Ένα καταφύγιο από μπαμπού μαζεύεται σαν χελώνα για να καταπολεμήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις Φιλιππίνες

Ένα καταφύγιο από μπαμπού μαζεύεται σαν χελώνα για να καταπολεμήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις Φιλιππίνες Facebook Twitter
Φωτο: EEMY architecture studio and design
0

Το στούντιο αρχιτεκτονικής EMMY δημιούργησε ένα εξαιρετικά ανθεκτικό καταφύγιο από μπαμπού, το οποίο μπορεί να «αντέξει» ακόμη και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Όμως, το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτής της κατασκευής είναι ότι, όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους φαινόμενα, έχει την ικανότητα να μαζεύεται και να συρρικνώνεται, θυμίζοντας έτσι την κίνηση που κάνει η χελώνα με το καβούκι της. 

Το πυραμοειδές σχήμα της κατασκευής ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανθεκτικότητά του στους σεισμούς, ενώ η βάση του είναι ανυψωμένη από το έδαφος προκειμένου να μην βυθίζεται από το ύψος του νερού.

Ο λόγος που η EMMY επέλεξε να κατασκευάσει έναν τέτοιο χώρο στις Φιλιππίνες οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι αρκετά επιρρεπής στις φυσικές καταστροφές, ενώ από αρχιτεκτονικής άποψης, τα «bahay-kubo», τα παραδοσιακά σπίτια των Φιλιππινέζων, ήταν αυτά που αποτέλεσαν έμπνευση για την εταιρία. 

Ένα καταφύγιο από μπαμπού μαζεύεται σαν χελώνα για να καταπολεμήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις Φιλιππίνες Facebook Twitter
Φωτο: EEMY architecture studio and design

Το πυραμοειδές σχήμα της κατασκευής ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανθεκτικότητά του στους σεισμούς, ενώ η βάση του είναι ανυψωμένη από το έδαφος προκειμένου να μην βυθίζεται από το ύψος του νερού. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών, το καταφύγιο μπορεί να συρρικνωθεί κατά το ήμισυ κι έτσι μετατρέπεται σε μια εξαιρετικά ανθεκτική και συμπαγή πυραμίδα. 

Τέλος, παρά το ότι οι κατασκευές αυτές στην κύρια μορφή τους είναι περίπου 40 τ.μ., όταν ανοίγουν τα επιμέρους τμήματά της, τότε σχεδόν διπλασιάζεται φτάνοντας μέχρι και τα 80 τ.μ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο λόγος που επιλέχθηκε το μπαμπού ως υλικό κατασκευής οφείλεται στο ότι έχει την ικανότητα να «απωθεί» τα έντομα.

Ένα καταφύγιο από μπαμπού μαζεύεται σαν χελώνα για να καταπολεμήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις Φιλιππίνες Facebook Twitter
Φωτο: EEMY architecture studio and design

Με πληροφορίες από design boom

 

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ