Mirage:Το σπίτι με τους καθρέπτες του Νταγκ Άιτκεν εγκαταστάθηκε στις Άλπεις

Mirage:Το σπίτι με τους καθρέπτες του Νταγκ Άιτκεν εγκαταστάθηκε στις Άλπεις Facebook Twitter
0

Μία εγκατάσταση που αποτελείται από ένα σπίτι από καθρέπτες δημιούργησε ο Αμερικανός καλλιτέχνης Νταγκ Άιτκεν στα χιονισμένα βουνά του Γκστάαντ της Ελβετίας.


Η εγκατάσταση πήρε το όνομα «Mirage» καθώς αντανακλά το περιβάλλον που βρίσκεται γύρω από αυτό, προκαλώντας ουσιαστικά μία οφθαλμαπάτη καθώς μοιάζει σαν να «εξαφανίζεται» στο χώρο λόγω των καθρεπτών.

Mirage:Το σπίτι με τους καθρέπτες του Νταγκ Άιτκεν εγκαταστάθηκε στις Άλπεις Facebook Twitter


Η κατασκευή αυτή θα παραμείνει στο βουνό για δύο χρόνια να «αντανακλά και αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον καθώς και την αλλαγή των εποχών».


«Είναι εντελώς μίνιμαλ, χωρίς απολύτως κανένα χρώμα ή λεπτομέρεια. Είναι ένας κατάλευκος καμβάς σκεπασμένος με μία κουβέρτα από χιόνι» δήλωσε ο καλλιτέχνης.


«Ο θεατής μπορεί να επιστρέψει και να θαυμάσει το έργο καθώς οι εποχές αλλάζουν, το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας ή το καλοκαίρι όταν το τοπίο είναι καταπράσινο. Όπως η ζωή μας αλλάζει, έτσι διαμορφώνεται και το έργο μαζί μας»

Mirage:Το σπίτι με τους καθρέπτες του Νταγκ Άιτκεν εγκαταστάθηκε στις Άλπεις Facebook Twitter


Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν ελευθέρα το «σπίτι» καθώς έχει ανοιχτή πόρτα. Στο εσωτερικό του υπάρχουν επίσης καθρέπτες που δημιουργούν μία καλειδοσκοπική αίσθηση.

Η κατασκευή του βασίστηκε στην τεχνική των Καλιφορνέζικων εξοχικών οικιών που αναπτύχθηκε κατά τις δεκαετίες του 1920 και 1930 και ενσωματώνει τις ιδέες του νεωτεριστικού αρχιτέκτονα Φράνκ Λόιντ Ράιτ με τα παραδοσιακά σπίτια της αμερικανικής δύσης.


Ο Αίτκεν είχε εγκαταστήσει το Mirage στην έρημο έξω από τα περίχωρα του Παλμ Στρινγκς το 2017 αλλά και μέσα σε μία κρατική τράπεζα στο Ντιτρόιτ το 2018.

Mirage:Το σπίτι με τους καθρέπτες του Νταγκ Άιτκεν εγκαταστάθηκε στις Άλπεις Facebook Twitter

Αντίθετα με την περίπτωση του Ντιτρόιτ όπου είχε χρησιμοποιηθεί τεχνητός φωτισμός προκειμένου να αναδειχτεί η κατασκευή, στην Αλπική του τοποθεσία τώρα, ο καλλιτέχνης επαφίεται στο φυσικό φως και τις καιρικές αλλαγές που φωτίζουν το έργο.

«Το έργο είναι το σύνολο του περιβάλλοντος που βρίσκεται γύρω του... το Mirage κινείται με έναν αυτόνομο τρόπο. Αλλάζει σχεδόν σαν χαμαιλέοντας» εξηγεί ο καλλιτέχνης.

Η εγκατάσταση είναι μέρος της Frequencies, μιας σειράς από καλλιτεχνικές περφόρμανς που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου στο Γκστάαντ.

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Design / Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Συνδυάζοντας τον τρόπο που διακοσμούσαν τα αρχαία ελληνικά αγγεία με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις κινεζικές πορσελάνες και φέρνοντάς τα όλα αυτά στο σήμερα, η βραβευμένη Κύπρια εικονογράφος δημιουργεί κεραμικά έργα που δεν μοιάζουν με άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ