Σε μια εποχή που οι έννοιες της βιωσιμότητας και της πράσινης αρχιτεκτονικής μοιάζουν συχνά να χρησιμοποιούνται καταχρηστικά και εκτός πλαισίου για χάρη της τάσης και της εμπορικότητας των έργων, το γραφείο Makridis Associates έχει διαγράψει ήδη μια σταθερή και συνεχώς εξελισσόμενη πορεία προς την ουσιαστική κατεύθυνση. Από τις αρχές του 1990 ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελούσαν βασικούς πυλώνες στη σχεδιαστική φιλοσοφία του γραφείου Makridis Associates. Με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της τεχνολογίας και των υλικών, η έννοια του οικολογικού, πράσινου κτιρίου διευρύνθηκε και επεκτάθηκε τόσο στη συνετή/έξυπνη χρήση της τεχνολογίας όσο και στην υιοθέτηση οικολογικών μεθόδων δόμησης με υλικά που σέβονται το περιβάλλον.
Στόχος της δημιουργικής ομάδας των Makridis Associates είναι ο σχεδιασμός κτιρίων, κτιριακών συγκροτημάτων αλλά και τμημάτων πόλεων ως μικρών οικοσυστημάτων που εξασφαλίζουν διαχρονικά και ουσιαστικά την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η κατανόηση βασικών αρχών δομικής φυσικής, στοιχείων κλίματος και περιβαλλοντικών συνθηκών είναι βασική για την προσέγγιση έργων που στόχο έχουν την αειφορία και τη βελτίωση των συνθηκών του χτισμένου περιβάλλοντος.
Για το γραφείο «Makridis Associates» η αρχιτεκτονική δεν είναι θέμα συγκεκριμένης αισθητικής ή μορφής αλλά έχει να κάνει με την ενσωμάτωση στον τόπο, την προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες, την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των χρηστών και την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους.
Στη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών πολλά έχουν αλλάξει στις αντιλήψεις γύρω από τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος. H πολύπλευρη και συνεχής ενημέρωση του κόσμου και η εξοικείωση με όρους όπως η αειφορία, η βιωσιμότητα και η εξοικονόμηση ενέργειας έχουν συμβάλει στην κατανόηση των πιο σύνθετων σχεδιαστικών προτάσεων που βασίζονται στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.
Η προσαρμογή της αρχιτεκτονικής στους κανόνες του τόπου
Για το γραφείο «Makridis Associates» η αρχιτεκτονική δεν είναι θέμα συγκεκριμένης αισθητικής ή μορφής αλλά έχει να κάνει με την ενσωμάτωση στον τόπο, την προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες, την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των χρηστών και την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους. Οι παράμετροι/αρχές του σχεδιασμού στα έργα είναι κοινές, τις συνδέει ένα νήμα που βασίζεται στο τρίπτυχο αειφορία - εξοικονόμηση ενέργειας - οικονομία.
Ένα από τα ενδιαφέροντα πειραματικά εγχειρήματα του γραφείου ήταν ένας βιοκλιματικός, πράσινος, τεχνολογικά έξυπνος χώρος φιλοξενίας, το Stoa Experiment, που βασίστηκε στην οικολογική λογική του Reuse - Reduce - Recycle. Το έργο βραβεύτηκε και παρουσιάστηκε ως πρότυπο αειφορίας και πράσινης αρχιτεκτονικής. Αντίστοιχα, το έργο «Εστία Aliki Perrotis» βραβεύτηκε ως το πιο πράσινο κτίριο φιλοξενίας στην Ελλάδα το 2013, ενώ τo 2016 το γραφείο είχε την τιμή να εκπροσωπήσει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική στην έκθεση «Sustainable living spaces in the EU» στη Σεούλ με το ίδιο έργο.
To 2017 κλήθηκε από τους διοργανωτές της πανελλήνιας έκθεσης «Ξενία» να αναλάβει το εκθεσιακό πείραμα Hotel Megatrends. Με αφορμή αυτή την ενδιαφέρουσα ανάθεση μελετήθηκαν σε βάθος έρευνες που αφορούν τον τουρισμό και τη σχέση του με τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις αντιλήψεις και συμπεριφορές των επισκεπτών που σχετίζονται με την αειφορία, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.
Μέσα από αυτή την εμπειρία και τη διαρκή ενασχόληση με θέματα τουρισμού και αειφορίας οργανώθηκαν διαδικασίες και μια μεθοδολογία προσέγγισης των έργων μέσα από ένα νέο πλέγμα προτεραιοτήτων και αρχών που βασίζονται στην ιστορία και στην εντοπιότητα, στον σεβασμό του περιβάλλοντος και στην αξιοποίηση του κλίματος, στην πράσινη τεχνολογία και στην αλληλεπίδρασή της με το σύγχρονο design.
Αρκετά έργα μεγάλων brands, όπως η Autograph Collection και η Luxury Collection της Marriott, η Curio της Hilton, στον τομέα της φιλοξενίας αποτέλεσαν πεδίο εφαρμογής της νέας μεθοδολογίας προσέγγισης, δείχνοντας ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον και στην εντοπιότητα.
Αφετηρία προσέγγισης των έργων αποτελεί πάντα η ενδελεχής έρευνα του τόπου, η ιστορία του, η κατανόηση των τοπικών στοιχείων της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, της γεωμορφολογίας, του κλίματος, της τοπικής χλωρίδας. Η δημιουργία ενός αφηγήματος εμπνευσμένου από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου αποτελεί πάντα τον οδηγό της σχεδιαστικής φιλοσοφίας του έργου, έχοντας ως βασικό στόχο τη δημιουργία μιας μοναδικής ταυτότητας για τον χώρο και μιας ολιστικής εμπειρίας φιλοξενίας για τον επισκέπτη.
Από την ειδική έκδοση ADM/ LiFO x Design Ambassador/ Archisearch