Η χρήση των κοντέινερ στην αρχιτεκτονική, δεν είναι πρόσφατη μεθοδολογία. Το απλό, ορθογώνιό τους σχήμα, που λειτουργεί σαν module, τα καθιστά εκ φύσεως πρακτικά στην δημιουργία χώρου.
Εδώ και αρκετά χρόνια, υφίσταται ο "οργανισμός" Container City, με πλέον πολλά πρότζεκτ ανά τον κόσμο. Πρώτο έργο αυτής της πρωτοβουλίας, είναι η Container City I στο Λονδίνο, ένα πρότυπο συγκρότημα κατοικιών, φανερά εππηρεασμένο από το Habitat 67 του αρχιτέκτονα Moshe Safdie, ή ακόμα και από το Nakagin Capsule Tower του Kisho Kurokawa.
Habitat 67 - 1967, Montreal, Canada
Nakagin Capsule Tower - 1972, Tokyo, Japan
Container City I - 2001, London, UK
Container City - 2007, Puebla, Mexico
Τελευταία, η χρήση των κοντέινερ έχει εντατικοποιηθεί, καθώς όχι μόνο κατοικίες, αλλά και επιχειρήσεις κάθε είδους, προσπαθούν να προσαρμοστούν στο νέο κύμα αρχιτεκτονικής, αυτό που προστάζει μικρούς και πρακτικούς χώρους, οικονομία και ανακύκλωση υλικών, εργονομία και βιωσιμότητα.
Ειδικά στον ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κόσμο, πέρα από την καινοτομία και την ευελιξία μιας τέτοιας χωροθέτησης, η χρήση των κοντέινερ προσφέρει ακόμη ένα τρανταχτό πλεονέκτημα, την εύκολη προσβασιμότητα του αγοραστικού κοινού.
Στην σημερινή εποχή της κινητικότητας και της μεταβλητότητας, ο προσωρινός χαρακτήρας των κοντέινερ, μοιάζει να είναι αναμφισβήτητα ταιριαστός στο όλο κλίμα, και η άνοδος στην δημοτικότητά τους, είναι απόλυτα κατανοητή.
Μερικά επιτυχημένα παραδείγματα αυτής της τάσης:
Container Guest House - Poteet Architects
Crossbox - CG Architects
Illy House
Platoon Kunsthalle - Graft Architects
Sleeping Around Hotel
Puma City - Lot-Ek architecture
Sugoroku Office- Daiken-Met Architects
Starbucks Drive-Thru Coffee Shop
The Moderne Sales Office - Rinka Chung Architecture
OceanScope Observatory - AnL Studio
Freitag Shop
LobsterBox - Muvbox
SnackBox - Muvbox
σχόλια