Με ένα λαμπερό φιλμ και μια ακόμα πιο λαμπερή επίτιμη καλεσμένη ανάδοχο ξεκινάει το φετινό 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Η πολυβραβευμένη μούσα του Τρυφώ, του Γκοντάρ και του Ρενέ, η μεγάλη κυρία του σινεμά Ναταλί Μπάιγ εγκαινιάζει το Φεστιβάλ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ η ταινία που είναι ήδη box office hit στη Γαλλία Yves Saint Laurent του Ζαλίλ Λεσπέρ ανοίγει την αυλαία παρουσία του σκηνοθέτη. Αν και έχει ήδη εξασφαλίσει ελληνική διανομή, η ταινία συμμετέχει και στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ, που από το 2000 αποτελεί καλλιτεχνικό θεσμό της Αθήνας, σε σταθερή συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τις Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας. Ενταγμένο στο πλαίσιο του «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία 2014», συνεχίζει φέτος δυναμικά με διάφορες εκδηλώσεις, πολλές ενδιαφέρουσες παράλληλες κινηματογραφικές ενότητες, ενώ στο τέλος θα «μετακομίσει» και στη Θεσσαλονίκη.
Σύνολο 47 ταινίες θα προβληθούν, Στο πλαίσιο μικρού αφιερώματος στη σταρ, και κάτοχο δύο βραβείων Σεζάρ, που τιμάει τη διοργάνωση με την παρουσία της, «Λευκή κάρτα στη Ναταλί Μπάιγ», θα παιχτούν έξι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί. Αυτές είναι οι: Ο μικρός υπαστυνόμος (2005) του Ξαβιέ Μποβουά, Η επιστροφή του Μαρτίν Γκερ (1982) του Ντανιέλ Βιν, Les Sentiments (2003) της Νοεμί Λβόβσκι, Ο σώζων εαυτόν σωθήτω (1980) του Ζ. Λ. Γκοντάρ, Μια πορνογραφική σχέση (1999) του Φρεντερίκ Φοντέιν και το Ινστιτούτο Ομορφιάς: Venus Beauté (1999) της Τόνι Μάρσαλ.
Στο Διαγωνιστικό συμμετέχουν εννέα ταινίες, οι οποίες, οι οποίες θα παιχτούν στις αθηναϊκές αίθουσες καθώς έχουν διανομή στην Ελλάδα. Αυτές είναι: Καμίλ Κλοντέλ 1915 του Μπρούνο Ντιμόν με τη Ζιλιέτ Μπινός, Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν του Σεντρίκ Κλαπίς με την Οντρέ Τοτού, En Solitaire του Κριστόφ Οφενστάιν, Η Πεντάμορφη και το Τέρας του Κριστόφ Γκανς με τους Βενσάν Κασέλ και Λέα Σεϊντού, Η Αποδόμηση του Σεμπαστιέν Πιλότ, Τα καλύτερα έρχονται της Μαριόν Βερνού με τη Φανί Αρντάν, Michael Kohlhaas του Αρνό ντε Παλιέρ, Suzanne της Κατέλ Γκιλεβερέ και, τέλος, το YSL του Ζαλίλ Λεσπέρ. Την κριτική επιτροπή αποτελούν ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης, η παραγωγός Φένια Κοσοβίτσα, η πιανίστρια Όλγα Κουκλάκη και ο σκηνοθέτης Αντουάν Ντανί. Εκτός του βραβείου της Κριτικής Επιτροπής, θα απονεμηθεί και το Βραβείο Κοινού.
Στο Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζονται δεκαέξι ταινίες παραγωγής των δύο τελευταίων ετών. Μεταξύ αυτών οι 4 εποχές του Λεόν των Πιερ Λικ Γκρανιό και Αντουάν Λανσιό, ο Κεντρικός σταθμός της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι και το Quai d' Orsay του Μπερτράν Ταβερνιέ με τη Ζουλί Γκαγέ. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ενότητα «Νέα ταξιαρχία του γαλλικού σινεμά» όπου θα παιχτούν ταινίες όπως το Δύο φθινόπωρα, τρεις χειμώνες του Σεμπαστιάν Μπετμπεντέρ, το Κορίτσι της επανάστασης του Αντονίν Περετγιάτκο και το Coquillettes της Σοφί Λετουρνέρ. Παράλληλα, σε στρογγυλή τράπεζα που οργανώνει το flix.gr θα παρακαθήσουν μαζί με τον Μανώλη Κρανάκη, ο δημοφιλής νέος ηθοποιός και πρωταγωνιστής πολλών ταινιών Vincent Macaigne και ο παραγωγός Emmanuel Chaumet.
Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, θα προβληθούν πέντε ταινίες, οι οποίες αυτήν τη βδομάδα κάνουν επίσης την ελληνική τους πρεμιέρα στον Βορρά. Η Ανθρωπογεωγραφία της Κλερ Σιμόν, μια συγκλονιστική τοιχογραφία ανώνυμων ταξιδιωτών στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Nord του Παρισιού, το Κισμέτ της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου, για την επιρροή που ασκούν στη μουσουλμανική κοινωνία οι τουρκικές σαπουνόπερες, το ηχητικό σύμπαν La maison de la radio του Νικολά Φιλιμπέρ, το Le dernier des injustes του Κλοντ Λανζμάν και η Χαμένη Εικόνα του Ρίτι Παν. Τρεις βωβές ταινίες μικρού μήκους από τα Γαλλικά Αρχεία Κινηματογράφου, το Grand Météore et le Mont Athos αγνώστου σκηνοθέτη και παραγωγής του 1948, το Annales de la guerre No 10 επίσης αγνώστου του 1917 και το Voyage à la Terre de Feu του Πολ Καστελνάν του 1926, θα πλαισιωθούν από τη μουσική του ελληνικού συγκροτήματος Baby Guru.
Στην ενότητα «Focus στο Κεμπέκ» θα παρουσιαστούν ταινίες πρόσφατης παραγωγής από το γαλλόφωνο Κεμπέκ του Καναδά. Αυτά είναι το Diego Star του Φρεντερίκ Πελετιέ, τα Ηλεκτρικά Κύματα της Καρολίν Μαρτέλ, οι Τέσσερεις Φαντάροι του Ρομπέρ Μορέν, και το Η Βικ και η Φλο είδαν μια Αρκούδα του Ντενί Κοτέ. Εντωμεταξύ, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρακολουθούν το πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Πρώτη Ώρα: Σινεμά», θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία του Γαλλικού κινηματογράφου.
Το Φεστιβάλ θα κλείσει στις 26 Μαρτίου με την απονομή των βραβείων και την ταινία λήξης, Ένας πύργος στην Ιταλία, της Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι, η οποία θα παρευρεθεί στην προβολή. Η γνωστή ηθοποιός και σκηνοθέτις θα παρουσιάσει την εξαιρετική ημι-αυτοβιογραφική ταινία της για την παρακμή μιας εύπορης βιομηχανικής οικογένειας από την Ιταλία, της οποίας οι απόγονοι παραπαίουν μεταξύ της παλιάς αίγλης και των σημερινών τους ψυχολογικών αδιεξόδων. Μια ταινία γεμάτη κέφι, τρέλα, ανεμελιά και συντριβή. Ο παλιός κόσμος σε ανώμαλη προσγείωση στο ανελέητο σήμερα.
σχόλια