελίδες που δώσατε μπήκαν στα αγαπημένα ! Με πολλή χαρά ( της χαράς, ω χαρά ),Aulus Norbanus Varus !
Πραγματικά ΥΠΕΡΟΧΟ άρθρο Βασιλική!!!! Σ' ευχαριστούμε πολύ που για ακόμη μια φορά μας χαρίζεις ένα καταπληκτικό άρθρο μοιραζόμενη μαζί μας γνώση & έγκυρη πληροφόρηση! Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η συγκεκριμένη στήλη επιτυγχάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να κάνει προσιτή την αρχαιολογία σ' όλους!!! Μακάρι οι ελπιδοφόρες αυτές προσεγγίσεις να πληθαίνουν με το πέρασμα των χρόνων σε πείσμα των συντηρητικών, δασκαλίστικων τακτικών του παρελθόντος που είναι υπεύθυνες για την αμάθεια & αποστροφή των νέων! Ευχαριστούμε πολύ "Lutatia"
Αμα δει την φωτο του παιδαγωγου ο Notis,σιγουρα θα μας πει,οτι οι αρχαιοι ειχαν λαπ-τοπ και ολη η Αθηνα ειχε τζαμπα ιντερνετ.Ακομα οτι οι αρχαιοι ειχαν ανακαλυψει και το γουαι-φαη.Βασιλικη,σε ευχαριστουμε.