Ώρα για παιχνίδι

Ώρα για παιχνίδι Facebook Twitter
10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόσπασμα παράστασης από κύλικα του Δούριδος που εικονίζει παιδαγωγό και τον μαθητή του. Ο παιδαγωγός κρατά κηρωμένη πινακίδα που αναδιπλώνεται όπως το σημερινό laptop, 485-480 π.Χ.

 

Με αφορμή μια ιδέα της Γιούλικας Χριστακοπούλου

 

 

Στον αντίποδα μιάς παλιότερης ανάρτησης της στήλης με τον τίτλο Χωρίς ενοχέςη σημερινή θα μπορούσε να έχει τίτλο «Με πολλές ενοχές», διότι απλούστατα οι σημερινές προτάσεις προσφέρονται για χάσιμο χρόνου. Με αυτή την προειδοποίηση λοιπόν, αποποιούμαι των ευθυνών μου και συνεχίζω με παιγνιώδη διάθεση για να σας παρουσιάσω μερικά διασκεδαστικά διαδικτυακά παιχνίδια που σχετίζονται με την αρχαιολογία αλλά και τις αρχαίες γλώσσες και γραφές.

Ξεκινώ με ένα θαυμάσιο παιχνίδι που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης. Δεν νομίζω ότι απευθύνεται μόνο σε παιδιά˙ το βρίσκω ελκυστικότατο και για τους ενήλικες.

Ζωγράφισε την Πεπλοφόρο

 

Ως γνωστόν πολλά αρχαία αγάλματα έφεραν χρωματική διακόσμηση. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Μουσείου Ακροπόλεωςέχει κανείς τη δυνατότητα να χρωματίσει ένα πασίγνωστο άγαλμα, αφιέρωμα στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη, την περίφημη Πεπλοφόρο κόρη.

Διαλέξτε πινέλο, επιλέξτε τα χρώματα, ζωγραφίστε τις επιμέρους επιφάνειες του αγάλματος, αποθηκεύστε το αποτέλεσμα!

Προσωπικά είχα τη διάθεση να δημιουργήσω κάτι πολύ τολμηρό και εντελώς απίθανο. Εσείς;

Η Ζωφόρος του Παρθενώνα διαθέτει μιά πραγματικά εξαιρετική ιστοσελίδα στην οποία παρουσιάζεται με εξαιρετικό τρόπο αυτό το θαυμάσιο έργο τέχνης. Ένα μεγάλο τμήμα της ιστοσελίδας λέγεται Παίξτε με τη Ζωφόρο και φιλοξενεί πολλά ωραία παιχνίδια, τα περισσότερα των οποίων προσφέρουν μάλιστα και επιλογή του βαθμού δυσκολίας. Χωρίς υπερβολή, αν τα παίξετε όλα, θα διαπιστώσετε ότι τελικά θα έχετε μάθει τη Ζωφόρο απέξω κι ανακατωτά.

Γνωριμία με τις μορφές της πομπής

Πορεία προς το βωμό

 

Παρατηρώντας τα άλογα

 

Το κρυμμένο άρμα

 

Ένα δώρο για τη θεά Αθηνά

 

Χρωματίζοντας ένα λίθο της ζωφόρου

 

Γίνε συντηρητής

 

Και ξαφνικά το άλογό μου έγινε μαρμάρινο… (δείτε το οπωσδήποτε!)

 

Συνθέτω τη δυτική ζωφόρο

 

Αγώνες που έμειναν στα… αγγεία

 

Ολύμπια αινίγματα: βρες τους Θεούς

 

Είχατε ποτέ απορία πώς γράφεται το όνομά σας, ή πιό σωστά το μονόγραμμά σας, χρησιμοποιώντας τη σφηνοειδή γραφή των αρχαίων Βαβυλωνίων; Πατήστε ΕΔΩ και θα οδηγηθείτε σε μια σελίδα του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Pennsylvania. Ακολουθήστε τις οδηγίες και θα έχετε ένα αποτέλεσμα σαν αυτό.

Σε πολλές σελίδες, όπως αυτή ΕΔΩ, υπάρχει ανάλογος τρόπος να δείτε πώς γράφεται το όνομά σας με τους χαρακτήρες της ιερογλυφικής γραφής της αρχαίας Αιγύπτου.

Το αποτέλεσμα στην περίπτωσή μου είναι αυτό.

Πρόκειται για μια απλή μέθοδο όπου ουσιαστικά αντικαθίσταται κάθε γράμμα του ονόματος με έναν ιερογλυφικό χαρακτήρα.

Η σελίδα Hieroglyphs.net προσφέρει μια πιο περίπλοκη και μάλλον πιστότερη εκδοχή, όπου λαμβάνεται υπόψη και η προφορά του ονόματός σας όπως πιθανόν θα γινόταν στην αρχαία Αίγυπτο. Πατήστε ΕΔΩ.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να προσθέσει κανείς στο όνομά του τίτλους και επίθετα και να καταλήξει με μια ωραιότατη και κολακευτικότατη προσφώνηση.

Προσωπικά ξεκίνησα με το απλό όνομά μου

αλλά κατέληξα με τον βαρύγδουπο τίτλο της Βασίλισσας της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, Καλής Θεάς, Ηγουμένης των Δύο Χωρών, που της δόθηκε ζωή και ευημερία και είναι αγαπημένη της Hathor.

Δεν βρίσκω το λόγο να κάνω οικονομία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τι  θα γινόταν όμως αν βρισκόμασταν ξαφνικά στην αρχαία Ρώμη; Πώς θα έπρεπε να συστηθούμε;

Ένας κύριος ονόματι Ted Loker, ερασιτέχνης μελετητής της ρωμαϊκής εποχής, ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει κάποιου είδους λογάριθμο ο οποίος συνδυάζει στοιχεία του σημερινού μας ονόματος για να παραγάγει ένα εντελώς καινούργιο λατινικό.

Αν είστε άντρες, πατήστε ΕΔΩ

Αν είστε γυναίκες, πατήστε ΕΔΩ

Αν και αμφιβάλλω για την επιστημονικότητα του εγχειρήματος το καταδιασκέδασα μαθαίνοντας ότι στην αρχαία Ρώμη θα ονομαζόμουν Sulpicia Aurelia.

Κι επειδή δεν βλάπτει κανείς να είναι έτοιμος για κάθε περίπτωση, έμαθα ότι ως άνδρας (με το τωρινό γυναικείο μου όνομα) θα ονομαζόμουν Titus Sulpicius Catulus.

ΥΓ. Δεν κρατήθηκα όμως και άνοιξα λίγο τα δικά μου λατινικά λεξικά για να καταλήξω ότι ορθότερα θα ονομαζόμουν Regina Praedatoria.

Αρχαιολογία & Ιστορία
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942, ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM

σχόλια

9 σχόλια
Καταπληκτικό το άρθρο, σε όλες τις πτώσεις και τους αριθμούς ! Σε μερικά παιχνίδια σκάλωσα για ώρα και όλες οι σελίδες που δώσατε μπήκαν στα αγαπημένα ! Με πολλή χαρά ( της χαράς, ω χαρά ),Aulus Norbanus Varus !
Πραγματικά ΥΠΕΡΟΧΟ άρθρο Βασιλική!!!! Σ' ευχαριστούμε πολύ που για ακόμη μια φορά μας χαρίζεις ένα καταπληκτικό άρθρο μοιραζόμενη μαζί μας γνώση & έγκυρη πληροφόρηση! Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η συγκεκριμένη στήλη επιτυγχάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να κάνει προσιτή την αρχαιολογία σ' όλους!!! Μακάρι οι ελπιδοφόρες αυτές προσεγγίσεις να πληθαίνουν με το πέρασμα των χρόνων σε πείσμα των συντηρητικών, δασκαλίστικων τακτικών του παρελθόντος που είναι υπεύθυνες για την αμάθεια & αποστροφή των νέων! Ευχαριστούμε πολύ "Lutatia"
Αμα δει την φωτο του παιδαγωγου ο Notis,σιγουρα θα μας πει,οτι οι αρχαιοι ειχαν λαπ-τοπ και ολη η Αθηνα ειχε τζαμπα ιντερνετ.Ακομα οτι οι αρχαιοι ειχαν ανακαλυψει και το γουαι-φαη.Βασιλικη,σε ευχαριστουμε.