Ο Ρέντζο Πιάνο μεταμορφώνει σε «σπίτι πολιτισμού» ένα παλιό εργοστάσιο στη Μόσχα Facebook Twitter
© Michel Denance

Ο Ρέντσο Πιάνο μεταμορφώνει σε «σπίτι πολιτισμού» ένα παλιό εργοστάσιο στη Μόσχα

0

Το εργαστήριο του Ρέντσο Πιάνο δημιούργησε ένα νέο κέντρο τεχνών στη Μόσχα της Ρωσίας, που ονομάζεται «GES-2 house of Culture». Το έργο, το οποίο χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί, αφορά τη μετατροπή ενός ιστορικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1904 και 1908 στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα, σε χώρο πολιτισμού.

Το κτίριο εκτείνεται σε 20.000 τ.μ. και φιλοξενεί ένα ποικίλο πρόγραμμα, οργανωμένο σε τέσσερις μεγάλους «πόλους» ώστε να είναι αστικό, φιλόξενο, εκθεσιακό και εκπαιδευτικό. Έχει 5.500 τ.μ. εκθεσιακών χώρων, αμφιθέατρο 420 θέσεων, βιβλιοθήκη και κέντρο πολυμέσων, εστιατόριο, 1.000 τ.μ. που διατίθενται για κατοικίες και μια εσωτερική πλατεία.

Τέσσερις νέες χαλύβδινες καμινάδες σε μπλε χρώμα πήραν τη θέση των παλαιών που ήταν χτισμένες με τούβλα. Βγάζουν καθαρό αέρα σε ύψος 70 μέτρων, ενεργοποιώντας τον φυσικό αερισμό και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Τα «σπίτια πολιτισμού» έγιναν το πρώτο παράδειγμα πολυεπιστημονικών ιδρυμάτων, φέρνοντας κάτω από την ίδια στέγη μια βιβλιοθήκη, μια γκαλερί, ένα θέατρο, ένα δημιουργικό εργαστήριο, μια αίθουσα συναυλιών, ένα μουσείο, έναν κινηματογράφο, ακόμη και ένα σχολείο.

Οι αρχιτέκτονες που συνεργάστηκαν για το έργο θέλησαν να δημιουργήσουν έναν χώρο φιλόξενο, στον οποίο ο επισκέπτης να μη χρειάζεται χάρτη για να καταλάβει πού βρίσκεται, και να μπορεί εύκολα να περιηγηθεί οπτικά στο κτίριο.

 Ο Ρέντζο Πιάνο μεταμορφώνει σε «σπίτι πολιτισμού» ένα παλιό εργοστάσιο στη Μόσχα Facebook Twitter
© Michel Denance

Ο Πιάνο δημιούργησε έναν ρευστό και ορατό «ιστό κυκλοφορίας» που περιλαμβάνει τις σκάλες, ανελκυστήρες, διαδρόμους, στέγαστρα και πλατφόρμες και συνδέει όλους τους χώρους και τις δραστηριότητες του κέντρου τεχνών. Η δημόσια πλατεία συμπληρώνει το σχέδιο, με το τοπίο να αποκτά άλλη όψη και ένα δάσος από 624 νεοφυτεμένες σημύδες.

Το Ίδρυμα V–A–C, που διαχειρίζεται το κέντρο, εξετάζει εδώ και καιρό τον ρόλο και τη φωνή των θεσμών σύγχρονης τέχνης σήμερα, στρέφοντας το βλέμμα του στην ιστορική σοβιετική πολιτιστική παραγωγή, προκειμένου να αναζητήσει ένα νέο θεσμικό μοντέλο.

Με αφετηρία τα παραδοσιακά ρωσικά «σπίτια πολιτισμού», τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα, το GES-2 φιλοδοξεί να φανταστεί εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η τέχνη αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής εμπειρίας των ανθρώπων που θα ενθαρρυνθούν για να συμμετάσχουν ενεργά στον πολιτισμό. Ο τρόπος με τον οποίο το GES-2 φιλοδοξεί να γίνει αυτό είναι βάζοντας τον θεατή και όχι το έργο τέχνης στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του. Ενώ τα παραδοσιακά μουσεία σχεδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό για να εκθέτουν έργα τέχνης και να λένε στους επισκέπτες την ιστορική τους αξία, το «GES-2 House of Culture» βλέπει το κοινό ως σύμμαχό του στη διαδικασία παραγωγής πολιτισμού.

Ο Ρέντζο Πιάνο μεταμορφώνει σε «σπίτι πολιτισμού» ένα παλιό εργοστάσιο στη Μόσχα Facebook Twitter
© Michel Denance

Τα «σπίτια πολιτισμού» έγιναν το πρώτο παράδειγμα πολυεπιστημονικών ιδρυμάτων, φέρνοντας κάτω από την ίδια στέγη μια βιβλιοθήκη, μια γκαλερί, ένα θέατρο, ένα δημιουργικό εργαστήριο, μια αίθουσα συναυλιών, ένα μουσείο, έναν κινηματογράφο, ακόμη και ένα σχολείο. Μέσω αυτής της προσέγγισης, η πολιτιστική δραστηριότητα έγινε προσιτή σε ευρύτερο κοινό και στο κοινό προσφέρθηκε ένας χώρος για να απελευθερώσει τις δημιουργικές του δυνάμεις. Η τέχνη δεν γινόταν πλέον αντιληπτή μόνο από την ελίτ, αλλά σχεδιάστηκε για να είναι οργανικά περιεκτική.

Το GES-2 προσπαθεί να είναι μια πλατφόρμα χωρίς αποκλεισμούς, όπου εκτιμώνται τόσο οι απόψεις των ειδικών όσο και των μη ειδικών και όπου καλλιτεχνικές και μη καλλιτεχνικές δραστηριότητες συμβαδίζουν. Οι παρωχημένες ιεραρχίες αμφισβητούνται και οι κλάδοι της τέχνης μπορούν να συνυπάρχουν, να αλληλεπιδρούν, να συγκρούονται και να συγχωνεύονται μεταξύ τους, οδηγώντας σε αχαρτογράφητες ακόμη περιοχές. Εργαστήρια, διαλέξεις, παραστάσεις και συμμετοχικά έργα το καθιστούν ένα μέρος όπου οι επισκέπτες δεν λαμβάνουν οδηγίες αλλά μάλλον ενθαρρύνονται να συμβάλουν στη δημιουργία νέας γνώσης.

Το GES-2 είναι ένα κοινό πειραματικό πεδίο, ένα μέρος όπου άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και κοινότητες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, δίνοντας στον καθένα την ευκαιρία να διαδραματίσει έναν διαρκώς ενεργό ρόλο στη σύγχρονη κουλτούρα.

Ο Ρέντζο Πιάνο μεταμορφώνει σε «σπίτι πολιτισμού» ένα παλιό εργοστάσιο στη Μόσχα Facebook Twitter
© Michel Denance
Ο Ρέντζο Πιάνο μεταμορφώνει σε «σπίτι πολιτισμού» ένα παλιό εργοστάσιο στη Μόσχα Facebook Twitter
© Michel Denance
Ο Ρέντζο Πιάνο μεταμορφώνει σε «σπίτι πολιτισμού» ένα παλιό εργοστάσιο στη Μόσχα Facebook Twitter
© Michel Denance
Ο Ρέντζο Πιάνο μεταμορφώνει σε «σπίτι πολιτισμού» ένα παλιό εργοστάσιο στη Μόσχα Facebook Twitter
© Michel Denance
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM