Lusatian Lake Landmark

Facebook Twitter
1

Ο πύργος-παρατηρητήριο, με την διακριτική ονομασία 'Lusatian Lake Landmark', που βρίσκεται στην περιοχή Lausitzer Seenland της βόρειο-ανατολικής Γερμανίας, είναι μια κατασκευή από χάλυβα, ύψους 30 μέτρων και βάρους 110 τόνων, που από το 2008 είναι το ισχυρό τοπόσημο της περιοχής όπου παλαιότερα υπήρχαν λατομεία λιγνίτη. 

 

 

 

Λειτουργώντας ως σύμβολο της μεταμόρφωσης του τοπίου, ο πύργος προσφέρει μια επισκοπική θέα στην αναμορφωμένη πλέον περιοχή των πρώην λατομείων, που έχουν πια κατασκευαστεί τεχνητές λίμνες στην θέση των πολυάριθμων κρατήρων της εξόρυξης λιγνίτη.

 

 

 

Φτιαγμένος από χάλυβα τύπου COR-TEN, στο χρώμα της σκουριάς, ο τριγωνικός πύργος στέκεται στον χώρο σαν γιγαντιαίο τοτέμ, σκόπιμα θυμίζοντας το βιομηχανικό παρελθόν της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ η γλυπτικά διαμορφωμένη διάταξη των κλιμακοστασίων, και το υλικό κατασκευής - από πολύ λεπτά φύλλα ατσαλιού - κάνουν την ανάβαση και την κατάβαση μια ξεχωριστή οπτικο-ακουστική εμπειρία: σε κάθε βήμα ο πύργος σείεται και αντηχεί.

 

 

 

 

 

 

Η μελέτη έγινε από το γραφείο των Stefan Giers και Susanne Gabriel, Architektur & Landschaft, με έδρα το Μόναχο, μετά από διαγωνισμό που διεξείγε ο δήμος του Senftenberg σε συνεργασία με τον οργανισμό ΙΒΑ. Μάλιστα, οι φορείς αυτοί, είχαν πρωταρχικό σκοπό το να τονιστεί η αντίθεση φύσης-βιομηχανίας και να επισημανθεί με ένα αισθητό σύμβολο που να κυριεύει το τοπίο. 

 

 

 

 Όπως και έγινε.

 

 

 

 

 

Design
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ

σχόλια

1 σχόλια