«Υπέρ» και «υπό»: Δύο προθέσεις που υποδηλώνουν το πιο πάνω και το πιο κάτω, το πιο πολύ και το πιο λίγο, αντίστοιχα. Γραμμένες δίπλα-δίπλα αποτελούν το όνομα για την ιδέα δύο δραστήριων και δημιουργικών ανθρώπων της Αθήνας, το βήμα τους να φιλοξενήσουν σε έναν χώρο αντικείμενα πολυτελή και προσιτά, που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στη λεγόμενη «υψηλή κουλτούρα», αλλά προέρχονται και από υποκουλτούρες, πράγματα μαξιμαλιστικά και μινιμαλιστικά, λαμπερά αλλά και ακατέργαστα.
«Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν με ουσιαστικό τρόπο την ποικιλία και τον πλούτο της δημιουργικής πολιτιστικής παραγωγής του κόσμου» λένε οι δημιουργοί του Hyper Hypo, ενός νέου πρότζεκτ που επικεντρώνεται γύρω από τις εκδόσεις που αγαπούν και θέλουν να αναδείξουν.
Γύρω από αυτές περιστρέφονται κι άλλα, prints, αντικείμενα design, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και νέων περιοδικών, ομιλίες, μπαζάρ. «Όμως ο κεντρικός άξονας είναι το βιβλίο. Δεν πιστεύουμε ότι αυτήν τη στιγμή λείπει από την Αθήνα άλλο ένα concept store».
Καθώς η Αθήνα εξελίσσεται σε μια ολοένα πιο κοσμοπολίτικη και διεθνή πόλη, το Hyper Hypo είναι εδώ για να συμπληρώσει, να εκπροσωπήσει και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη αυτού του συνεχώς μεταβαλλόμενου τοπίου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό κομμάτι στο παζλ της πολιτιστικής και δημιουργικής Αθήνας.
Ο Αντρέας Κόκκινος και ο Στάθης Μητρόπουλος δηλώνουν αδηφάγοι συλλέκτες βιβλίων, λάτρεις και καταναλωτές όλων των εκφάνσεων των τέχνης, από το design και τη φωτογραφία ως την αρχιτεκτονική, τη μόδα και την ποπ κουλτούρα.
Ο πρώτος είναι πρώην συντάκτης μόδας και design του περιοδικού T: The New York Times Style Magazine, καθώς και ανεξάρτητος στυλίστας, έχει συνεργαστεί με φωτογράφους, περιοδικά και πελάτες από όλο τον κόσμο. Ο δεύτερος είναι βραβευμένος γραφίστας και art director. Το δημιουργικό του γραφείο εδρεύει στην Αθήνα και βρίσκεται πίσω από πολυάριθμες πολιτιστικές εκδόσεις, περιοδικά και βιβλία.
Άρχισαν να σκέφτονται να δημιουργήσουν κάτι μαζί όταν κατά την περίοδο του πρώτου εγκλεισμού είχαν τον χρόνο να νοσταλγήσουν τα ταξίδια τους σε μητροπόλεις στις οποίες μπορούσαν να επισκεφτούν τα αγαπημένα τους μουσεία και gift shops, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία τέχνης, μαγαζιά επικεντρωμένα στο design. Διευθύνσεις που τους εμπνέουν είναι το do you read me?! στο Βερολίνο, το Ofr bookshop στο Παρίσι, το Artwords στο Λονδίνο, το Dashwood books και το Printed Matter στη Νέα Υόρκη, το Arcana στο Λος Άντζελες.
«Τότε ήταν που συνειδητοποιήσαμε πως ενώ η Αθήνα έχει πολλά σπουδαία βιβλιοπωλεία, δεν είχε ούτε ένα που να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις τέχνες, στον πολιτισμό του τώρα. Έτσι, μετά από πολλή έρευνα και brainstorming, γεννήθηκε η ιδέα για το Hyper Hypo».
Ανάμεσα στην οδό Αθηνάς και την Αιόλου, στον δρόμο της Βορέου, σε έναν χώρο όπου κάποτε λειτουργούσε μια κλασική αθηναϊκή μπουτίκ «νεωτερισμών», το 90% όσων έχουν συγκεντρώσει εκείνοι δεν μπορούμε να το βρούμε αλλού και εύκολα στην Αθήνα, τα εισάγουν απευθείας οι ίδιοι από το εξωτερικό, πρόκειται για βιβλία αλλά κι ολόκληρους εκδοτικούς που δεν υπάρχουν εδώ, δουλειές από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αμερική. Εκεί βρίσκουμε περιοδικά που κάνουν θραύση στο εξωτερικό αλλά εδώ δεν πέφτουν εύκολα στα χέρια μας, όπως το (πασίγνωστο σε όσους θαυμάζουν το φρέσκο και με άποψη interior design) Apartamento.
Παράλληλα διαθέτουν ελληνικές εκδόσεις, «βιβλία και περιοδικά που μπορείς να βρεις στο MoMA της Νέας Υόρκης αλλά όχι σε κάποιο μουσείο εδώ» – ενδεικτικά, αναφέρονται σε περιοδικά όπως το Fluffer Everyday, το Desired Landscapes, το DOMa. «Έχουμε κάνει μια πρώτη επιλογή από πράγματα που μας ενδιαφέρουν, που λείπουν από τα αντίστοιχα τμήματα των μεγάλων βιβλιοπωλείων. Έχουμε κάνει μια πιο τολμηρή επιλογή τίτλων αλλά είμαστε πολύ ανοιχτοί στο να έρχεται ο κόσμος να μας λέει τι θέλει, τι ψάχνει, να συζητάμε ποια είναι η ανάγκη του».
Όλα αυτά θα τα βρείτε στο ισόγειο, μαζί με ειδικές εκδόσεις, εκτυπώσεις, αφίσες από Έλληνες φωτογράφους και εικαστικούς, όπως είναι ο Κωστής Φωκάς, η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, καλλιτέχνες όπως ο Ιταλός Luca de Salvia που δραστηριοποιούνται εδώ. Τα συλλεκτικά αντικείμενά τους έχουν επίσης εγχώριες υπογραφές, μερικές από τις οποίες είναι η Coxx ceramics, Greece is for Lovers, Philippos Theodorides, Klaus Jurgen Schmidt.
Καθώς το Hyper Hypo είναι πολυδιάστατο, το υπόγειό του θα είναι ένας χώρος που θα εξελίσσεται συνεχώς – εκεί θα πραγματοποιούνται εκθέσεις, ομιλίες, αναγνώσεις, παραστάσεις και εκδηλώσεις.
Το πρώτο event που θα ανακοινώσουν είναι μια έκθεση κεραμικών έργων της Zoë Paul που θα κάνει δεύτερη στάση εδώ, μετά το Παρίσι. «Καθώς η Αθήνα εξελίσσεται σε μια ολοένα πιο κοσμοπολίτικη και διεθνή πόλη, το Hyper Hypo είναι εδώ για να συμπληρώσει, να εκπροσωπήσει και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη αυτού του συνεχώς μεταβαλλόμενου τοπίου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό κομμάτι στο παζλ της πολιτιστικής και δημιουργικής Αθήνας», κατά τους εμπνευστές του.
Hyper Hypo, Βορέου 10, 10551, Αθήνα