Ο Μπανάνας και το Χιμπατζάκι είναι δύο αντισυμβατικοί χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από προσωπικές εμπειρίες, μέσα από την ανάγκη για απλότητα στον χαοτικό μας κόσμο, όπως παραδέχονται οι δημιουργοί τους.
«Από παλιά η οικογένειά μου με φωνάζει χιμπατζάκι», λέει ο Κωσταντίνος Μενελάου. «Αυτό έχει περάσει και στις σχέσεις μου. Μία από αυτές, από τις πιο γλυκιές, ήταν με ένα αγόρι από τη Σουηδία, τον Μίκε. Ήταν ψηλόλιγνος, ξανθός και αθώος σαν παιδάκι. Πολύ γρήγορα περάσαμε στο στάδιο να είμαι εγώ το χιμπατζάκι και εκείνος ο Μπανάνας και να τριγυρνάμε στο σπίτι υποδυόμενοι αυτούς τους χαρακτήρες».
Ο Μπανάνας και το Χιμπατζάκι ζουν στον πραγματικό κόσμο. Η εμφάνισή τους και το γεγονός ότι κινούνται, μιλάνε και λειτουργούν με βάση ανθρώπινους κανόνες δεν είναι το μόνο που τους κάνει αλλόκοτους στο συμβατικό μάτι. Έχουν queer συνήθειες και references, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η υπόνοια ερωτικής σχέσης μεταξύ τους. Καθώς εξελίσσονται ως χαρακτήρες, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο πως η ίδια τους η ύπαρξη έρχεται ενάντια στην ετεροκανονικότητα.
Όμως το πραγματικά αντισυμβατικό σε όλο αυτό είναι ότι δεν τους νοιάζει, δεν χαλιούνται. Είναι σαν να μην καταλαβαίνουν καν την αντίδραση. Και με αυτό τον τρόπο ζουν τη ζωή τους ελεύθερα, χωρίς πίεση, άγχος και τραύματα.
«Θέλουμε να φυτέψουμε έναν μικρό σπόρο που θα εμπνεύσει την ομορφιά της συμπεριληπτικότητας και την αγάπη για οτιδήποτε μπορεί να είναι διαφορετικό», εξηγούν οι δημιουργοί.
Μη θεωρώντας δεδομένη την ικανότητά τους να λειτουργούν ως ανθρώπινα όντα και υιοθετώντας έναν queer τρόπο ζωής, οι χαρακτήρες γίνονται παρίες, αλλόκοτοι και πιθανά θύματα καταπίεσης και αδικίας. Ωστόσο, η αισιόδοξη, θετική τους ενέργεια και η πλήρης αποστροφή τους για οτιδήποτε θεωρείται φυσιολογικό επιμένουν. Αυτές, άλλωστε, είναι οι αξίες που φιλοδοξεί να καλλιεργήσει η σειρά queer zines «Ο Μπανάνας και το Χιμπατζάκι: Πάμε για ψάρεμα», ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κωνσταντίνου Μενελάου και του Τζώρτζη Κόντου.
Πίσω από τον «Μπανάνα και το Χιμπατζάκι» υπάρχει η έννοια της αθωότητας και του διαφορετικού. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι outcasts, δεν έχουν ανθρώπινη μορφή αλλά έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συνήθειες. Γι' αυτό και μόνο κάποιος με κλειστό μυαλό θα μπορούσε να τους τοποθετήσει στο περιθώριο», αναφέρουν οι δυο δημιουργοί.
Όσον αφορά την ασχολία του ψαρέματος, με την οποία καταπιάνονται οι δύο πρωταγωνιστές του queer zine, κρύβει ακόμα περισσότερους συμβολισμούς. «Πέρα από τη χιουμοριστική διάσταση, αυτήν του cruising, το ψάρεμα συσχετίζεται και με τον βιγκανισμό. Οι δύο ήρωες δεν τρώνε τα ψάρια, τα θέλουν μόνο για να τους κάνουν παρέα», εξηγούν.
Το zine είχε πρωταρχικό στόχο να μεταφέρει την έννοια της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης σε μια νεότερη γενιά, ενώ τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν και εμπνεύστηκαν από τους δύο χαρακτήρες παρουσιάζουν μια πιο ανοιχτή και πειραματική προσέγγιση της αθωότητας και της ελευθερίας της ύπαρξης.
Η εκτύπωση είναι riso και δημιουργήθηκε για τα «παιδιά του μέλλοντος» κάθε ηλικίας, όπως εξηγούν οι δημιουργοί, καθώς και για τους cool γονείς τους. «Το queer zine μας απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, στους γονείς τους, στους λάτρεις της riso εκτύπωσης, στην queer κοινότητα, στην ουσία σε όλους, όλες και όλα που λατρεύουν το φως και τα χρώματα».
Οι χαρακτήρες είναι δομημένοι περισσότερο αφηγηματικά, αλλά στην έκθεση όλα είναι ελεύθερα και πειραματικά. «Οι δυο χαρακτήρες μάς έδωσαν τροφή για πολλές συζητήσεις και συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε πολλά να πούμε μέσα από αυτούς», λένε ο Κωνσταντίνος και ο Τζώρτζης.
Στην έκθεση υπάρχουν riso prints που θυμίζουν παλιά τυπογραφία καθώς και αυθεντικά έργα με ακρυλικά, μελάνια, ακουαρέλα και αερογράφο. Στα έργα της έκθεσης οι δυο χαρακτήρες απελευθερώνονται στυλιστικά και ενίοτε επιτυγχάνουν μια αφηρημένη υπόσταση, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με το βασικό concept της αθωότητας και του διαφορετικού.
Στόχος των δημιουργών είναι να κάνουν τον κόσμο να χαμογελάσει και κυρίως απευθύνονται στις μικρότερες ηλικίες.«Θέλουμε να φυτέψουμε έναν μικρό σπόρο που θα εμπνεύσει την ομορφιά της συμπεριληπτικότητας και την αγάπη για οτιδήποτε μπορεί να είναι διαφορετικό».
Ο Κωνσταντίνος Μενελάου είναι σκηνοθέτης και επιμελητής τέχνης. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «He loves me» έχει διανεμηθεί παγκοσμίως, ενώ οι κινηματογραφικές του δουλειές έχουν επιλεγεί από φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος έχει ιδρύσει την καλλιτεχνική πλατφόρμα The Queer Archive, όπου προβάλλονται δουλειές queer καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών.
Ο Τζώρτζης Κόντος είναι σκηνοθέτης και καλλιτέχνης. Οι ταινίες του έχουν επιλεγεί από φεστιβάλ animation και κινηματογράφου και έχει κάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό.
Η έκθεση στο Hyper Hypo (Βορέου 10, Αθήνα) θα διαρκέσει ως τις 29 Οκτωβρίου.