Οι πιο περίτεχνες και ιδιαίτερες σκάλες του κόσμου Facebook Twitter

Οι πιο περίτεχνες και ιδιαίτερες σκάλες του κόσμου

3

Αν και οι σκάλες ιστορικά έχουν κατασκευαστεί για την εξυπηρέτηση και τη σύνδεση των διαφορετικών ορόφων, σήμερα αποτελούν ένα από τα πιο ιδιαίτερα στοιχεία στο design αρκετών σύγχρονων κτιρίων. Ποιες είναι, όμως, οι πιο περίτεχνες και ιδιαίτερες σκάλες του κόσμου με βάση το design τους; 

The Shed - Μανχάταν

Οι πιο περίτεχνες και ιδιαίτερες σκάλες του κόσμου Facebook Twitter

Το κτίριο «The Shed», το οποίο εγκαινιάστηκε στις 5 Απριλίου, έχει κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα Elizabeth Diller σε συνεργασία πάντοτε με το στούντιο Diller Scofidio + Renfro. Πρόκειται για ένα «έξυπνο» κτίριο και σίγουρα αρκετά διαφορετικό από αυτά που φιλοξενούν έργα τέχνης στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, το κτίριο μπορεί ακόμη και να μετακινηθεί χάρη στους τεράστιους, χαλύβδινους τροχούς του. Το Shed εκτείνεται σε έναν χώρο 1.600 τετραγωνικών μέτρων, ενώ το βασικό του χαρακτηριστικό στο design είναι η ευελιξία. 

Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού - Παρίσι

Οι πιο περίτεχνες και ιδιαίτερες σκάλες του κόσμου Facebook Twitter

Το παραπάνω έργο, το οποίο είναι γνωστό και ως Beaubourg, έχει κατασκευαστεί από τους αρχιτέκτονες Renzo Piano, Franchini και Richard Rogers. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 31 Ιανουαρίου του 1977, ενώ στον χώρο αυτό υπάρχει μια συλλογή με περίπου 70 χιλιάδες έργα. Το Κέντρο Πομπιντού, πέρα από το ότι αποτελεί σύμβολο της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα, έχει μείνει επίσης γνωστό για τις σκάλες του, που μοιάζουν με σωλήνες. Μάλιστα, οι σωλήνες αυτοί έχουν τέσσερα διαφορετικά χρώματα: κίτρινο (για τον ηλεκτρισμό), κόκκινο (για το ασανσέρ και τις σκάλες), πράσινο (για το νερό) και μπλε (για τον αέρα). 

Τσαντ Μπάορι - Ινδία 

Οι πιο περίτεχνες και ιδιαίτερες σκάλες του κόσμου Facebook Twitter
Οι πιο περίτεχνες και ιδιαίτερες σκάλες του κόσμου Facebook Twitter

Το Τσαντ Μπάορι βρίσκεται στην Ινδία και είναι ένα από τα σπουδαιότερα βαθμιδωτά πηγάδια του κόσμου. Βρίσκεται στο χωριό Αμπανέρι στην ινδική πολιτεία Ρατζαστάν, στα βορειοδυτικά της χώρας. Το πηγάδι αυτό ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί για την παροχή νερού σε ολόκληρο το χωριό και το βάθος του φτάνει τα 30 μέτρα. Αν και η περίοδος της κατασκευής του δεν είναι απολύτως διευκρινισμένη, οι περισσότεροι θεωρούν πως αυτό το εντυπωσιακό κτίσμα χρονολογείται στον 7ο αιώνα. 

Montfalcó - Ισπανία 

Οι πιο περίτεχνες και ιδιαίτερες σκάλες του κόσμου Facebook Twitter


Η διαδρομή αυτή, που ξεκινάει από το καταφύγιο του Montfalcó και φτάνει στην La Masieta, εγκαινιάστηκε στις 2 Ιουνίου του 2013 και έχει μήκος οκτώ χιλιομέτρων. Συνολικά η διαδρομή έχει 291 σκολαπάτια κάτω από τα οποία βρίσκεται ο ποταμός Noguera Ribagorzana. 

Santa María del Monte - Σικελία (Καλτατζιρόνε)

Οι πιο περίτεχνες και ιδιαίτερες σκάλες του κόσμου Facebook Twitter
Οι πιο περίτεχνες και ιδιαίτερες σκάλες του κόσμου Facebook Twitter

Η ξεχωριστή σκάλα της Santa María del Monte κατασκευάστηκε το 1606 με σκοπό να συνδέσει την παλιά πόλη της Καλτατζιρόνε με την καινούργια. Η σκάλα έχει μήκος 130 μέτρα και πλαισιώνεται από τα μοναδικά μπαλκόνια των σπιτιών της Σικελίας. Συνολικά διαθέτει 142 σκαλοπάτια, ενώ ο λόγος που έχει μείνει στην ιστορία είναι φυσικά τα πολύχρωμα κεραμικά πλακάκια και οι ιδιαίτεροι σχεδιασμοί που δημιουργούν. 

Με πληροφορίες από την Corriere della Sera

 

Design
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.

σχόλια

3 σχόλια