Καθώς κινούμαστε όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο να είμαστε μια μέρα σε θέση να επισκεπτόμαστε κοντινούς πλανήτες, η NASA δημιούργησε μια σειρά από όμορφα ρετρό ταξιδιωτικά poster που "διαφημίζουν" διαστημικές αποστολές σε πλανήτες που έχουν ήδη ανακαλυφθεί.
Σχεδιασμένες σε κλασικό γραφιστικό στυλ που παραπέμπει στην δεκαετία του '20, οι αφίσες απεικονίζουν τις αποστολές στους πλανήτες HD 40307g, Kepler-186f, και Kepler-16b, τους πρώτους πιθανούς προορισμούς του μακρινού μέλλοντος.
Kepler-16b
Όπως και ο πλανήτης του Luke Skywalker στο Star Wars, "Tatooine", έτσι και ο Kepler-16b βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα ζεύγος αστεριών.
Παρ' όλο που εδώ απεικονίζεται ως ένα γήινος πλανήτης, ο Κέπλερ-16b θα μπορούσε επίσης να είναι μία γιγάντια "αποθήκη" φυσικού αερίου όπως ο Κρόνος.
Οι πιθανότητες για ζωή σε αυτό το κομμάτι του κόσμου δεν είναι καλές για τον άνθρωπο: Ο Kepler-16b έχει θερμοκρασία παρόμοια με εκείνη του ξηρού πάγου.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την ανακάλυψη της NASA το μαγευτικό διπλό ηλιοβασίλεμα που βλέπουμε στον κινηματογράφο κάθε άλλο παρά επιστημονική φαντασία είναι.
HD 40307g
Διπλάσιος από τον πλανήτη Γη, ο HD 40307g βρίσκεται μεταξύ μιας "Σούπερ-Γης" και ενός "μίνι-Ποσειδώνα" και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν έχει βραχώδη επιφάνεια ή επιφάνεια που είναι θαμμένη κάτω από παχιά στρώματα φυσικού αερίου και πάγου.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο όμως: έχει οκτώ φορές τη μάζα της Γης και συνεπώς η βαρυτική έλξη του είναι πολύ, πολύ ισχυρότερη.
Kepler-186f
Ο Kepler-186f είναι ο πρώτος πλανήτης στο μέγεθος της Γης που ανακαλύφθηκε στην εν δυνάμει "κατοικήσιμη ζώνη" γύρω από ένα άλλο άστρο.
Στην επιφάνεια του Kepler-186f θα μπορούσε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή. Το αστέρι του είναι πολύ πιο κρύο και πολύ πιο κόκκινο από τον ήλιο μας.
Αν υπάρχει ζωή σε μορφή χλωρίδας σε έναν πλανήτη όπως ο Κέπλερ-186f, η φωτοσύνθεση της θα μπορούσε να είχε επηρεαστεί από τα φωτόνια με κόκκινο μήκος κύματος του άστρου, δημιουργώντας μια παλέτα χρωμάτων που είναι πολύ διαφορετική από την χλωρίδα της Γης.
Αυτή η ανακάλυψη έγινε από το τηλεσκόπιο Κέπλερ, το "κυνηγό πλανητών" της NASA.
σχόλια