Γνωρίστε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και τον σημαντικό του ρόλο στο σχεδιασμό αειφόρων κτιρίων

Γνωρίστε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και τον σημαντικό του ρόλο στο σχεδιασμό αειφόρων κτιρίων Facebook Twitter
To κτίριο της Vallentin Architektur στο Μόναχο. Το ΕΙΠΑΚ συνεργάστηκε με την Margarita Lemoni για την πιστοποίησή του.
0

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για το κλίμα. Και τα κτίρια είναι o βασικότερος ένοχος για τις εκπομπές άνθρακα,  αφού ευθύνονται για το 40% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.

Το Passive House είναι το κορυφαίο διεθνές πρότυπο σχεδιασμού αειφόρων κτιρίων, μειώνοντας στο ελάχιστο τη χρήση ενέργειας, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις ΑΠΕ και παρέχοντας υψηλά πρότυπα άνεσης και υγείας. Πάνω από 75.000 κτίρια έχουν πιστοποιηθεί με αυτό το πρότυπο παγκοσμίως.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (Ε.Ι.ΠΑ.Κ.) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός στον κατασκευαστικό κλάδο που προωθεί στον Ελλαδικό και ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου το πρότυπο του παθητικού κτιρίου. Το ΕΙΠΑΚ συμμετέχει από το 2012 στο παγκόσμιο κίνημα παθητικών κτιρίων και είναι μέλος της International Passive House Association (iPHA). Το πρότυπο Passive  House είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και επαληθευμένο  ως ο πιο αξιόπιστος τρόπος σχεδιασμού και υλοποίησης κάθε είδους κτιρίων  που προσφέρουν ταυτόχρονα υψηλή ενεργειακή απόδοση, άνεση, οικονομία και ποιότητα ζωής. Το ΕΙΠΑΚ προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες σε μηχανικούς, τεχνικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και το ευρύτερο κοινό.

Εκπαίδευση

Στο ΕΙΠΑΚ είμαστε υπερήφανοι, που είμαστε ένας από τους κορυφαίους παρόχους τεχνικής εκπαίδευσης στη Μεσόγειο όσον αφορά τα παθητικά κτίρια, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα διαπιστευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο πάντοτε την πλήρη πιστοποίηση. Η ομάδα μας με πολύ έμπειρους εκπαιδευτές παρέχει ενημερωμένη και διαδραστική εκπαίδευση σε ακροατήρια στην περιοχή που θέλουν να ενημερωθούν και να εξειδικευτούν στα πιο απαιτητικά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης κτιρίων. Το ΕΙΠΑΚ έχει εκπαιδεύσει πάνω από 1500 σχεδιαστές/συμβούλους και τεχνίτες παθητικών κτιρίων και έχει πιστοποιήσει 200 από αυτούς σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.

Συμβουλευτική

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου παρέχει μια σειρά από συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ιδιωτικούς, εταιρικούς και δημόσιους πελάτες που επιδιώκουν να εφαρμόσουν το πρότυπο Παθητικού Κτιρίου (Passivhaus) για τα έργα ή τα προϊόντα τους. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για μια λεπτομερή κατασκευή, τη βελτίωση του κτιρίου σας, εκπαιδευτικούς πόρους για παθητικά κτίρια ή επιχειρηματική ανάπτυξη, το ΕΙΠΑΚ μπορεί να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο Σύμβουλο Παθητικών Κτιρίων και κτιρίων ΝΖΕΒ.

Γνωρίστε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και τον σημαντικό του ρόλο στο σχεδιασμό αειφόρων κτιρίων Facebook Twitter
Η πρώτη εμπορική πολυκατοικία στη Λάρισα. Το ΕΙΠΑΚ στηρίζει το συγκεκριμένο έργο και θα πιστοποιήσει τα κτίρια με βάση τα κριτήρια του προτύπου passive house.

Πιστοποίηση Κτιρίων

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου είναι διαπιστευμένο από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου ως φορέας πιστοποίησης παθητικών κτιρίων και παρέχει υπηρεσίες σε πελάτες που αναπτύσσουν ευρύ φάσμα έργων σε όλο τον κόσμο. Το ΕΙΠΑΚ πιστοποιεί μέχρι σήμερα κτίρια σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία και Κύπρο. Η πιστοποίηση του κτιρίου παρέχει την εγγύηση ότι κτίρια που έχουν αποκτήσει τον τίτλο Πιστοποιημένο Παθητικό Κτίριο (Certified Passive House), καθώς και ανακαινίσεις που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα EnerPHit, πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που έχουν οριστεί από το πρότυπο.

Πιστοποίηση Συστημάτων

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου είναι διαπιστευμένο από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου ως φορέας πιστοποίησης παθητικών συστημάτων και παρέχει υπηρεσίες σε πελάτες που αναπτύσσουν προϊόντα και συστήματα για παθητικά κτίρια . Το ΕΙΠΑΚ πιστοποιεί συστήματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία και Κύπρο. Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τη συμβολή μας, 11 ελληνικά συστήματα κουφωμάτων αλουμινίου πιστοποιήθηκαν για παθητικά κτίρια και 4 από αυτά είναι τα καλύτερα στο κόσμο. 

Καμπάνιες και πολιτικές

Εκτός από την παροχή υπηρεσιών που περιγράφονται παραπάνω, το ΕΙΠΑΚ εργάζεται με αίσθημα ευθύνης για την προώθηση του προτύπου του παθητικού κτιρίου στην ελληνική κοινωνία.  Παρέχουμε διαρκώς πληροφορίες και συμβουλές σε κάθε πολίτη σχετικά με τον αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο σχεδίασης και κατασκευής ενός κτιρίου ή την αναβάθμιση ενός υφιστάμενου με πρώτο μέλημα την άνεση και την ενεργειακή απόδοση.

Συνεργαζόμαστε με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς και προτείνουμε την φιλοσοφία  του προτύπου Passive House σε κανονισμούς και  κώδικες για νέα και ανακαινισμένα κτίρια. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τα Πολυτεχνεία αλλά και με τα επαγγελματικά λύκεια και τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ για την προώθηση όλο και περισσότερων νέων μηχανικών αλλά και τεχνικών  προς τον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων. 

Δημιουργούμε μεθοδικά και με συνέπεια ένα εθνικό δίκτυο επαγγελματιών, εταιρειών και φορέων που προωθούν το πρότυπο , συνεργάζονται και μοιράζονται τεχνογνωσία και εμπειρία και εντέλει σχεδιάζουν και υλοποιούν καλύτερα κτίρια.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΙΠΑΚ θα βρείτε :

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ