Μπορούν οι 90χρονοι παππούδες μας να χορέψουν Hip Hop;

Μπορούν οι 90χρονοι παππούδες μας να χορέψουν Hip Hop; Facebook Twitter
0

 

Μπορούν οι 90χρονοι παππούδες μας να χορέψουν Hip Hop; Facebook Twitter

"Πάντα ήθελα να πεθάνω χορεύοντας"
Κάρα, 94 ετών

Ποιος είπε πως οι γιαγιάδες μας δεν θα μπορούσαν να γίνουν hip hop αστέρες; Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Μπριν Έβανς "Επιχείρηση χιπ χοπ" ("Hip Hop-eration" – τίτλος που παραπέμπει στις επεμβάσεις γοφών- hip operation- φαινόμενο συχνό στους ηλικιωμένους) άνοιξε την αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που κάνει αίσθηση όπου κι αν προβάλλεται.

Το "Hip Hop-eration" αφηγείται την ιστορία μίας πολύ διαφορετικής ομάδας χορευτών, από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Μία κοινότητα 30 ηλικιωμένων, πολλοί από τους οποίους είναι άνω των 90 ετών, αποφασίζουν με την βοήθεια της αεικίνητης και πεισματάρας χορογράφου τους, Μπίλι Τζόρνταν, να μάθουν να χορεύουν χιπ χοπ διεκδικώντας μία συμμετοχή στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λας Βέγκας.


Για έναν ολόκληρο χρόνο ο Έβανς ακολούθησε την ομάδα Hip Hop-eration Crew (που ιδρύθηκε από την Τζόρνταν το 2012 ως "το γηραιότερο flash mob crew του κόσμου) σε ένα ταξίδι που θα αλλάξει τις ζωές τους.


"Όσοι δεν μπορούν να κουνήσουν τα πόδια τους, θα κάνουν μόνο χέρια" λέει στην ομάδα η χορογράφος, "Θα πάτε όλοι στο Λας Βέγκας, ακόμα και μέσα σε τεφροδόχο!"


Αστείο όσο και βαθιά συγκινητικό, το φιλμ θέλει να επιστήσει την προσοχή στην λανθασμένη αντίληψη της δυτικής κοινωνίας που θεωρεί τους ηλικιωμένους ολοκληρωτικά ανίκανους να προσφέρουν στη κοινότητά τους ή να μάθουν νέα πράγματα, ενώ τους αποκλείει σχεδόν από το δικαίωμα στην ψυχαγωγία.


Το παρακολουθήσαμε και ζητήσαμε από τον δημιουργό του περισσότερες λεπτομέρειες.

Μπορούν οι 90χρονοι παππούδες μας να χορέψουν Hip Hop; Facebook Twitter
"Με το Hip Hop-eration μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω ένα φιλμ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το οποίο θα προσέλκυε συγχρόνως ένα μεγάλο μέρος του κοινού που δύσκολα θα έδινε χρήματα ή σημασία σε ένα αμιγώς ανθρωπιστικό ντοκιμαντέρ" - Μπριν Έβανς

Πώς ήρθατε εξ αρχής σε επαφή με την ομάδα του Hip Hop-eration;

Αφού η χορογράφος και ιθύνων νους αυτής της υπέροχης ομάδας, Billie Jordan, κατάφερε να οργανώσει το εγχείρημα της συμμετοχής τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χιπ Χοπ Χορού στο Λας Βέγκας ήρθε σε επαφή με την παραγωγή με σκοπό τη δημιουργία ενός φιλμ που θα έλεγε την ιστορία τους.

Από την πρώτη στιγμή ενεπλάκην προσωπικά σε μεγάλο βαθμό με το πρότζεκτ, παρακολουθώντας τις πρόβες της ομάδας, συζητώντας με τα μέλη της, και οργανώνοντας το ντοκιμαντέρ με τη μορφή ενός φιλμ.

Το φιλμ στρέφει την προσοχή στην λανθασμένη αντίληψη που θεωρεί τους ηλικιωμένους ανίκανους να μάθουν νέα πράγματα, ενώ τους αποκλείει σχεδόν από το δικαίωμα στην ψυχαγωγία.



Και τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γυρίσετε ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ;

Μεγάλωσα έχοντας μία πολύ στενή σχέση με την γιαγιά μου. Το έργο της ως εκπρόσωπος του οργανισμού "Age Concern"- μίας οργάνωσης που καταπιανόταν με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι στις κοινότητες όπου ζουν- αποτελούσε για μένα μεγάλη πηγή έμπνευσης.

Στο μέρος της καριέρας μου επικεντρωνόμουν σε ιστορίες που εξερευνούσαν την σκοτεινή ανθρώπινη πλευρά, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρώντας τους γονείς μου να μεγαλώνουν και να γίνονται πιο αδύναμοι μου γεννήθηκε η επιθυμία να γυρίσω ένα φιλμ για το δικαίωμα του να γερνάει κανείς με αξιοπρέπεια, με σεβασμό, και παίζοντας ακόμα ενεργό ρόλο στην κοινωνία.

Με το Hip Hop-eration μου δόθηκε η ευκαιρία για ένα φιλμ που θα βασιζόταν στην ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά συγχρόνως η ιδιαιτερότητα του θέματος θα προσέλκυε στις αίθουσες ένα μεγάλο μέρος του κοινού που δύσκολα θα έδινε χρήματα και σημασία σε ένα αμιγώς ανθρωπιστικό ντοκιμαντέρ. 

Μπορούν οι 90χρονοι παππούδες μας να χορέψουν Hip Hop; Facebook Twitter


Ο Έβανς ακολούθησε την ομάδα των υπερήλικων hip hop-ers για περισσότερο από οκτώ μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων έδωσε έμφαση και στις προσωπικές ιστορίες των τριών κυριότερων πρωταγωνιστριών, εξετάζοντας του λόγους για τους οποίους ήταν αποφασισμένες να πετύχουν πάση θυσία τον στόχο τους. Πως ένιωθαν όμως οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές μπροστά από τις κάμερες; Ήταν όλοι πρόθυμοι και άνετοι με την ιδέα του ντοκιμαντέρ ή μήπως ένιωθαν άβολα για την ηλικία, τις κινήσεις, την εικόνα τους;


"Αντιθέτως, υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός από μέρος τους για το ντοκιμαντέρ", θυμάται ο σκηνοθέτης. "Οι περισσότεροι απ' αυτούς εξάλλου ήταν ήδη εξοικειωμένοι με την έκθεση στο φακό μιας που είχαν ήδη αρκετές φορές πρωταγωνιστήσει στα τοπικά νέα. Στην πορεία των γυρισμάτων είχαμε έρθει όλοι τόσο κοντά, που στο τέλος λείπαμε ο ένας στον άλλον".

Μπορούν οι 90χρονοι παππούδες μας να χορέψουν Hip Hop; Facebook Twitter


Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων; Είναι πιο δύσκολα τα πράγματα κατά την συνεργασία με ανθρώπους τόσο μεγάλης ηλικίας;

Αρχικά όλα τα μέλη της ομάδας δυσκολευόταν κάπως να κατανοήσουν την έννοια του ντοκιμαντέρ, με αποτέλεσμα να "ποζάρουν" ή να "υποκρίνονται" διαρκώς μπροστά στις κάμερες, χωρίς να αφήνονται να κινηματογραφηθούν σε ένα πιο αυθόρμητο πλαίσιο.

Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία, που παρ' όλες τις διαρκείς συζητήσεις μας μαζί τους μας ακολούθησε μέχρι τέλους. Επιπλέον, μεγάλη πρόκληση ήταν και το γεγονός ότι έπρεπε με όλο το συνεργείο να είμαστε επί έναν σχεδόν χρόνο απίκο ακολουθώντας την ομάδα σε κάθε της εκδήλωση.

Χωρίς την τεράστια βοήθεια και αφοσίωση της Billie δεν θα τα είχαμε καταφέρει.

Και αν τελικά δεν τα κατάφερναν να ταξιδέψουν στο Λας Βέγκας; Υπήρχε "εφεδρικό" πλάνο για την έκβαση του ντοκιμαντέρ σε αυτή την περίπτωση;

Ναι. Υπήρχε μία περίοδος όπου πραγματικά πιστέψαμε ότι δεν θα τα καταφέρουν, κυρίως για λόγους οικονομικούς. Έγραψα, λοιπόν, ένα εξίσου "δυνατό" εναλλακτικό τέλος για το ντοκιμαντέρ. Ήξερα ότι έχουμε πέντε υπέροχους και πολύ ενδιαφέροντες βασικούς χαρακτήρες την ιστορία των οποίων θα μπορούσαμε να καταγράψουμε και να εξετάσουμε ασχέτως της συμμετοχής της ομάδας στον μεγάλο διαγωνισμό.


Το ντοκιμαντέρ είχε τελικά μεγάλη παγκόσμια επιτυχία. Ποιος είναι για εσάς ο σκοπός του, τι μήνυμα θα θέλατε να περνάει στους θεατές;

Όποιοι και να είμαστε, απ' όπου και να είμαστε, και κυριότερα όσο χρονών και να είμαστε θα πρέπει όλοι να έχουμε το δικαίωμα να μεγαλώνουμε, να γερνάμε αν θέλετε, με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Το "Hip Hop-eration" δείχνει ότι μπορούμε και θα έπρεπε να έχουμε στόχους και φιλοδοξίες ακόμα και δικαίωμα στην διασκέδαση, σε κάθε ηλικία. Το μήνυμα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά!

Μπορούν οι 90χρονοι παππούδες μας να χορέψουν Hip Hop; Facebook Twitter


Κύριε Έβανς, ποια είναι η μεγαλύτερη παρανόηση για την τρίτη ηλικία στις δυτικές κοινωνίες σήμερα;

Οι σημερινές κοινωνίες "απορρίπτουν" τους ανθρώπους μετά από κάποια ηλικία, δεν τους υπολογίζουν καν σαν μέλη τους. Αυτό είναι γεγονός. Όλο και πιο συχνά συναντώ ανθρώπους γεμάτους ζωή που τους έχουν στείλει σε οίκους ευγηρίας, ξεχασμένους από φίλους, οικογένεια, και συνεπώς από την ίδια την κοινωνία.

Ποτέ δεν είναι αργά λοιπόν. Γιατί δυσκολευόμαστε όμως τόσο πολύ να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα μεγαλώνοντας;

Η προφανής απάντηση είναι η μειωμένη ενέργεια που συνοδεύει το πέρασμα του χρόνου. Ακριβώς όμως ακριβώς λόγω της αντιμετώπισης της κοινωνίας στους ηλικιωμένους ανθρώπους γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρίσκει κανείς κίνητρα για να προσπαθεί ή να δοκιμάσει οτιδήποτε. Ποτέ δεν είναι αργά όμως για να ζούμε τη ζωή όπως θα έπρεπε. Μια ζωή που μας αξίζει.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ