Πολλές εταιρείες και στούντιο αρχιτεκτονικής εργάζονται τα τελευταία χρόνια γύρω από την κατασκευή ξεχωριστών σταδίων, των οποίων η ολοκλήρωση αναμένεται μέσα στα επόμενα έτη. Κοινός πυρήνας αυτών των αρχιτεκτονικών έργων είναι η τεχνολογία αλλά και ο σεβασμός απέναντι στο περιβάλλον, γι' αυτό άλλωστε έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως οικολογικά και βιώσιμα.
Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο ιδιαίτερα στάδια που πρόκειται να δούμε μέσα στην επόμενη πενταετία:
1.
Al Janoub, Κατάρ
Το στάδιο Al Janoub, που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects, θα χτιστεί στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας του Κατάρ, την Ντόχα. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται πριν από το 2022, καθώς εκείνη τη χρονιά θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022. Η συνολική του χωρητικότητα θα είναι 40.000 θέσεων, ενώ θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κλείνει η οροφή του, όταν οι θερμοκρασίες έξω είναι απαγορευτικές για τους αθλητές.
2.
Το «νομαδικό» στάδιο
Το στάδιο Al Bayt είναι ένα πρότζεκτ της εταιρείας Salini Impregilo και έχει σκοπό να γίνει ένα από τα πιο ελκυστικά στάδια στον κόσμο. Και αυτό θα βρίσκεται σε πόλη του Κατάρ, στο Al Khor, ενώ ο λόγος που έχει ονομαστεί ως «νομαδικό» οφείλεται στο ότι η οροφή του θυμίζει κατά πολύ τις σκηνές των νομαδικών πληθυσμών που ζούνε στις περιοχές του Περσικού Κόλπου. Η συνολική του χωρητικότητα θα είναι 60.000 θέσεις, ενώ μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα αξιοποιηθεί ως χώρος για αθλητικές δραστηριότητες.
3.
Το στάδιο που μεταμορφώνεται
Τον σχεδιασμό του σταδίου Lusail στην Ντόχα έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό στούντιο Foster + Partner και πρόκειται να αποτελέσει το μεγαλύτερο μεταξύ αυτών που θα αξιοποιηθούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ύστερα όμως από τη συγκεκριμένη διοργάνωση, το στάδιο θα μετατραπεί σε διάφορους μικρότερους χώρους, όπως καφετέριες, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και καταστήματα.
4.
Ο ορισμός της πρωτοπορίας
Σύμφωνα με το γερμανικό στούντιο αρχιτεκτονικής GMP, το παραπάνω στάδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι εξωτερικά μοιάζει αρκετά με το ιστορικό στάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου, που ανεγέρθηκε το 1947 και είναι η έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα στοιχεία στο ντιζάιν του είναι ασφαλώς η αναδιπλούμενη οροφή του, η οποία ανοίγει και κλείνει μέσα σε δεκαπέντε λεπτά.
5.
Datong Sport Park
Η αμερικανική εταιρεία Popolous ειδικεύεται στην κατασκευή χώρων για αθλητικές διοργανώσεις και ένας από αυτούς είναι και το Datong Sport Park. Οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 2010 και, πέρα από το στάδιο, θα περιλαμβάνει ακόμη γυμναστήριο και πισίνα. Το στάδιο θα μπορεί να φιλοξενεί 30.000 θεατές και θα έχει συνολικά τέσσερις ορόφους.
6.
Ο νέος «Καθεδρικός Ναός» του Μιλάνου
Το όνομα του νέου σταδίου στο Μιλάνο είναι «The Cathedral» και πρόκειται να αποτελέσει το μεγαλύτερο και πιο «βιώσιμο» στην Ευρώπη. Έμπνευση για την κατασκευή του έχει θεωρηθεί τόσο ο Καθεδρικός Ναός του Μιλάνου όσο και η γκαλερί της πόλης. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ που θα βρίσκονται στην οροφή του σταδίου θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, ενώ ακόμη και το νερό της βροχής που θα μαζεύεται εκεί, θα επαναχρησιμοποιείται στη συνέχεια.
7.
H «πασαρέλα» του Τάμεση
Το 2021 το Craven Cottage του Λονδίνου, όπου είναι η έδρα της ομάδας Φούλαμ, θα ανακαινιστεί μ' έναν μοναδικό τρόπο. Συγκεκριμένα, δίπλα στο Riverside Stand, που έχει για θέα του τον Τάμεση, θα χτιστεί ένας διάδρομος, ο οποίος κατά κάποιον τρόπο θα μοιάζει με πασαρέλα, ανανεώνοντας κατ' αυτό τον τρόπο την όψη του σταδίου.
8.
Tottenham Hotspur Stadium, Λονδίνο
Το νέο Tottenham Hotspur Stadium άνοιξε τον Απρίλιο του 2019 και μέχρι τώρα έχει λάβει αρκετά βραβεία. Έχει συνολική χωρητικότητα 62.214 θέσεων και το κόστος της κατασκευής του κυμάνθηκε στο ένα δισεκατομμύριο λίρες.
9.
Το στάδιο των οπαδών
Το Bankwest Stadium του Σίδνεϊ ολοκληρώθηκε το 2019 με στόχο να φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαίρου, ράγκμπι αλλά και συναυλίες. Το σχήμα του είναι ορθογώνιο, έχει χωρητικότητα 30.000 θέσεων, ενώ παράλληλα είναι και η πρώτη φορά που η εταιρεία Popοlous διαμόρφωσε μια ειδική ζώνη με καθίσματα, όπου μπορούν να βρεθούν οι οπαδοί που θέλουν να παρακολουθήσουν όρθιοι τον αγώνα.
10.
Air Albania Stadium
Το Air Albania Stadium είναι ένα σύγχρονο στάδιο ποδοσφαίρου που εναρμονίζεται απόλυτα με το urban περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Πίσω από την κατασκευή του είναι η εταιρεία του κορυφαίου αρχιτέκτονα από τη Φλωρεντία, Marco Casamonti, ενώ οι καμπύλες στο εξωτερικό του κτιρίου παραπέμπουν σε κουρτίνα.
11.
Η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι «πράσινη»
Το στάδιο Μετροπολιτάνο, γνωστό και ως Wanda Metropolitano, είναι το στάδιο της Ατλέτικο Μαδρίτης και εγκαινιάστηκε το 2017. Χάρη στην οροφή του, που θυμίζει ρωμαϊκό θέατρο, μπορεί να ανακυκλώνει το νερό της βροχής, ενώ την ίδια στιγμή τα ηλιακά πάνελ εγγυώνται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
12.
Το λιοντάρι της φωτιάς
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο στάδιο Jorge Luis Hirschi στην πόλη Λα Πλάτα της Αργεντινής. Και ο λόγος είναι φυσικά το εντυπωσιακό 3D λιοντάρι, το «El Leon», που κοσμεί το στάδιο της ομάδας Estudiantes, όπου θα μπορούν πλέον να φιλοξενηθούν 25.000 οπαδοί, σε αντίθεση με τους 23.000 του παρελθόντος.
Με πληροφορίες από Corriere della Sera