Από το rbth.gr
*Επειδή, μην το ξεχνάμε, όλοι όσοι μας διοικούν -εκλεγμένοι ή όχι- είναι δημόσιοι υπάλληλοί μας...
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ρωσικής διαφήμισης, η κοινωνικού χαρακτήρα καμπάνια «Κάνε το δημόσιο υπάλληλο / πολιτικό να δουλέψει» έλαβε τέσσερα «Χρυσά Λιοντάρια». Πρόκειται για την σημαντικότερη βράβευση στο Διεθνές Φεστιβάλ Διαφήμισης «Cannes Lions». Η «δουλειά» έλαβε δύο κορυφαία βραβεία στις κατηγορίες «PR» και «Promo & Activation».
«Σε ολόκληρη την ιστορία της ρωσικής διαφημιστικής αγοράς, όλες μαζί οι διαφημιστικές εταιρείες της χώρας δεν είχαν καταφέρει να αποσπάσουν τόσα πολλά βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών σε έναν διαγωνισμό. Αυτό είναι το απόλυτο ρεκόρ», δήλωσε με χαρά ο εμπορικός διευθυντής του διαφημιστικού πρακτορείου «Βοσχόντ», Πάβελ Σκοσίρσκι. Το έργο υλοποίησαν το 2012 οι εργαζόμενοι του πρακτορείου «Βοσχόντ» σε συνεργασία με τους δημοσιογράφους του ειδησεογραφικού πρακτορείου του Αικατερινμπούργκ, Ura.ru, (τώρα πλέον η ομάδα των δημοσιογράφων εργάζεται για το Znak.com) είχε μεγάλη απήχηση.
Δρόμοι σε άθλια κατάσταση
«Γράφαμε πολύ συχνά για τους δρόμους (στο «Gazeta.ru» στο Αικατερινμπούργκ). Όλοι γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δρόμοι στη Ρωσία. Γράφαμε και ξαναγράφαμε και τελικά συνειδητοποιήσαμε ότι κανείς δεν δίνει προσοχή. Τότε αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε αυτό το πρόβλημα με τεχνάσματα. Και αυτό τελικά λειτούργησε!», δήλωσε η αρχισυντάκτρια του Znak.com, Οξάνα Πανόβα.
Όπως προέβλεπε το σχέδιο, ζωγραφίζαμε κατευθείαν στο οδόστρωμα πορτρέτα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως του νεοδιορισθέντος διοικητή της περιοχής Σβερντλόβσκ, του επικεφαλής του Εκατέρινμπουργκ και του επικεφαλής της τοπικής διοίκησης. Τα ελαττώματα των δρόμων, οι τρύπες και οι λακκούβες αποτέλεσαν μέρος των εικόνων. Κάτω από κάθε σκίτσο υπήρχαν αποσπάσματα από τις ομιλίες των απεικονιζόμενων προσώπων, όπως για παράδειγμα: «Ο κύριος στόχος μας είναι η ανακατασκευή του δρόμου».
Ωστόσο, οι συντελεστές του έργου δεν περιορίζονταν μόνο σε αυτό. Εκείνη την περίοδο, όταν τα Μέσα Ενημέρωσης του Εκατέρινμπουργκ έκαναν λόγο για τις δημιουργίες των άγνωστων ζωγράφων του δρόμου, υπήρχαν κρυφές κάμερες που απαθανάτιζαν πώς οι εργαζόμενοι της πόλης έσπευδαν να καλύψουν βιαστικά τις ζωγραφιές και έκλειναν τις τρύπες με άσφαλτο.
Το επόμενο βράδυ πάνω στα σβησμένα πορτρέτα εμφανιζόταν η επιγραφή: «Καλύπτοντας το, δε το διορθώνεις». Και μετά από αυτό, τα συνεργεία των τοπικών αρχών εγκατέλειψαν πια τις προσπάθειες και άρχισαν να επισκευάζουν πλήρως τους δρόμους. Το σχέδιο κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να αποσπάσει σημαντικά βραβεία διαφήμισης. Αλλά η πιο μεγάλη επιτυχία ήρθε στο Φεστιβάλ «Cannes Lions».
σχόλια