Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα

0

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier XY σχεδίασε το μπαρ J Boroski για να εκφράσει το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών του για τα έντομα.

Βρίσκεται στη French Concession της Σαγκάης, μια περιοχή της πόλης που καταλήφθηκε και κυβερνήθηκε από το γαλλικό κράτος από το 1849 έως το 1943. Τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή έχει αναπτυχθεί εκ νέου και τώρα φιλοξενεί πολλά εστιατόρια, μπουτίκ και ιδιαίτερους μουσικούς χώρους.

Για να μπουν στο μπαρ οι επισκέπτες περπατούν μέσα από μια πόρτα και ανεβαίνουν μία σκοτεινή σκάλα. «Λειτουργεί ως μετάβαση μεταξύ του θορυβώδους εξωτερικού και του ήσυχου εσωτερικού χώρου» εξήγησαν οι άνθρωποι του γραφείου.

Στον κύριο χώρο του καταστήματος κυριαρχεί ένα μπαρ 12 μέτρων, όπου μπορούν να βρίσκονται μέχρι και οκτώ mixologists και να ετοιμάζουν ταυτόχρονα τις παραγγελίες των κοκτέιλ. Τα κεχριμπαρένια φώτα φωτίζουν τα μπουκάλια ποτών που βρίσκονται πίσω από το κεντρικό μπαρ, δημιουργώντας μια αίσθηση ζεστασιάς.

Ένα πλαίσιο από ξύλο τικ καλύπτει τον τοίχο ακριβώς πίσω από τον πάγκο και εκτείνεται μέχρι να καλύψει τη μισή οροφή. Κάθε τετράγωνο άνοιγμα στο πλέγμα έχει στο κέντρο ένα σκαθάρι – συνολικά υπάρχουν 1.254. 

Ένα πλαίσιο από ξύλο τικ καλύπτει τον τοίχο ακριβώς πίσω από τον πάγκο και εκτείνεται μέχρι να καλύψει τη μισή οροφή. Κάθε τετράγωνο άνοιγμα στο πλέγμα έχει στο κέντρο ένα σκαθάρι – συνολικά υπάρχουν 1.254. Στην απέναντι πλευρά υπάρχει ένας γυάλινος τοίχος, στο κέντρο του οποίου εκτείνεται μια σειρά από διαφανή μπλοκ που περιέχουν 42 διατηρημένες μαύρες ταραντούλες Ταϊλάνδης.

Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Σκαθάρια καλύπτουν τις επιφάνειες του μπαρ. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

Υπάρχουν επίσης ενσωματωμένα μερικά συρτάρια από μαύρο σίδηρο που όταν τραβηχτούν, αποκαλύπτονται και άλλα δείγματα ταριχευμένων εντόμων. Αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από όρθιους πελάτες για να ακουμπήσουν τα ποτά τους.

Ο τοίχος χωρίζει το μπαρ από έναν χώρο με χαμηλό φωτισμό στον οποίο υπάρχουν μερικά τραπέζια με άνετες δερμάτινες πολυθρόνες. Ο ελάχιστος φωτισμός έρχεται από μερικά ρεσό που βρίσκονται μέσα σε γυάλινα ποτήρια.

Υπάρχει επίσης ένα ακόμα ιδιαίτερο δωμάτιο που βρίσκεται πίσω από μια βαριά γυάλινη πόρτα. Μέσα υπάρχει ένας εργαστηριακός χώρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους mixologists να πειραματίζονται με την παρασκευή ποτών, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό.

Η σκούρα χρωματική παλέτα του μπαρ συνεχίζει μέσα στο μπάνιο, το οποίο είναι επενδυμένο με τζάμια και σκούρα πλακάκια. Στο κέντρο του βρίσκεται ένας μακρύς ξύλινος νεροχύτης.

Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Ο τοίχος χωρίζει το μπαρ από ένα χώρον με χαμηλό φωτισμό στον οποίο υπάρχουν μερικά τραπέζια με άνετες δερμάτινες πολυθρόνες Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun
Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Διατηρημένες αράχνες βρίσκονται στον γυάλινο τοίχο. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun
Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Το εργαστήριο όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους mixologists να πειραματίζονται με την παρασκευή ποτών. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun
Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα Facebook Twitter
Το μπάνιο είναι επενδυμένο με τζάμια και σκούρα πλακάκια. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

Mε πληροφορίες από το Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ