1.
FRANCIS FORD COPPOLA
Αποκάλυψη τώρα
Η αγαπημένη μου ταινία. Ένα φιλοσοφικό ταξίδι στην καρδιά του σκότους. Το έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα που παραλίγο να του κοστίσει την περιουσία του, παραλίγο να «σκοτώσει» τον πρωταγωνιστή του και παραλίγο να μην ολοκληρωθεί ποτέ σε ταξιδεύει στη ζούγκλα του Βιετνάμ αλλά και μέσα στο σκοτάδι της ανθρώπινης ύπαρξης με όχημά της τον πόλεμο του Βιετνάμ. Σε βάζει τόσο βαθιά στην πρωτόγονη βία που είναι αποτυπωμένη στο DNA μας που, όταν τελειώνει η ταινία, η κάθαρση που προσφέρει κρατάει ελάχιστα, αλλά σε στοιχειώνει για πάντα.
2.
RIDLEY SCOTT
Blade Runner
Τι να πούμε για αυτό το αριστούργημα του Ρίντλεϊ Σκοτ; Βασισμένη στο Sci-Fi έπος «Do Androids Dream of Electric Sheep?» του Phillip K. Dick, η ταινία προσπαθεί να απαντήσει στα σύγχρονα ερωτήματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη στον δυστοπικό κόσμο του Λος Άντζελες το μακρινό (τότε) 2019, καθορίζοντας με την αισθητική της όλη τη σύγχρονη μυθοπλασία και αισθητική του cyberpunk.
3.
CHRIS SMITH
Αmerican movie
Ένα ντοκιμαντέρ για έναν καμένο redneck, wannabe σκηνοθέτη, που με τον κολλητό του προσπαθούν να γυρίσουν με δανεικά που του έδωσε ο παππούς του μια σούπερ low budget horror movie. Ένα ντοκιμαντέρ που δείχνει τη σκληρή πλευρά της Αμερικής που δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Βλέπουμε τους δυο συμπαθέστατους πρωταγωνιστές να προσπαθούν να συνδυάσουν την επιβίωση με τον υψηλότερο σκοπό τους, το γύρισμα μιας ταινίας.
4.
AKIRA KUROSAWA
Ραν
Η ελεύθερη διασκευή του «Bασιλιά Λιρ» από τον Ακίρα Κουροσάβα είναι η επιτομή του επικού σινεμά. Αυτή η τραγική ιστορία ματαιοδοξίας, προδοσίας και τρέλας μεταφέρεται στη μεσαιωνική Ιαπωνία και μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη μετατρέπεται σε ένα κινηματογραφικό έπος με εξαιρετικά χορογραφημένες μάχες και με χρώματα που κόβουν την ανάσα. Ο Σαίξπηρ και η Δύση συναντούν τον Κουροσάβα και την Ανατολή σε ένα απολύτως επιτυχημένο καλλιτεχνικό πείραμα.
5.
ANDREI TARKOVSKY
Stalker
Το διαμάντι του σοβιετικού Sci-Fi και όχι μόνο κινηματογράφου, πιθανόν να ήταν και αυτό που κόστισε τη ζωή του τεράστιου auteur. Βασισμένο στο εξαιρετικό βιβλίο των αδερφών Strugatsky «Roadside Picnic», το «Stalker» ερευνά την ανθρώπινη φύση που είναι χαμένη σε έναν δυστοπικό και μολυσμένο κόσμο ο οποίος καταρρέει. Κάποιοι θα έλεγαν ότι η ταινία ήταν προφητική, καθώς λίγα χρόνια μετά συνέβη το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ.
6.
JOHN CARPENTER
The Thing
Σε μια απομονωμένη αμερικανική ερευνητική βάση στην Ανταρκτική, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν μια εξωγήινη μορφή ζωής και αυτό δεν πάει καθόλου καλά. Ο Κάρπεντερ δημιουργεί μια τέλεια λαβκραφτική ατμόσφαιρα και σε συνδυασμό με τα φοβερά εφέ (όχι CGI και βλακείες) και τον Κερτ Ράσελ στα καλύτερά του φτιάχνει μια από τις καλύτερες ταινίες Sci-Fi horror (αν όχι την καλύτερη).
7.
ELEM KLIMOV
Come and see
Ένα από τα σπουδαιότερα πολεμικά-αντιπολεμικά φιλμ. Στην ταινία βλέπουμε τη φρίκη του πολέμου μέσα από τα μάτια ενός νεαρού αγοριού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ωμή και ρεαλιστική απεικόνιση των μαχών σε συνδυασμό με την εξαιρετική ερμηνεία του πρωταγωνιστή κάνουν την ταινία να μένει μαζί σου για πάντα.
8.
JOHN LASSETER
Toy story 2
Το πρώτο «Toy Story» έκανε τη γενιά μου να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες που θα έδιναν οι υπολογιστές στον κινηματογράφο. Η δεύτερη ταινία μάς έδειξε ότι αν συνδυαστούν αυτές οι τεχνολογίες με ένα εξαιρετικό σενάριο, το σινεμά δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο. Ο Γούντι καταλήγει στα χέρια ενός άπληστου συλλέκτη και όλα τα παιχνίδια συνασπίζονται για να τον βοηθήσουν σε μια επική περιπέτεια, ύμνο στη φιλία για μικρούς και για μεγάλους.
9.
KATSUHIRO OTOMO
Akira
Το «Akira» είναι μια ταινία-σταθμός στο ιαπωνικό anime. Η δράση είναι τοποθετημένη στο μετα-αποκαλυπτικό Neo-Tokyo, όπου ο αρχηγός μιας συμμορίας με μηχανόβιους προσπαθεί να σώσει τον φίλο του που είναι παγιδευμένος σε μια κυβερνητική συνωμοσία. Η δράση του anime σε συνδυασμό με την εξωφρενική λεπτομέρεια του σχεδίου έχουν επηρεάσει όλο το genre του Sci-Fi και το εμπνέουν μέχρι και τώρα.
10.
JOHN LANDIS
Τhe Blues Brothers
Μια μουσική κωμωδία με φοβερές μουσικάρες που ξεσηκώνουν τον κόσμο non-stop έως και σήμερα, τους Τζον Μπελούσι και Νταν Ακρόιντ σε δαιμονιώδη φόρμα και ένα σενάριο απλοϊκό μεν αλλά και άκρως πολιτικό, καθώς οι Blues Brothers (στα ελληνικά μεταφράστηκε ως «Οι ατσίδες με τα μπλε») τα βάζουν με αυτούς που μετέπειτα έγιναν οπαδοί του Τραμπ. Η χημεία των πρωταγωνιστών είναι ανεπανάληπτη, το χιούμορ εξωφρενικό και ο ρυθμός διονυσιακός. Μια ταινία που με ανεβάζει πάντα, όταν είμαι στα down μου.