Ένα βραβευμένο ξενοδοχείο φτιαγμένο στο χέρι Facebook Twitter
Έργο του εικαστικού Γιάννη Παλατζίδη κοσμεί τον τοίχο, ενώ το μωσαϊκό είναι από πέτρες της περιοχής.

Ένα βραβευμένο ξενοδοχείο φτιαγμένο στο χέρι

0

Το πεντάστερο ξενοδοχείο Ekies All Senses Resort, μέλος των Design Hotels από το 2010, φωλιάζει στην παραλία της Βουρβουρούς στη Σιθωνία Χαλκιδικής, απέναντι από το νησάκι Διάπορος. Είναι τοποθετημένο μπροστά σε μια μεγάλη ακτή με λευκή άμμο, όπου η θάλασσα είναι ρηχή και ο βυθός της σε ορισμένα σημεία λαμπυρίζει στο φως. Πρόκειται για ένα προσεκτικά σχεδιασμένο συγκρότημα με βιοκλιματικά κτίρια, σουίτες, ένα βιολογικό αγρόκτημα και μια εξωτική πισίνα, το οποίο αναπτύσσεται φυσικά ανάμεσα σε ένα πυκνό πευκοδάσος και ανθισμένους κήπους με ορχιδέες και κάθε λογής αρωματικά φυτά. Κάθε του χώρος είναι διαφορετικός και ταυτόχρονα συνυπάρχει αρμονικά με τους άλλους, όπως ακριβώς οι διαφορετικές πέτρες ή τα κοχύλια που διαμορφώνονται από τα κύματα και τον ήλιο.

Δωμάτια με ψυχή

Τα εβδομήντα πέντε δωμάτια περιλαμβάνουν από μικρές σουίτες για ζευγάρια, με ιδιωτικά κηπάκια, και μεγάλες σουίτες με πισίνα για οικογένειες μέχρι μια διώροφη βίλα με λαχανόκηπο και εξωτερικό μέρος για διαλογισμό. Όλα προσεγγίζονται σχεδιαστικά και διακοσμητικά με διαφορετικό τρόπο, οπότε το καθένα διαθέτει τη δική του μοναδική προσωπικότητα, ακόμη και αν βρίσκεται σε όροφο όπου η αισθητική είναι ίδια. H εσωτερική διακόσμηση τα τελευταία χρόνια γίνεται σε συνεργασία με τους Agarch+Architects, τη Ράνια Σταματάκη και τους CTRLZAK, υπό τις δημιουργικές κατευθύνσεις της ιδιοκτήτριας Αλεξάνδρας Ευσταθιάδου. Χαρακτηρίζεται από τέσσερα στοιχεία που συνθέτουν την ενιαία οπτική ταυτότητα του ξενοδοχείου και συνδέουν νοηματικά τους χώρους μεταξύ τους.

Ένα βραβευμένο ξενοδοχείο φτιαγμένο στο χέρι Facebook Twitter
«Όλα μας τα χειροποίητα έπιπλα και τα αυθεντικά αντικείμενα διεθνών σχεδιαστών έχουν πρωτίστως μια χρηστική αξία, εκτός από την οπτική ευχαρίστηση που προσφέρουν. Ουσιαστικά, συμμετέχουν στην εμπειρία διαμονής του πελάτη και ως έναν βαθμό καθορίζουν την απόλαυσή του. Για παράδειγμα, σε μια καλοσχεδιασμένη καρέκλα χαίρεσαι να ξεκουράζεσαι, απολαμβάνεις περισσότερο το διάβασμα ή μια συζήτηση. Για εμάς, το καλό σχέδιο δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής αλλά κυρίως θέμα σεβασμού στον χρόνο που αφιερώνει ο επισκέπτης στο ξενοδοχείο μας». Aλεξάνδρα Eυσταθιάδου, ιδιοκτήτρια του Ekies All Senses Resort

Πρώτον, από την επιλογή αυθεντικών αντικειμένων και επίπλων διεθνών σχεδιαστών, όπως είναι οι καρέκλες Frietz Hansen και Vitra, οι καναπέδες Moroso και τα φωτιστικά Flos, σε συνδυασμό με βίντατζ κομμάτια και χειροποίητα χαλιά απ’ όλον τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο ομορφαίνουν τα καθιστικά και οι κρεβατοκάμαρες, χωρίς να επαναλαμβάνονται οι χώροι.

Δεύτερον, από τα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που συμπληρώνουν το διεθνές design και τις αντίκες και μεταμορφώνουν τα δωμάτια σε ατομικές γκαλερί. Φέρ’ ειπείν, τα δώδεκα δωμάτια που ανακαινίστηκαν το 2022 φιλοξενούν φωτογραφίες του Κοσμά Παυλίδη, του Στράτου Καλαφάτη, του Μαρίνου Τσαγκαράκη και του Στρατή Βογιατζή, πίνακες του Λάζαρου Πάντου, έργα του Γιάννη Παλατζίδη από την πρόσφατη συλλογή του «Wrapping Materials» και αντικείμενα σχεδιασμένα από τους Beetroot, οι οποίοι επιμελούνται συνολικά την εικόνα του ξενοδοχείου.

Ένα βραβευμένο ξενοδοχείο φτιαγμένο στο χέρι Facebook Twitter
Φωτιστικά Flos.
Ένα βραβευμένο ξενοδοχείο φτιαγμένο στο χέρι Facebook Twitter
Το μαρμάρινο τραπέζι και ο γαλβανιζέ καθρέφτης είναι ειδική κατασκευή, τα φωτιστικά και η καρέκλα Tom Dixon από το 2nd Floor.

Το τρίτο στοιχείο είναι ο σεβασμός στην πολιτιστική παράδοση της Χαλκιδικής και ευρύτερα της Μακεδονίας. Ορισμένοι σφυρήλατοι μεταλλικοί νιπτήρες έχουν φτιαχτεί στο χέρι από ένα εργαστήριο στην Καβάλα, το οποίο αξιοποίησε την παλιά τεχνική κατασκευής καμπανών. Τα βότσαλα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τα μωσαϊκά στα πατώματα είναι μια παραδοσιακή τεχνοτροπία με ρίζες στην ορεινή Χαλκιδική, ενώ ο πηλός με τον οποίο έχουν επενδυθεί μερικοί τοίχοι στα μπάνια σχετίζεται με την αρχιτεκτονική των μακεδονίτικων σπιτιών. Η ίδια φιλοσοφία ακολουθείται και στους κοινόχρηστους χώρους, για παράδειγμα στο δάπεδο του βραβευμένου εστιατορίου Bubo απαντούν σκαλισμένα μοτίβα που παραπέμπουν στην τοπική υφαντουργική τέχνη. 

Ένα βραβευμένο ξενοδοχείο φτιαγμένο στο χέρι Facebook Twitter
Καρέκλα Fritz Hansen.

«Ένα» με τη φύση

Το τέταρτο στοιχείο της αισθητικής ταυτότητας του ξενοδοχείου είναι οι «φυσικές» προδιαγραφές που εφαρμόζονται είτε στην εσωτερική διακόσμηση είτε στον σχεδιασμό των κτιρίων και των εξωτερικών χώρων. Το Ekies All Senses Resort έχει υιοθετήσει την πράσινη λογική από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του το 2001. Καταρχάς, στους τοίχους των δωματίων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φυσικές βαφές, τα υφάσματα είναι 100% λινά, πλυμένα με φυσικό τρόπο και όλα τα υλικά παραγωγής των επίπλων προέρχονται από γειτονικές περιοχές, όπως το μάρμαρο Καβάλας. Επίσης, τα υλικά κατασκευής των εξωτερικών χώρων είναι ντόπια, ώστε να αποφεύγονται οι περιττές μεταφορές φορτίων και να μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά, για την περίφραξη προτιμώνται καστανιές από το δάσος του Ταξιάρχη Χαλκιδικής και η πλειοψηφία των δαπέδων είναι φτιαγμένη από πέτρα Λακκώματος. 

Ένα βραβευμένο ξενοδοχείο φτιαγμένο στο χέρι Facebook Twitter
Καρέκλες Ok Design και βίντατζ ομπρέλες με υφαντό, ειδική παραγγελία για το Ekies All Senses Resort.
Ένα βραβευμένο ξενοδοχείο φτιαγμένο στο χέρι Facebook Twitter
Το επιδαπέδιο φωτιστικό και η κουνιστή καρέκλα είναι Muller Van Severen, ενώ το βίντατζ κιλίμι ανήκει σε προσωπική συλλογή. Η εσωτερική καρέκλα είναι Roly Poly.

Γενικότερα, σε συνεργασία με την εταιρεία Fytron Landscapes η συνολική διαχείριση του εξωτερικού τοπίου έχει βασιστεί σε αειφόρες πρακτικές. Φυτεύτηκαν πολλά πλατάνια, αφενός για να απορροφούν το νερό, καθώς τον χειμώνα υπάρχει μεγάλη βροχόπτωση, αφετέρου για να λειτουργούν ως φυσικό κλιματιστικό. Ακόμη, προστέθηκαν διάφορα είδη καρποφόρων δέντρων, όπως λεμονιές, κερασιές, κορομηλιές και συκιές, και διαμορφώθηκε ένας μεγάλος κήπος με σημαντική ποικιλία ενδημικών αρωματικών φυτών. Τα δέντρα και τα βότανα τροφοδοτούν με φαγητό τις μέλισσες και προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά πουλιά και μικρά θηλαστικά, προστατεύοντας την τοπική πανίδα. Τέλος, τα υλικά των δαπέδων, δηλαδή κυρίως το χαλίκι, το βότσαλο και το πατημένο χώμα, απορροφούν τη ζέστη, δεν εκπέμπουν ακτινοβολία και μαζί με τα δέντρα και τον κήπο δημιουργούν μια οπτική ισορροπία μεταξύ του ξενοδοχείου και του φυσικού περιβάλλοντος. Και αυτή η ισορροπία, καθώς νιώθεις κομμάτι της φύσης, είναι που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του επισκέπτη.

Ένα βραβευμένο ξενοδοχείο φτιαγμένο στο χέρι Facebook Twitter
Σφυρήλατος νιπτήρας.
Ένα βραβευμένο ξενοδοχείο φτιαγμένο στο χέρι Facebook Twitter
Hand made τσιγγελάκι.

ekies.gr

Από την ειδική έκδοση ADM/ LiFO x Design Ambassador/ Archisearch

Το νέο τεύχος της LiFO με το Architecture Design Map: Ειδική έκδοση Θεσσαλονίκη δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ