Τρεις ερωτήσεις μας στον Λάσλο Νέμες, δημιουργό της ταινίας-σοκ του φεστιβάλ Καννών, Ο Γιός του Σαούλ

Τρεις ερωτήσεις μας στον Λάσλο Νέμες, δημιουργό της ταινίας-σοκ του φεστιβάλ Καννών, Ο Γιός του Σαούλ Facebook Twitter
0

Ο Ούγγρος δημιουργός της ταινίας-σοκ του φεστιβάλ Καννών, Ο Γιός του Σαούλ, απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με το στιλ της ταινίας του, το χαρακτηριστικό σταυρό στο ένδυμα του Σαούλ, και τη συμπεριφορά των sonderkommandos, της ειδικής ομάδας εργατών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Πως κινηματογραφήσατε την ταινία;

Ο οπερατέρ Matyas Erdily, o σχεδιαστής παραγωγής Lazlo Rajk κι εγώ συμφωνήσαμε πριν το γύρισμα να μείνουμε πιστοί σε κάτι σαν δόγμα: «η ταινία δεν πρέπει να μοιάζει ωραία», «δεν πρέπει να γοητεύσει», «δεν θα κάνουμε ταινία τρόμου», «μένοντας με τον Σαούλ σημαίνει ότι δεν πάμε πέρα από το πεδίο της όρασης, της ακοής και της παρουσίας του», «η κάμερα είναι ο σύντροφός του, μένει μαζί του σε όλη αυτή την κόλαση». Επίσης θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε παραδοσιακό φίλμ 35mm και φωτοχημική επεξεργασία σε κάθε στάδιο. Ήταν ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε κάποια αστάθεια στις εικόνες και έτσι να κινηματογραφίσουμε οργανικά αυτόν τον κόσμο. Η πρόκληση ήταν να θίξουμε μια ευαίσθητη χορδή του κοινού, κάτι που δεν γίνεται ψηφιακά. Όλα αυτά απαιτούσαν μια διάχυτη, βιομηχανική και όσο απλούστερη γινεται τεχνική φωτισμού. Επίσης απαιτούσε κινηματογράφηση με τον ίδιο φακό 40mm, μια αναλογία περιορισμένης όψης και όχι έκταση η οποία διευρύνει το οπτικό πεδίο. Επρεπε να παραμένουμε συνέχεια στο επίπεδο του ματιού του πρωταγωνιστή.

Κάναμε πολύ δουλειά με την γλώσσα του σώματος. Οι κανόνες του στρατοπέδου και ότι απαιτείται για την επιβίωση επιβάλλουν πολύ συγκεκριμένες κινήσεις του σώματος.


Ο Σαούλ φοράει ένα χιτώνιο με κόκκινο σταυρό στην πλάτη.

Ναι, είναι στόχος. Τα SS το χρησιμοποιούσαν για να σκοτώνουν ευκολότερα όσους πήγαιναν να δραπετεύσουν. Για μας ήταν οπτικός στόχος για την κάμερα.

Τρεις ερωτήσεις μας στον Λάσλο Νέμες, δημιουργό της ταινίας-σοκ του φεστιβάλ Καννών, Ο Γιός του Σαούλ Facebook Twitter
Ο Γιός του Σαούλ


Στην πρώτη σκηνή της ταινίας όλα είναι θολά και ξαφνικά εμφανίζεται ένα πρόσωπο –του Σαούλ.

Εμφανίζεται από το πουθενά. Η πρώτη μου ταινία μικρού μήκους «Με λίγη υπομονή» αρχίζει επίσης έτσι. Το κοινό, που τον βλέπει να ξεπετιέται καταλαβαίνει αμέσως ότι είναι εκείνος, τον οποίο θα παρακολουθήσουν σε όλη την ταινία. Κάναμε πολύ δουλειά με την γλώσσα του σώματος. Οι κανόνες του στρατοπέδου και ότι απαιτείται για την επιβίωση επιβάλλουν πολύ συγκεκριμένες κινήσεις του σώματος. Πάντα να κοιτάς χαμηλά, ποτέ δεν κοιτάς ένα SS στα μάτια, να περπατάς με μικρά, κανονικά, γρήγορα βήματα, βγάλε το καπέλο του για να χαιρετήσεις και μη μιλάς ή αν πρέπει, να απαντάς καθαρά, στα γερμανικά.


Κατανοούμε γρήγορα ότι υπάρχουν κάποιες αντιφατικές δυναμικές στο στρατόπεδο: υποταγή στα SS, αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Sonderkommando, αλλά επίσης ένταση, ανταγωνισμός και προετοιμασία της αντίστασης.

Φυσικά υπάρχουν διάφορες στάσεις μέσα σε αυττήν την φρίκη, που κυμαίνονται από την παραίτηση μέχρι την αντίσταση και υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντίστασης. Στην ταινία βλέπουμε μια απόπειρα εξέγερσης η οποία πραγματικά συνέβη το 1944, η μόνη ένοπλη εξέγερση στην ιστορία του Αουσβιτς. Όσο για τον Σαούλ διαλέγει μια άλλη μορφή εξέγερσης η οποία μπορεί να φάινεται άσχετη σε αυτό το πλαίσιο. Ακολουθώντας την προσωπική του αναζήτηση ταξιδεύει ανάμεσα σε διαφορετικές συμπεριφορές. Για να ανακτήσει το σώμα του αγοριού πηγαίνει στις αίθουσες νεκροψίας, όπου βρίσκει τους γιατρούς και τους ανατόμους. Ψάχνοντας για ραββίνο συναντιέται με άλλες ομάδες Sonderkommando και με καραβάνια Εβραίων που πηγαίνουν στον θάνατο. Τριγυρνώντας στο στρατόπεδο κάποια στιγμή οδηγείται στο ίδιο μονοπάτι με τα μέλη της αντίστασης. Όλα αυτά τα βλέπει αποσπασματικά και το κοινό επίσης πρέπει να προσπαθήσει να καταλάβει συναρμολογώντας τα κομμάτια. Κανείς δεν έχει όλα τα στοιχεία, όλοι έχουν κομμάτια με τα οποία προσπαθούν να φτιάξουν την εικόνα του Όλου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απεχοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό, την ερωτική περιπτυξη και την ερωτική πράξη καθεαυτή, τοποθετώντας τα εντός του ελληνικού τοπίου (φυσικού ή αστικού)» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο που επιμελήθηκε ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, από τη LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ