Mirage:Το σπίτι με τους καθρέπτες του Νταγκ Άιτκεν εγκαταστάθηκε στις Άλπεις

Mirage:Το σπίτι με τους καθρέπτες του Νταγκ Άιτκεν εγκαταστάθηκε στις Άλπεις Facebook Twitter
0

Μία εγκατάσταση που αποτελείται από ένα σπίτι από καθρέπτες δημιούργησε ο Αμερικανός καλλιτέχνης Νταγκ Άιτκεν στα χιονισμένα βουνά του Γκστάαντ της Ελβετίας.


Η εγκατάσταση πήρε το όνομα «Mirage» καθώς αντανακλά το περιβάλλον που βρίσκεται γύρω από αυτό, προκαλώντας ουσιαστικά μία οφθαλμαπάτη καθώς μοιάζει σαν να «εξαφανίζεται» στο χώρο λόγω των καθρεπτών.

Mirage:Το σπίτι με τους καθρέπτες του Νταγκ Άιτκεν εγκαταστάθηκε στις Άλπεις Facebook Twitter


Η κατασκευή αυτή θα παραμείνει στο βουνό για δύο χρόνια να «αντανακλά και αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον καθώς και την αλλαγή των εποχών».


«Είναι εντελώς μίνιμαλ, χωρίς απολύτως κανένα χρώμα ή λεπτομέρεια. Είναι ένας κατάλευκος καμβάς σκεπασμένος με μία κουβέρτα από χιόνι» δήλωσε ο καλλιτέχνης.


«Ο θεατής μπορεί να επιστρέψει και να θαυμάσει το έργο καθώς οι εποχές αλλάζουν, το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας ή το καλοκαίρι όταν το τοπίο είναι καταπράσινο. Όπως η ζωή μας αλλάζει, έτσι διαμορφώνεται και το έργο μαζί μας»

Mirage:Το σπίτι με τους καθρέπτες του Νταγκ Άιτκεν εγκαταστάθηκε στις Άλπεις Facebook Twitter


Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν ελευθέρα το «σπίτι» καθώς έχει ανοιχτή πόρτα. Στο εσωτερικό του υπάρχουν επίσης καθρέπτες που δημιουργούν μία καλειδοσκοπική αίσθηση.

Η κατασκευή του βασίστηκε στην τεχνική των Καλιφορνέζικων εξοχικών οικιών που αναπτύχθηκε κατά τις δεκαετίες του 1920 και 1930 και ενσωματώνει τις ιδέες του νεωτεριστικού αρχιτέκτονα Φράνκ Λόιντ Ράιτ με τα παραδοσιακά σπίτια της αμερικανικής δύσης.


Ο Αίτκεν είχε εγκαταστήσει το Mirage στην έρημο έξω από τα περίχωρα του Παλμ Στρινγκς το 2017 αλλά και μέσα σε μία κρατική τράπεζα στο Ντιτρόιτ το 2018.

Mirage:Το σπίτι με τους καθρέπτες του Νταγκ Άιτκεν εγκαταστάθηκε στις Άλπεις Facebook Twitter

Αντίθετα με την περίπτωση του Ντιτρόιτ όπου είχε χρησιμοποιηθεί τεχνητός φωτισμός προκειμένου να αναδειχτεί η κατασκευή, στην Αλπική του τοποθεσία τώρα, ο καλλιτέχνης επαφίεται στο φυσικό φως και τις καιρικές αλλαγές που φωτίζουν το έργο.

«Το έργο είναι το σύνολο του περιβάλλοντος που βρίσκεται γύρω του... το Mirage κινείται με έναν αυτόνομο τρόπο. Αλλάζει σχεδόν σαν χαμαιλέοντας» εξηγεί ο καλλιτέχνης.

Η εγκατάσταση είναι μέρος της Frequencies, μιας σειράς από καλλιτεχνικές περφόρμανς που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου στο Γκστάαντ.

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.