Ένα μουσείο για τους πρόσφυγες συνδέει το παρελθόν με το παρόν της Δανίας

Ένα μουσείο για τους πρόσφυγες ενώνει το παρελθόν με το παρόν Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
0

Στο Oksbøl της Δανίας ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός μουσείου αφιερωμένου στους πρόσφυγες που αποτελεί φόρο τιμής σε ανθρώπους που έχουν διωχθεί, έχουν αναγκαστεί λόγω των συνθηκών να καταφύγουν σε άλλες χώρες.

Το αρχιτεκτονικό στούντιο BIG του Δανού Bjarke Ingels συνέδεσε δύο πρώην νοσοκομειακά κτίρια με μια καμπύλη επέκταση από χάλυβα για να δημιουργήσει το μουσείο. Τα ανακαινισμένα κτίρια και η συνδετική επέκταση, που βρίσκονται στη θέση του μεγαλύτερου στρατοπέδου προσφύγων της Δανίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα δυτικά της χώρας, αποτελούν πλέον ένα σπίτι 1.600 τετραγωνικών μέτρων για το Μουσείο Προσφύγων της Δανίας (FLUGT).

«Η ιστορία των προσφύγων αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Δανίας και το μουσείο αυτό εξερευνά ένα θέμα που σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, τη στιγμή που εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους» δήλωσε ο Bjarke Ingels.

Τα δυο κτίρια των νοσοκομείων διατηρήθηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά. Είναι δυο από τις τελευταίες δομές του πρώην στρατοπέδου προσφύγων και η διατήρησή τους είναι ανεκτίμητη για τις μελλοντικές γενιές ώστε να κατανοήσουν το παρελθόν και το παρόν.

Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, το γραφείο του σχεδίασε ένα νέο κτίριο που καθορίζεται από τη σχέση του με τα ιστορικά νοσοκομειακά κτίρια του στρατοπέδου προσφύγων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα δύο υπάρχοντα κτίρια, που τώρα περιβάλλονται από δάσος, αποτελούσαν το νοσοκομείο του στρατοπέδου προσφύγων, το οποίο στην κορύφωσή του φιλοξενούσε 35.000 άτομα. Ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας εκείνη την εποχή.

FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj

Η βόρεια πτέρυγα της δομής ανακαινίστηκε για να περιέχει τους κύριους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, οι οποίοι σχεδιάστηκαν από τους Tinker Imagineers, ενώ στη νότια πτέρυγα υπάρχει ένα καφέ και χώροι συνεδριάσεων και γραφεία.

Τα δυο κτίρια των νοσοκομείων διατηρήθηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά. Είναι δυο από τις τελευταίες δομές του πρώην στρατοπέδου προσφύγων και η διατήρησή τους είναι ανεκτίμητη για τις μελλοντικές γενιές ώστε να κατανοήσουν το παρελθόν και το παρόν. Τα δυο μονώροφα κτίρια από κόκκινο τούβλο συνδέθηκαν με μια επέκταση από χάλυβα που καμπυλώνεται για να περικλείσει έναν κρυφό κήπο και έχει τζάμια που επιτρέπουν τη θέα προς το γύρω δάσος.

Όπως λέει ο αρχιτέκτονας του έργου: «Μπήκαμε σε αυτό το έργο με όλη μας την καρδιά για να αντιμετωπίσουμε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου: πώς υποδεχόμαστε και φροντίζουμε τους συμπολίτες μας όταν αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους».

FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ