H Νεοϋορκέζα εικονογράφος Amber Vittoria θέλει, μέσα από τη δουλειά της, να διαλύσει τη στερεοτυπική εικόνα γύρω από το ιδανικό γυναικείο σώμα. To στυλ της, οι χαρακτηριστικές γυναικείες φιγούρες, είναι ιδιαίτερο και εύκολα αναγνωρίσιμο. Έχει συνεργαστεί, ανάμεσα σε άλλους, με τους «New York Times», την «Teen Vogue», την Adidas, και τη Victoria’s Secret. Την ακούμε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο LIFO.gr:
—Πες μας μερικά πράγματα για σένα και για το οικογενειακό σου background.
Έχω καταγωγή από την Ιταλία και την Αμερική. Μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη, στα προάστια της Νέας Υόρκης, έφυγα για να σπουδές στη Βοστώνη και επέστρεψα αργότερα στη Νέα Υόρκη, όπου ζω μέχρι σήμερα.
—Θα μπορούσες να μοιραστείς τις πιο έντονες αναμνήσεις σου από την παιδική σου ηλικία;
Ένα καλοκαίρι, όταν ήμουν 12, αποφάσισα ότι ήταν η ώρα να ζωγραφίσω πρόσωπα ανθρώπων. Για πολύ καιρό ζωγράφιζα μόνο κουτάβια και πουλιά.
Σχεδίαζα για ώρες διαφορετικά πρόσωπα από την «Teen Vogue»: τον Jesse McCartney, την Jennifer Aniston, τον Justin Timberlake. Ασχολήθηκα μια ολόκληρη μέρα και τελικά τα πέτυχα.
Κατέβηκα τα σκαλιά σέρνοντας δύο πορτρέτα, του James Franco και του Orlando Bloom.
Η μαμά περίμενε να δει πόσο ρεαλιστικά ήταν τα πορτρέτα που είχα σχεδιάσει, τι είχα καταφέρει να σχεδιάσω μια καλοκαιρινή μέρα, σε ηλικία 12 ετών.
«Ουάου! Amber, έχεις κάνει φοβερή πρόοδο, πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσεις...»
— Γιατί έγινες εικονογράφος;
Η τέχνη είναι η μόνη δραστηριότητα στην οποία δεν θα με πείραζε να αποτύχω.
Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να ενσωματώσω τον φεμινισμό στη δουλειά μου, που είναι χαλαρή, χρωματιστή και δυναμική, με βαθιές εννοιολογικές ρίζες στη θηλυκότητα...
—Ένα top5 με τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες και ένα σύντομο σχόλιο για τον καθένα;
1.
Jenny Saville
2.
Isabel Castillo Guijarro
3.
Isabelle Feliu
4.
Camila Rosa
5.
Ping Zhu
—Θα χαρακτήριζες τη δουλειά σου φεμινιστική; Νομίζω ότι οι δημιουργίες σου είναι ένα σχόλιο για το γυναικείο σώμα και τα στερεότυπα γύρω από αυτό.
Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να ενσωματώσω τον φεμινισμό στη δουλειά μου, που είναι χαλαρή, χρωματιστή και δυναμική, με βαθιές εννοιολογικές ρίζες στη θηλυκότητα, στη φυσική ταυτότητα και στη φύση. Το «ιδανικό θηλυκό σώμα» είναι κάτι που σκοπεύω να καταργήσω μέσα από την τέχνη μου. Πολλά από τα έργα μου επικεντρώνονται στη θηλυκότητα και στη θηλυκή φόρμα, τονίζοντας φυσικά γνωρίσματα, όπως οι τρίχες του σώματος, τα άκρα και οι καμπύλες.
—Θα ήθελα να σχολιάσεις τον φεμινισμό στην Αμερική σήμερα.
Είναι ανάγκη να γίνει διαθεματικός (intersectionality). Οφείλουμε να εξετάζουμε όλες τις πλευρές του και να περιλαμβάνουμε σε αυτόν όσο περισσότερες ομάδες μπορούμε.
—Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας τη μεγαλύτερη αποτυχία σου και το μάθημα που πήρες από αυτή;
Όταν ήμουν νεότερη, αγωνιζόμουν διαρκώς να αποδείξω πως ό,τι δημιουργούσα είχε τη σφραγίδα μου. Τι μάθημα πήρα; Μην αφήνεις την πίεση να επηρεάσει αυτό που δημιουργείς, προσπάθησε να δημιουργείς για τη δική σου ευχαρίστηση. Από ένα σημείο και μετά το στυλ σου θ' αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια.
—Ποιος είναι ο ιδανικός θεατής της δουλειάς σου;
Νεαρές γυναίκες οι οποίες συνεχώς βλέπουν απεικονίσεις με τις οποίες δεν μπορούν να έχουν σχέση.
—Τι είναι δυστυχία για σένα;
Να βλέπω τη γιαγιά μου να φοβάται αυτό που θα ακολουθήσει.
—Θα μπορούσες να μας στείλεις μια φωτογραφία με κάτι που αγαπάς;
Όλες οι εικόνες παραχωρήθηκαν από την Amber Vittoria στο LIFO.gr για αποκλειστική χρήση. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την άδειά της.
Info