Όταν ολοκληρωθούν, το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι και το γειτονικό Guggenheim, θα περιβάλλονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό και θα στηρίζονται σε μια πρωτοφανή τεχνικά κατασκευή. Το υπερφιλόδοξο και μνημειώδες πρότζεκτ των περίπου 20 δισ., επιδιώκει να μετατρέψει την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε ένα παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο.
Στο τεχνητό νησί Saadiyat, στόχος των Αράβων είναι να δημιουργηθεί ένα πολυτελές κέντρο ψυχαγωγίας και πολιτισμού με επιμέρους χώρους που σχεδιάστηκαν από τη Zaha Hadid, μαρίνα, γήπεδο γκολφ, βίλες και πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά το μεγάλο στολίδι θεωρείται το μουσείο του Λούβρου που θα στεγάζεται στον φουτουριστικό θόλο σχεδιασμένο από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα
Το 2007, Αμπού Ντάμπι υπέγραψε μια συμφωνία με τη Γαλλία, αξίας 663 εκατομμυρίων ευρώ για να αγοράσει τη χρήση του ονόματος του Λούβρου και το 2016 το αραβικό "αδελφάκι" του αναμένεται να κάνει λαμπρά εγκαίνια, όπως αρμόζουν στην κουλτούρα των πλούσιων Εμιράτων. Στην άλλη άκρη του νησιού ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει το έτερο μεγαθήριο τέχνης Guggenheim, που σχεδιάζει ο Frank Gehry και έχει κόστος πάνω από 500 εκατ. ευρώ, αλλά η κατασκευή του έχει καθυστερήσει σημαντικά λόγω της αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας και τα εγκαίνιά του μάλλον θα καθυστερήσουν.
Τα Λούβρο είναι πάντως το μεγάλο στοίχημα των Αράβων καθώς το ακριβοπληρωμένο brand αναμένεται να βοηθήσει αρκετά το προφίλ των Εμιράτων στη Δύση και να λειτουργήσει σαν σύνδεσμος με την Ευρώπη. Πίσω όμως από αυτές τις κινήσεις, κρύβονται και άλλα δεδομένα , πέρα από την φαινομενικά ξαφνική αγάπη των Αράβων για την τέχνη. Όπως είπε ο Διάδοχος του Mohammed bin Zayed Al Nahyan, στη σύνοδο κορυφής που έγινε πρόσφατα,"Ίσως σε 50 χρόνια, να έχουμε το τελευταίο βαρέλι πετρελαίου.Το ερώτημα είναι: θα είμαστε απογοητευμένοι; Αν σήμερα επενδύουμε στους σωστούς τομείς, εκείνη η στιγμή μπορεί να είναι γιορτή."
Ανακοινώνοντας την συμφωνία με το Άμπου Ντάμπι το 2007, το μουσείο του Λούβρου αιτιολόγησε την κίνηση σχολιάζοντας τον ιστορικό και σύγχρονο κοσμοπολιτισμό της πόλης. Μια δήλωση στην ιστοσελίδα του Λούβρου αναφέρεται στη θέση της πόλης ως σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, αλλά τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί κρίθηκαν από πολλούς ως υπερβολή και ήρθαν σε αντιπαράθεση με πολύ σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τα Εμιράτα όπως οι εκτελέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σχεδιαστικά ωστόσο, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια εντελώς νέα μουσειογραφική προσέγγιση που δεν θα θυμίζει το Γαλλικό Μουσείο, αλλά και κανένα άλλο αντίστοιχο στον κόσμο. Το νέο αυτό κέντρο, δεν θέλει να θεωρείται κλάδος του Λούβρου, αλλά ένας εντελώς νέος θεσμός που έχει μισθώσει το όνομα μέχρι το 2037 και σκοπεύει να ενοικιάσει 300 έργα τέχνης από το Λούβρο, το και άλλα γαλλικά μουσεία.