«Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» είναι μια σημαδιακή ελληνική ταινία από το 1982

«Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» είναι μια σημαδιακή ελληνική ταινία από το 1982 Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία του Δημήτρη Αρβανίτη «Στο Δρόμο του Θεού» ή «Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» (1982), με τις Μαριαλένα Κάρμπουρη, Έρση Μαλικένζου κ.ά.
0


ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το 1982 (ας μείνουμε σ’ αυτή τη χρονιά) διέθετε Προκριματική Επιτροπή, η οποία, αφού έβλεπε τις υποβληθείσες ταινίες μεγάλου μήκους, «έκοβε», με κριτήρια αισθητικά κυρίως, όσες (κατ’ εκείνην) δεν τα πληρούσαν.

Το 1982 είχαν υποβληθεί είκοσι μία ταινίες συνολικά, για να επιλεγούν τελικά δώδεκα και να «κοπούν» εννέα (μεγάλο ποσοστό). Μάλιστα από αυτές τις εννέα οι τρεις θα «κόβονταν» εντελώς, ενώ για τις υπόλοιπες έξι θα προτεινόταν να συμμετάσχουν στο λεγόμενο «πληροφοριακό τμήμα» (μια νέα τότε ιδέα), επειδή, εν τέλει, δεν θα ήταν και τόσο... κακές.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις έξι, που θεωρήθηκαν «λίγες» για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα, ήταν μία από τις καλύτερες εκείνης της χρονιάς και μία από τις ωραιότερες των πρώτων χρόνων του ’80, η ταινία του Γιώργου Καρυπίδη «Η Αναμέτρηση (Επικίνδυνο Παιχνίδι)» με την Ζωή Λάσκαρη και τον Άρη Ρέτσο και ακόμη η ταινία «Στο Δρόμο του Θεού», σκηνοθετημένη από τον 31χρονο Δημήτρη Αρβανίτη. Πρόκειται για την ταινία, που εδώ μας ενδιαφέρει.

Η ταινία του Δημήτρη Αρβανίτη θα λέγαμε πως εντάσσεται στο ευρύτερο nunsploitation film, τις ταινίες με καλόγριες δηλαδή (βασικά «καθολικές» ή «διαμαρτυρόμενες»), που έδιναν κι έπαιρναν στην δεκαετία του ’70, σε Ιταλία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, μα και σε άλλες χώρες.

Έτσι, και παρά την απόρριψή της από το διαγωνιστικό τμήμα του 23ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, η ταινία του Δ. Αρβανίτη δεν θα δυσκολευτεί και τόσο να βρει αίθουσες προβολής, καθώς τον Φεβρουάριο του ’83 θα την δει ο κόσμος στους κινηματογράφους (σε διανομή από την Καραγιάννης-Καρατζόπουλος ΑΕ) με τον νέο... γαργαλιστικό τίτλο της «Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» (έτσι θα γινόταν γνωστή).

Είναι σίγουρο πως η διανομή επένδυσε στον «πονηρό» τίτλο, με αποτέλεσμα η ταινία να μην πάει και άσχημα σε εισπράξεις, τη σεζόν 1982-83, αφού θα έκανε μόνο στο κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και στα περίχωρα 85.701 εισιτήρια, καταλαμβάνοντας την 13η θέση, ανάμεσα στις 43, συνολικά, της περιόδου.

«Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» είναι μια σημαδιακή ελληνική ταινία από το 1982 Facebook Twitter
Η Μαριαλένα Κάρμπουρη, ως μοναχή Αγγελική, στην ταινία του Δημήτρη Αρβανίτη «Στο Δρόμο του Θεού» ή «Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» (1982).

Η ταινία του Δημήτρη Αρβανίτη θα λέγαμε πως εντάσσεται στο ευρύτερο nunsploitation film, τις ταινίες με καλόγριες δηλαδή (βασικά «καθολικές» ή «διαμαρτυρόμενες»), που έδιναν κι έπαιρναν στην δεκαετία του ’70, σε Ιταλία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, μα και σε άλλες χώρες.

Βεβαίως, τις πιο πολλές φορές οι ταινίες αυτές δεν είχαν καλλιτεχνικές αξιώσεις, ασχέτως αν ήταν καλογυρισμένες – αν και το γεγονός της προβολής της γυναικείας σεξουαλικότητας, σε χώρους όπου η θρησκευτική καταπίεση δεν ήταν απλώς κυρίαρχη, αλλά τρόπος ζωής, ήταν από μόνο του απελευθερωτικό, και εν τέλει αρκετό (για να τις εκτιμήσεις). Και ήταν αυτή ακριβώς η άρνηση της σάρκας να υποταχθεί, που δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα (στις ταινίες), με τις κατά τόπους επιτροπές λογοκρισίας (πίσω από τις οποίες κρυβόταν και η Εκκλησία) να επεμβαίνουν, να περικόβουν και να απαγορεύουν. 

Το βασικό μοτίβο των nunsploitation ταινιών αφορούσε, συχνά, σε μια ηγουμένη σκληρή και αυταρχική, που επιχειρούσε με κάθε μέσο να επιβάλλει την αρχηγική παρουσία της στο μοναστήρι, αντιμετωπίζοντας την όποια εκδήλωση της γυναικείας σεξουαλικότητας (αυτοερωτισμός, ομοερωτισμός, επαφή με το ανδρικό φύλο) ως το αποτέλεσμα ενός δόλιου σχεδίου, το οποίο είχε εξυφάνει ο... Σατανάς.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης ήταν άμεση. Συνήθως η... αμαρτωλή καλόγρια, που μπορεί να είχε επαφές και με τον «έξω κόσμο», απομονώνεται, ενώ οι τιμωρίες, μαζί με τις προσευχές και τους εξορκισμούς, δημιουργούν επιπρόσθετες σεναριακές διεξόδους, άλλοτε προς την κατεύθυνση του μεταφυσικού θρίλερ και άλλοτε προς την κατεύθυνση της αστυνομικής / κοινωνικής περιπέτειας. Γενικώς, υπήρχε μια ποικιλία, αν και το όλον πράγμα δεν έπαυε να είναι πεπερασμένο.

Όταν ο Δημήτρης Αρβανίτης θα γυρίσει το «Στο Δρόμο του Θεού» οι nunsploitation ταινίες είχαν ολοκληρώσει, βασικά, την αποστολή τους. Έτσι, από μιαν άποψη θα λέγαμε πως ο έλληνας σκηνοθέτης δρα έξω από την κύρια εποχή των εν λόγω φιλμ, διατηρώντας όμως κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους, και, το κυριότερο όλων, μεταφέροντάς τα πλέον στην ελληνική πραγματικότητα – σ’ ένα ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι των Μετεώρων.

«Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» είναι μια σημαδιακή ελληνική ταινία από το 1982 Facebook Twitter
Από διαφημιστική καταχώρηση της ταινίας σε εφημερίδα της εποχής.

Τι συναντάμε εκεί; Βασικά την σκληρή και αυταρχική ηγουμένη (Έρση Μαλικένζου), η οποία κρύβει το δικό της ένοχο μυστικό, που το γνωρίζουν οι παλαιότερες μοναχές, και βεβαίως την βασική πρωταγωνίστρια, την 20χρονη μοναχή Αγγελική (Μαριαλένα Κάρμπουρη), που έρχεται αυτοβούλως να κλειστεί στο μοναστήρι, από την Αθήνα, εγκαταλείποντας τις κοσμικές απολαύσεις κι έχοντας ως στόχο να αφοσιωθεί στον Κύριο, καθυποτάσσοντας σταδιακά όλες τις «αδυναμίες» της.

Γύρω απ’ αυτό το δίπολο (σύντομα θα λειτουργήσει ως δίπολο δηλαδή) κινούνται οι υπόλοιποι ρόλοι των καλογριών, η κάθε μία εκ των οποίων θα βρισκόταν στο μοναστήρι για τους δικούς της προσωπικούς λόγους. Από τις γεροντότερες Ιουλία (Φρόσω Κοκόλα) και Θέκλα (Όλγα Τουρνάκη), που υπήρξαν αντάρτισσες στα νιάτα τους και που κλείστηκαν στη μονή, για να γλιτώσουν από το κυνήγι (στην εμφυλιακή ή μετεμφυλιακή Ελλάδα), μέχρι τις μέσης ηλικίας (Μίρκα Καλατζοπούλου) ή και τις νεότερες (Κατερίνα Μπούρλου), που ενδεχομένως να είχαν άλλα σχέδια για τη ζωή τους, πριν ενδυθούν το ράσο.

Υπάρχουν και δύο αντρικοί ρόλοι στην ταινία, αλλά ο βασικότερος, εκείνος του Κώστα Τσάκωνα –που είναι καταλυτικός για την εξέλιξη της ιστορίας, επειδή θα επιχειρήσει να βιάσει την Αγγελική, δημιουργώντας αναστάτωση στη μικρή γυναικεία κοινωνία–, μένει κάπως στο περιθώριο (σενάριο γραμμένο από την Λιλή Γιαλέσσα-Λεοντίδη).

«Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» είναι μια σημαδιακή ελληνική ταινία από το 1982 Facebook Twitter
Η Μαριαλένα Κάρμπουρη, ως μοναχή Αγγελική, στην ταινία του Δημήτρη Αρβανίτη «Στο Δρόμο του Θεού» ή «Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» (1982).

Βασικά, ο πιο ζωντανός γυναικείος ρόλος, από την ομάδα των καλογριών, πέραν της βασικής πρωταγωνίστριας, είναι εκείνος της ιδιόμορφης γηραιάς Ιουλίας, η οποία, με την αφοπλιστική «τρέλα» της, τοποθετεί τα ζητήματα τής μονής σε πιο ρεαλιστικές και καθόλου μεταφυσικές βάσεις. Και είναι εκείνη που συμβουλεύει την Αγγελική να προσέχει στο μοναστήρι, γιατί η εξουσία, που είχε εισχωρήσει και εκεί, ψάχνει μόνο για ανθρωπάκια, που να τρέμουν τους νόμους (όπως ακούμε). Όταν δε η Αγγελική τής λέει πως ήρθε στο μοναστήρι για να βρει την αληθινή αγάπη, που στερήθηκε στον έξω κόσμο, τότε η Ιουλία θα βάλει αυθορμήτως τα γέλια...

Σε κάθε περίπτωση ο θεατής αντιλαμβάνεται από την αρχή το πώς κινείται η ζωή στη μονή, και με ποιον ακριβώς τρόπο κάποια μυστικά δρουν συγκολλητικά, ώστε να αποφευχθεί η έκρηξη της μικρής κοινωνίας και κυρίως η διασάλευση της εξουσιαστικής δομής της – με το τέλος της ιστορίας να επιβεβαιώνει αυτό το κεντρικό μοτίβο.

Ένα απλό επινόημα που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης, για να προχωρήσει πιο γοργά η σεναριακή πλοκή είναι τα πολλά, μικρά και εμβόλιμα flashbacks, που αποτυπώνουν τις δυσκολίες της προσωπικής πολιτικής ζωής της Αγγελικής, η οποία από την πιο μικρή ηλικία της είχε να διαχειριστεί το βίαιο και κακό οικογενειακό κλίμα, που σταδιακά θα την οδηγούσε σε μιαν απόρριψη του εαυτού της και από ’κει στα άκρα – ερωτική λεία, βασικά, για τους διάφορους επιτήδειους.

«Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» είναι μια σημαδιακή ελληνική ταινία από το 1982 Facebook Twitter
Η Μαριαλένα Κάρμπουρη εξώφυλλο στο περιοδικό «Ρομάντσο» (τεύχος #2013, 13 Οκτ. 1981) με «σοβαρή» περιβολή, που πιθανώς να προμήνυε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ταινία του Δημήτρη Αρβανίτη, ένα χρόνο αργότερα.

Πέρα από τα flashbacks υπάρχουν και κάποιες άλλες παρεμβολές, μεταφυσικού τύπου, που προσδίδουν στην ταινία μία κάπως «θριλερική» πινελιά, και οι οποίες είναι πολύ καλά οργανωμένες από εικαστικής πλευράς. Γενικώς, η δουλειά που έχει γίνει στον εικαστικό τομέα, σκηνικά κ.λπ. από τον σημαντικό Δημήτρη Γέρο είναι πολύ προσεγμένη, αποτελώντας ένα από τα βασικά ατού της ταινίας.

Το σάουντρακ της ταινίας

Ένα άλλο ατού; Η μουσική της ταινίας τού Δημήτρη Αρβανίτη, που αποτυπώνεται τώρα, για πρώτη φορά, σε LP! – και αναφερόμαστε, φυσικά, στο ανέλπιστο από πάσης απόψεως σάουντρακ, που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από την B-otherSide Records. Ανέλπιστο και γιατί αφορά σ’ αυτή την ξεχασμένη ταινία του 1982, μα και γιατί η μουσική αυτή καθ’ αυτή είναι πολύ καλή, πυκνή και ολοκληρωμένη και κυρίως καλοηχογραφημένη.

Αν τώρα, σε όλο αυτό το «πακέτο», προσθέσουμε και την περιποιημένη έκδοση βινυλίου της αθηναϊκής εταιρείας (με ένθετο, αφίσα και ωραίο ασπρόμαυρο εξώφυλλο), τότε το «ανέλπιστο» πηγαίνει ακόμη παραπέρα.

Υπεύθυνοι για την μουσική της ταινίας, που εδώ προβάλλεται με τον ξενόγλωσσο τίτλο της, ως “Act of Faith”, ήταν δύο μουσικοί του ροκ, που πρωταγωνιστούσαν εκείνη την εποχή στα σχετικά δρώμενα – ο Βασίλης Δερτίλης, από το art rock γκρουπ Apocalypsis, που χειριζόταν πλήκτρα (σύνθια) και ο αείμνηστος κιθαρίστας Κώστας Στρατηγόπουλος, που συμμετείχε στο δεύτερο LP των Apocalypsis, το “No”, από το 1981.

«Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» είναι μια σημαδιακή ελληνική ταινία από το 1982 Facebook Twitter
Το σάουντρακ της ταινίας του Δημήτρη Αρβανίτη, ως “Act of Faith” [B-otherSide Records, 2023], με τις μουσικές των Βασίλη Δερτιλή και Κώστα Στρατηγόπουλου.

Επίσης, το καλοκαίρι του ’82, οι Δερτιλής, Στρατηγόπουλος, μαζί με τον ντράμερ Νίκο Τουλιάτο (τους βλέπουμε και τους τρεις στην ταινία – θα πούμε στη συνέχεια), ήταν μέλη του γκρουπ του Θάνου Μικρούτσικου, που θα ηχογραφούσε εκείνο το τεράστιο «Κι αυτό κακόηθες παιδιά;», στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, τον Ιούλιο του ’82 (υπάρχει στο LP «Αραπιά για Λίγο Πάψε να Χτυπάς με το Σπαθί»), με τους τρεις να συμμετέχουν και στην ηχογράφηση του πρώτου δίσκου του Διονύση Τσακνή «Η Μπαλάντα του Ταξιδιώτη» (1983).

Άρα, λοιπόν, συζητάμε για μουσικούς (ας μείνουμε στους Δερτιλή και Στρατηγόπουλο), που βρίσκονταν τότε μαζί σε διάφορες δουλειές και κάπως έτσι θα συνεργάζονταν και για το σάουντρακ της ταινίας του Δ. Αρβανίτη.

Κατ’ αρχάς το ότι ηχογραφήθηκε τόσο πολλή πρωτότυπη μουσική για την ταινία, ικανή να γεμίσει ένα long-play, είναι ένα πρώτο θετικό. Τούτο σημαίνει πως ο σκηνοθέτης πίστεψε στη μουσική, επένδυσε σ’ αυτήν, επιδιώκοντας συγχρόνως, μέσω των μουσικών-συνεργατών του, να προσδώσει στις εικόνες του μιαν άλλη, πιο ταιριαστή και σε σχέση με το όραμά του, όψη.

Τα όργανα, αν το δεις έτσι, δεν είναι πολλά στο “Act of Faith”. Είναι μόνο πλήκτρα (δηλαδή σύνθια) και κιθάρες. Τα σύνθια, όμως, είναι πολλά και διάφορα, με διαφορετικά ηχοχρώματα το καθένα (χρησιμοποιούνται ακόμη και για ήχους κρουστών), που σε συνδυασμό με τις διαφορετικές στάθμες τής «συμμετοχής» τους στο τελικό σάουντρακ, σου δίνουν την αίσθηση μιας πλούσιας και επιμελημένης επένδυσης.

Και δεν είναι η αίσθηση, μα η βεβαιότητα τελικά, πως ο Δερτιλής και ο Στρατηγόπουλος (που παίζει κιθάρες και σ’ ένα ημι-ακουστικό στυλ), κατορθώνουν, μόνο με αυτά τα λίγα μέσα, να δημιουργήσουν έναν ιδιαίτερο μουσικό κόσμο, ένα κάπως ονειρικό... μικρό σύμπαν, εντός του οποίου οι ηρωίδες της ταινίας κινούνται σαν υπνωτισμένες.

«Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» είναι μια σημαδιακή ελληνική ταινία από το 1982 Facebook Twitter
Μαριαλένα Κάρμπουρη και Κατερίνα Μπούρλου στην ταινία του Δημήτρη Αρβανίτη «Στο Δρόμο του Θεού» ή «Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» (1982).

Νύξεις και επιρροές υπάρχουν φυσικά από πολλά, και τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, αισθητικά μετερίζια. Το ροκ είναι παρόν οπωσδήποτε (π.χ. υπάρχουν Floyd-ισμοί), όπως και η παράδοση, η βυζαντινή μουσική βεβαίως, ο ηλεκτρονικός πειραματισμός, αλλά και το electronic rock των Tangerine Dream («Επιστροφή»), όλα τούτα σ’ ένα σάουντρακ που ναι μεν χωρίζεται σε «πρώτο μέρος» και «δεύτερο μέρος» (και σε πέντε συν πέντε tracks, ανά πλευρά του βινυλίου, αντιστοίχως), αλλά που ακούγεται σαν «ένα» (συμβάλλει, βεβαίως, προς αυτό και το γεγονός πως ο δίσκος δεν έχει κενά, ανάμεσα στα κομμάτια).

Ιδιαίτερη σημασία έχουν επιπλέον και τα tracks με φωνητικά, που καταγράφονται στο “Act of Faith”. Έτσι στην πρώτη πλευρά υπάρχει το «Άσμα», μια μονωδία, επηρεασμένη από την εκκλησιαστική ψαλμωδία, ενώ στην δεύτερη ακούμε chorus vocals, και πάλι σε βυζαντινό μοτίβο, με πρωτοψάλτισσα μπροστά.

Το τρίτο τραγούδι του δίσκου τώρα, που είναι και το πιο εντυπωσιακό εξωτερικά, είναι το «Είμαι ο πρώτος και ο τελευταίος», το οποίο αποδίδει ο Γιάννης Ζουγανέλης. Στην ταινία βλέπεις τους Βασίλη Δερτιλή keyboards, Κώστα Στρατηγόπουλο κιθάρες και Νίκο Τουλιάτο ντραμς να αποδίδουν το κομμάτι, με τον Γ. Ζουγανέλη να τραγουδά, φορώντας κάτι σαν ιερατικό άμφιο και με την πρωταγωνίστρια Μαριαλένα Κάρμπουρη να χορεύει ως μέλος μπαλέτου, πριν αποφασίσει να εγκλειστεί στο μοναστήρι. 

«Τ’ Απόκρυφα μιας Μοναχής» είναι μια σημαδιακή ελληνική ταινία από το 1982 Facebook Twitter
Οι συνθέτες του σάουντρακ Βασίλης Δερτιλής και Κώστας Στρατηγόπουλος.

Το κομμάτι αυτό είναι ιδιαίτερο, ανακαλώντας στη μνήμη μας την ροκ όπερα “Jesus Christ Superstar” και πρωτίστως την ελληνική εκδοχή της «Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο Άστρο» των Μίμη Πλέσσα και Δημήτρη Μαλαβέτα, ενώ μοιάζει κάπως και σαν συνέχεια εκείνου του μικρού δίσκου που είχε κάνει ο 17χρονος Γιάννης Ζουγανέλης, στο ξεκίνημά του, στην Zodiac, το 1973, με τα τραγούδια «Οι οχτροί / Σώσον κύριε τον λαόν σου», επιχειρώντας να συνδυάσει, σ’ ένα κράμα, ροκ, παραδοσιακό και «έντεχνο» τραγούδι και βεβαίως βυζαντινή μουσική. Οπωσδήποτε πρόκειται για μια εντελώς απρόβλεπτη στιγμή, που «δένει», όμως, και με το σάουντρακ, και με την ταινία γενικότερα.

Κανείς δεν θα μπορούσε να πει, έως και πριν από λίγο καιρό, πως «έλειπε» αυτό το σάουντρακ από την ελληνική δισκογραφία. Θα το πει, όμως, όταν δει «Τ’ Απόκρυφα Μιας Μοναχής» και αρχίσει ν’ ακούει, με προσοχή, τη μουσική των Βασίλη Δερτιλή-Κώστα Στρατηγόπουλου από τον δίσκο (και όχι από το φιλμ).

Επαφή: el.b-otherside.gr

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ