Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα

0

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier XY σχεδίασε το μπαρ J Boroski για να εκφράσει το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών του για τα έντομα.

Βρίσκεται στη French Concession της Σαγκάης, μια περιοχή της πόλης που καταλήφθηκε και κυβερνήθηκε από το γαλλικό κράτος από το 1849 έως το 1943. Τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή έχει αναπτυχθεί εκ νέου και τώρα φιλοξενεί πολλά εστιατόρια, μπουτίκ και ιδιαίτερους μουσικούς χώρους.

Για να μπουν στο μπαρ οι επισκέπτες περπατούν μέσα από μια πόρτα και ανεβαίνουν μία σκοτεινή σκάλα. «Λειτουργεί ως μετάβαση μεταξύ του θορυβώδους εξωτερικού και του ήσυχου εσωτερικού χώρου» εξήγησαν οι άνθρωποι του γραφείου.

Στον κύριο χώρο του καταστήματος κυριαρχεί ένα μπαρ 12 μέτρων, όπου μπορούν να βρίσκονται μέχρι και οκτώ mixologists και να ετοιμάζουν ταυτόχρονα τις παραγγελίες των κοκτέιλ. Τα κεχριμπαρένια φώτα φωτίζουν τα μπουκάλια ποτών που βρίσκονται πίσω από το κεντρικό μπαρ, δημιουργώντας μια αίσθηση ζεστασιάς.

Ένα πλαίσιο από ξύλο τικ καλύπτει τον τοίχο ακριβώς πίσω από τον πάγκο και εκτείνεται μέχρι να καλύψει τη μισή οροφή. Κάθε τετράγωνο άνοιγμα στο πλέγμα έχει στο κέντρο ένα σκαθάρι – συνολικά υπάρχουν 1.254. 

Ένα πλαίσιο από ξύλο τικ καλύπτει τον τοίχο ακριβώς πίσω από τον πάγκο και εκτείνεται μέχρι να καλύψει τη μισή οροφή. Κάθε τετράγωνο άνοιγμα στο πλέγμα έχει στο κέντρο ένα σκαθάρι – συνολικά υπάρχουν 1.254. Στην απέναντι πλευρά υπάρχει ένας γυάλινος τοίχος, στο κέντρο του οποίου εκτείνεται μια σειρά από διαφανή μπλοκ που περιέχουν 42 διατηρημένες μαύρες ταραντούλες Ταϊλάνδης.

Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Σκαθάρια καλύπτουν τις επιφάνειες του μπαρ. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

Υπάρχουν επίσης ενσωματωμένα μερικά συρτάρια από μαύρο σίδηρο που όταν τραβηχτούν, αποκαλύπτονται και άλλα δείγματα ταριχευμένων εντόμων. Αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από όρθιους πελάτες για να ακουμπήσουν τα ποτά τους.

Ο τοίχος χωρίζει το μπαρ από έναν χώρο με χαμηλό φωτισμό στον οποίο υπάρχουν μερικά τραπέζια με άνετες δερμάτινες πολυθρόνες. Ο ελάχιστος φωτισμός έρχεται από μερικά ρεσό που βρίσκονται μέσα σε γυάλινα ποτήρια.

Υπάρχει επίσης ένα ακόμα ιδιαίτερο δωμάτιο που βρίσκεται πίσω από μια βαριά γυάλινη πόρτα. Μέσα υπάρχει ένας εργαστηριακός χώρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους mixologists να πειραματίζονται με την παρασκευή ποτών, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό.

Η σκούρα χρωματική παλέτα του μπαρ συνεχίζει μέσα στο μπάνιο, το οποίο είναι επενδυμένο με τζάμια και σκούρα πλακάκια. Στο κέντρο του βρίσκεται ένας μακρύς ξύλινος νεροχύτης.

Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Ο τοίχος χωρίζει το μπαρ από ένα χώρον με χαμηλό φωτισμό στον οποίο υπάρχουν μερικά τραπέζια με άνετες δερμάτινες πολυθρόνες Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun
Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Διατηρημένες αράχνες βρίσκονται στον γυάλινο τοίχο. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun
Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Το εργαστήριο όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους mixologists να πειραματίζονται με την παρασκευή ποτών. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun
Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Το μπάνιο είναι επενδυμένο με τζάμια και σκούρα πλακάκια. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

Mε πληροφορίες από το Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ