Ένα παρατηρητήριο για φάλαινες φωτίζει τον Αρκτικό Κύκλο της Νορβηγίας Facebook Twitter
Φωτο: Mir

Ένα παρατηρητήριο για φάλαινες φωτίζει τον Αρκτικό Κύκλο της Νορβηγίας

0

Η αρχιτέκτονας Dorte Mandrup επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλά ακόμη αρχιτεκτονικά γραφεία, όπως το BIG, το snøhetta και το reiulf ramstad, για την κατασκευή του πρότζεκτ «The Whale», ενός εντυπωσιακού παρατηρητήριου για φάλαινες στη Νορβηγία που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. 

Το κτίριο θα κατασκευαστεί στην περιοχή Αndenes, μια τοποθεσία στο βορειότερο τμήμα του Andøya, ενός νησιού 300 χιλιομέτρων στο εσωτερικό του Αρκτικού Κύκλου. Χάρη στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται πολύ κοντά στην Βleiksdjupa, μια κοιλάδα απ' όπου περνούν φάλαινες, αποτελεί το πλέον ιδανικά σημεία στον κόσμο για να δει κανείς αυτό το τεράστιο θαλάσσιο θηλαστικό στο φυσικό του περιβάλλον. Κάπως έτσι, λοιπόν, αποφασίστηκε ότι η περιοχή Andenes είναι η πλέον κατάλληλη για μια τέτοια ατραξιόν.

Το πρότζεκτ «The Whale» θα χτιστεί στην άκρη του ωκεανού και θα συνδυάζεται απόλυτα με το εξαιρετικό, «δραματικό» σκηνικό της περιοχής.

Το πρότζεκτ «The Whale» θα χτιστεί στην άκρη του ωκεανού και θα συνδυάζεται απόλυτα με το εξαιρετικό, «δραματικό» σκηνικό της περιοχής. Το ύψος αυτού του διακριτικού κτιρίου αυξάνεται σταδιακά, ενώ τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ντόπιοι θα μπορούν να ανέβουν μέχρι και την οροφή. Από εκείνο το ύψος, οι επισκέπτες θα μπορούν να χαζέψουν με άνεση τον ωκεανό, τα βουνά, τον μεταμεσονύκτιο ήλιο του Αρκτικού Κύκλου και φυσικά το εντυπωσιακό βόρειο Σέλας. Η καμπυλωτή στέγη του είναι καλυμμένη από πέτρα και συνδυάζεται απόλυτα με την αισθητική τόσο του υπόλοιπου κτιρίου όσο και του ευρύτερου τοπίου. 

Ένα παρατηρητήριο για φάλαινες φωτίζει τον Αρκτικό Κύκλο της Νορβηγίας Facebook Twitter
Φωτο: Mir

Στο εσωτερικό του, το κτίριο θα στεγάσει εκθεσιακούς χώρους, γραφεία, ένα καφέ και ένα κατάστημα. Τα μεγάλα παράθυρα που ανοίγονται μπροστά στο αχανές αρχιπέλαγος δημιουργούν μια οπτική σύνδεση ανάμεσα στους εκθεσιακούς χώρους και το φυσικό περιβάλλον. «Το πρότζεκτ της Dorte Mandrup ήταν ο πραγματικός νικητής του διαγωνισμού που έγινε και βρέθηκε μπροστά από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές», εξηγεί ο Βørre Βerglund, CEO της εταιρίας Whale AS. «Το κτίριο αυτό είναι ταυτόχρονα ποιητικό και "χαμηλών τόνων", εντυπωσιακό αλλά και ασυνήθιστο». 

«Όχι μόνο θα δημιουργήσουμε για άλλη μια φορά ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία, αλλά παράλληλα θα συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας στην επαγρύπνηση των επισκεπτών σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας ζωής», αναφέρει η Dorte Mandrup. «Αυτή η ευκαιρία που μας δίνεται, εμπεριέχει συγχρόνως και μια μεγάλη ευθύνη, η οποία όμως μας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο και έμπνευση». 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές προτάσεις για το παραπάνω πρότζεκτ κατατέθηκαν την άνοιξη του 2019, όμως η ανακοίνωση του νικητή έγινε την 1η Νοεμβρίου. Οι αιτήσεις των αρχιτεκτονικών γραφείων ανήλθαν στις 37, ενώ το κτίριο αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το 2022. 

Ένα παρατηρητήριο για φάλαινες φωτίζει τον Αρκτικό Κύκλο της Νορβηγίας Facebook Twitter
Φωτο: Mir
Ένα παρατηρητήριο για φάλαινες φωτίζει τον Αρκτικό Κύκλο της Νορβηγίας Facebook Twitter
Φωτο: Mir
Ένα παρατηρητήριο για φάλαινες φωτίζει τον Αρκτικό Κύκλο της Νορβηγίας Facebook Twitter
Φωτο: Mir

Με πληροφορίες από design boom

 

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ