Η ταράτσα ενός πανεπιστημίου της Ιαπωνίας γίνεται ο βασικός χώρος συγκέντρωσης και ιδεών

HIDA UNIVERSITY Facebook Twitter
Η ταράτσα του Πανεπιστημίου Χίντα με θέα "στο άπειρο" | Sou Fujimoto Architects
0

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Σου Φουτζιμότο είναι γνωστός παγκοσμίως για τον λίγο «λοξό» τρόπο που ενσωματώνει τα κτίριά του στις πόλεις και στους χώρους.

Αυτήν τη φορά, στα βουνά της Ιαπωνίας δημιούργησε ένα πανεπιστήμιο όπου ο βασικός χώρος ζυμώσεων των σπουδαστών δεν είναι οι αίθουσες και οι κήποι, αλλά η τεράστια ταράτσα, μια έκταση χωρίς όρια που έχει θέα στη φύση. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο Χίντα Τακαγιάμα, ένα νέο ακαδημαϊκό ινστιτούτο που βρίσκεται κρυμμένο σε μια μικρή αγροτική περιοχή της Ιαπωνίας.

Το έργο στοχεύει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών που συχνά παραβλέπονται, ειδικά από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, στην αίσθηση της κοινότητας και την εκτίμηση του πλούσιου πολιτισμού που παρέχει η φύση.

Ο σχεδιασμός διαθέτει μια δομή οργανικού σχήματος εμπνευσμένη από το γύρω τοπίο και αυτή την προσβάσιμη οροφή. Το πανεπιστήμιο πρόκειται να ανοίξει το 2024 και θα ακολουθήσουν άλλα 11 περιφερειακά κέντρα εκμάθησης σε όλη τη χώρα.

Ο σχεδιασμός του πανεπιστημίου ακολουθεί την έννοια του «ανοιχτού στο πέραν». Δεδομένου ότι η φύση είναι μια από τις κύριες εμπνεύσεις του σχεδιασμού, το πανεπιστήμιο παίρνει τη μορφή δύο οργανικών δομών με μια ανοιχτή αυλή ανάμεσά τους.

HIDA UNIVERSITY Facebook Twitter
Η ταράτσα του Πανεπιστημίου Χίντα με θέα "στο άπειρο" | Courtesy of Sou Fujimoto Architects

Καθώς η φύση είναι μια από τις κύριες εμπνεύσεις του σχεδιασμού, το πανεπιστήμιο παίρνει τη μορφή δύο οργανικών δομών με μια ανοιχτή αυλή ανάμεσά τους. Οι όγκοι είναι ανυψωμένοι σε ξύλινους πυλώνες, δημιουργώντας μια ροή κυκλοφορίας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου και επιτρέποντας στο ορμητικό φως να εισέλθει στο εσωτερικό. Η οροφή καλύπτει ολόκληρη την κύρια δομή και μοιάζει να είναι ρευστή.

Περιτριγυρισμένη από όμορφα βουνά, ολόκληρη η πόλη της Hida είναι μια από τις σπουδαίες περιοχές μάθησης όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται και συζητούν. Το σχέδιο περιλαμβάνει και έναν ανοιχτό λόφο στο κέντρο, που δίνει ύψος και προοπτική χωρίς όρια.

HIDA UNIVERSITY Facebook Twitter
Courtesy of Sou Fujimoto Architects
HIDA UNIVERSITY Facebook Twitter
Courtesy of Sou Fujimoto Architects
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ