Μέσα στον Άγιο Νικόλαο της Σαγκάης, μια ορθόδοξη εκκλησία από το 1932, δεν υπάρχουν στασίδια και αγιογραφίες. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Wutopia Lab χρησιμοποίησε τη δομή του ναού για να τη μετατρέψει σε ναό της ποίησης, «αγιογραφώντας» τους τοίχους με στίχους.
Με ονομασία «Εκκλησία στην Εκκλησία», η δομή 388 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει το Sinan Books Poetry Store, το οποίο διαθέτει περισσότερους από 1.000 τόμους γραμμένους σε πολλές γλώσσες. Παρουσιάζονται σε χαλύβδινα ράφια βάρους 45 τόνων που έρχονται σε αντίθεση με τις περίτεχνες προσόψεις, τις ψηλές καμάρες και τις τοιχογραφίες της αρχικής αρχιτεκτονικής.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο περιόρισε τις πολλές παρεμβάσεις θέλοντας να διατηρήσει τα παλιά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το αποτέλεσμα είναι ένας χώρος γεμάτος φως για την κοινότητα ποίησης της Σαγκάης, ανεξάρτητος πνευματικά, που δεν θα πρέπει να βασίζεται στη θρησκεία της παλιάς δομής. Με απείραχτο τον θόλο δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο ιερό για τους ανθρώπους που μπορούν να αναζητήσουν πνευματική καθοδήγηση. Οι αρχιτέκτονες της Wutopia Lab μετασχηματίζουν συχνά χώρους που είχαν άλλη χρήση προηγουμένως.
Το αποτέλεσμα είναι ένας χώρος γεμάτος φως για την κοινότητα ποίησης της Σαγκάης, ανεξάρτητος πνευματικά, που δεν θα πρέπει να βασίζεται στη θρησκεία της παλιάς δομής. Με απείραχτο τον θόλο δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο ιερό για τους ανθρώπους που μπορούν να αναζητήσουν πνευματική καθοδήγηση.
Εστιάζοντας στους ανθρώπους, η προσέγγιση του Wutopia Lab στον σχεδιασμό θεωρεί τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής της Σαγκάης ως αφετηρία της δημιουργίας, ενώ χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική ως εργαλείο για την προώθηση της κοινωνιολογικής προόδου μέσω των οικοδομικών πρακτικών τους. Κάθε ένα από τα έργα του είναι αφιερωμένο στη σύνδεση διαφορετικών πτυχών της αστικής ζωής μέσω των παραδοσιακών, καθημερινών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της. Αναφέρονται σε αυτόν τον αστικό τρόπο ζωής στη δημιουργική, σύγχρονη και τοπική αρχιτεκτονική αισθητική τους.
«Πιστεύουμε ότι η αρχιτεκτονική είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Να δημιουργήσουμε κάτι νέο, να προωθήσουμε την κοινωνική αλλαγή, να προκαλέσουμε μια πολιτιστική απάντηση. Ο αρχιτέκτονας δεν πρέπει να περιορίζεται στον ρόλο ενός μηχανικού που κάνει ακριβώς τη δουλειά που του έδωσε ο ιδιοκτήτης» υποστηρίζουν για η δουλειά τους.
«Οι αρχιτέκτονες πρέπει στην πραγματικότητα να έχουν μια μεγαλύτερη εικόνα της ανθρώπινης σκέψης, έναν καλύτερο τρόπο σκέψης για εννέα πτυχές: του ανθρώπινου σώματος, της ταυτότητας, του χρόνου και του τόπου, της τεχνολογίας, της γλώσσας, της αισθητικής, των πεποιθήσεων και ιδεών. Η αρχιτεκτονική είναι ένα πειραματικό εργαλείο που μπορεί να εκφράσει αυτή τη σκέψη αποτελεσματικά.
Ο μεγάλος στόχος μας; Πιστεύουμε ότι το πεδίο της αρχιτεκτονικής είναι πολύ στενό για να έχει πιο θετικό αντίκτυπο στο αρχιτεκτονικό επάγγελμα, τον πολιτισμό και την κοινωνία. Μέσω της πρακτικής μας, ελπίζουμε να δείξουμε σε άλλους αρχιτέκτονες ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να επεκταθεί».