Η ταράτσα ενός πανεπιστημίου της Ιαπωνίας γίνεται ο βασικός χώρος συγκέντρωσης και ιδεών

HIDA UNIVERSITY Facebook Twitter
Η ταράτσα του Πανεπιστημίου Χίντα με θέα "στο άπειρο" | Sou Fujimoto Architects
0

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Σου Φουτζιμότο είναι γνωστός παγκοσμίως για τον λίγο «λοξό» τρόπο που ενσωματώνει τα κτίριά του στις πόλεις και στους χώρους.

Αυτήν τη φορά, στα βουνά της Ιαπωνίας δημιούργησε ένα πανεπιστήμιο όπου ο βασικός χώρος ζυμώσεων των σπουδαστών δεν είναι οι αίθουσες και οι κήποι, αλλά η τεράστια ταράτσα, μια έκταση χωρίς όρια που έχει θέα στη φύση. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο Χίντα Τακαγιάμα, ένα νέο ακαδημαϊκό ινστιτούτο που βρίσκεται κρυμμένο σε μια μικρή αγροτική περιοχή της Ιαπωνίας.

Το έργο στοχεύει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών που συχνά παραβλέπονται, ειδικά από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, στην αίσθηση της κοινότητας και την εκτίμηση του πλούσιου πολιτισμού που παρέχει η φύση.

Ο σχεδιασμός διαθέτει μια δομή οργανικού σχήματος εμπνευσμένη από το γύρω τοπίο και αυτή την προσβάσιμη οροφή. Το πανεπιστήμιο πρόκειται να ανοίξει το 2024 και θα ακολουθήσουν άλλα 11 περιφερειακά κέντρα εκμάθησης σε όλη τη χώρα.

Ο σχεδιασμός του πανεπιστημίου ακολουθεί την έννοια του «ανοιχτού στο πέραν». Δεδομένου ότι η φύση είναι μια από τις κύριες εμπνεύσεις του σχεδιασμού, το πανεπιστήμιο παίρνει τη μορφή δύο οργανικών δομών με μια ανοιχτή αυλή ανάμεσά τους.

HIDA UNIVERSITY Facebook Twitter
Η ταράτσα του Πανεπιστημίου Χίντα με θέα "στο άπειρο" | Courtesy of Sou Fujimoto Architects

Καθώς η φύση είναι μια από τις κύριες εμπνεύσεις του σχεδιασμού, το πανεπιστήμιο παίρνει τη μορφή δύο οργανικών δομών με μια ανοιχτή αυλή ανάμεσά τους. Οι όγκοι είναι ανυψωμένοι σε ξύλινους πυλώνες, δημιουργώντας μια ροή κυκλοφορίας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου και επιτρέποντας στο ορμητικό φως να εισέλθει στο εσωτερικό. Η οροφή καλύπτει ολόκληρη την κύρια δομή και μοιάζει να είναι ρευστή.

Περιτριγυρισμένη από όμορφα βουνά, ολόκληρη η πόλη της Hida είναι μια από τις σπουδαίες περιοχές μάθησης όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται και συζητούν. Το σχέδιο περιλαμβάνει και έναν ανοιχτό λόφο στο κέντρο, που δίνει ύψος και προοπτική χωρίς όρια.

HIDA UNIVERSITY Facebook Twitter
Courtesy of Sou Fujimoto Architects
HIDA UNIVERSITY Facebook Twitter
Courtesy of Sou Fujimoto Architects
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Design / Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Συνδυάζοντας τον τρόπο που διακοσμούσαν τα αρχαία ελληνικά αγγεία με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις κινεζικές πορσελάνες και φέρνοντάς τα όλα αυτά στο σήμερα, η βραβευμένη Κύπρια εικονογράφος δημιουργεί κεραμικά έργα που δεν μοιάζουν με άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ