Περίκλειστη ομορφιά

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
0

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter


Η ιδέα του περίκλειστου υπαίθριου χώρου στην κατοικία είναι πολύ παλιά και εφαρμόζεται από την αρχαιότητα ως σήμερα σε πολλά σημεία του πλανήτη, ειδικότερα όμως στη Μεσόγειο όπου από το Μαρόκκο μέχρι την Ισπανία, το Ισραήλ αλλά και την Ελλάδα, η περίκλειστη αυλή προστατεύει από τη ζέστη και δημιουργεί ένα δωμάτιο χωρίς ταβάνι, μια βεράντα με ελεγχόμενη θέα για τους ιδιοκτήτες του εκάστοτε σπιτιού.

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter


Στην περίπτωση των δύο κατοικιών στο Χαλάνδρι, προσφέρει σκιασμό, προστασία από τους ανέμους, ιδιωτικότητα και ελεγχόμενη οπτική σχέση με το περιβάλλον.Η συνθετική διαδικασία εστιάστηκε στη δημιουργία ελεγχόμενων εσωτερικών εικόνων και στη στροφή των οπτικών φυγών προς αυτές. Πρόκειται για μια επιλογή μέσω της οποίας γίνεται προσπάθεια να προστατευτεί το κτίριο και οι χρήστες του, από την περιβάλλουσα δομημένη ή αδόμητη ασυνέπεια.

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter


Σε οικόπεδο στο Πάτημα Χαλανδρίου, ζητήθηκε να μελετηθούν δύο κατοικίες. Η πρώτη κατοικία, αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα καταλαμβάνοντας το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Στο ισόγειο τοποθετούνται η κουζίνα, το καθιστικό και το ένα υπνοδωμάτιο, ενώ στον όροφο τα υπόλοιπα δύο υπνοδωμάτια και o χώρος του καθιστικού. Η δεύτερη κατοικία καταλαμβάνει τον δεύτερο όροφο και περιλαμβάνει καθιστικό, κουζίνα και τρία υπνοδωμάτια ενώ οι θέσεις στάθμευσης και οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στο υπόγειο.
Η εσωστρέφεια σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί την πρώτη σκέψη μας, όταν καλούμαστε να μελετήσουμε μία από τις «εν παραθέσει» κατοικίες στις νεοενταγμένες στο σχέδιο πόλης περιοχές, που διαμορφώνουν το νέο πρόσωπο του Αττικού αστικού τοπίου. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το αστικό περιβάλλον υποβαθμίζεται συνεχώς με την κατασκευή κατοικιών σε μικρά οικόπεδα κατά τρόπο ανομοιόμορφο. Το φαινόμενο εντείνεται από τους πολλαπλούς και ποικίλους αισθητικούς και ογκολογικούς χειρισμούς ανά ιδιοκτησία. Για το λόγο αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση σχεδιάστηκε ένα περιμετρικό ορθογωνικό κέλυφος από εμφανές σκυρόδεμα το οποίο εγκιβωτίζει τον κτιριακό όγκο των κατοικιών σχήματος Γ, κατευθύνοντας τόσο τις λειτουργίες όσο και τις οπτικές προς τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, που στην περίπτωση αυτή λειτουργεί ως εσωτερική αυλή.

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter


Ο Βασίλης Μπασκόζος και η Δάρεια Τσαγκαράκη, τα ιδρυτικά μέλη του αρχιτεκτονικού γραφείου MOB μας εξηγούν: «Σε οικόπεδο στο Πάτημα Χαλανδρίου, ζητήθηκε να μελετηθούν δύο κατοικίες. Η πρώτη κατοικία, αναπτύσεται σε δύο επίπεδα καταλαμβάνοντας το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Στο ισόγειο τοποθετούνται η κουζίνα, το καθιστικό και το ένα υπνοδωμάτιο, ενώ στον όροφο τα υπόλοιπα δύο υπνοδωμάτια και o χώρος του καθιστικού. Η δεύτερη κατοικία καταλαμβάνει τον δεύτερο όροφο και περιλαμβάνει καθιστικό, κουζίνα και τρία υπνοδωμάτια. ενώ οι θέσεις στάθμευσης και οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στο υπόγειο.».

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter

Το γραφείο μέχρι σήμερα έχει αναλάβει κτιριακά έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας όπως: βιομηχανικά κτίρια, κτίρια γραφείων, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, δημόσιους υπαίθριους χώρους, πολλές κατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών καθώς επίσης και εσωτερικούς χώρους.


Η ομάδα έχει προταθεί δύο φορές ως Ελληνική συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «Βραβεία Mies Van Der Rohe» (2003, 2005). Στο θεσμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) «Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2004» τιμήθηκε με Α' βραβείο καλλίτερης κατοικίας για τα έτη 1999 - 2004 για το έργο «Εξοχική Κατοικία Στο Πόρτο Ράφτη». Το 2008, το έργο «Συγκρότημα κατοικιών στο Πόρτο Ράφτη (four houses)» έλαβε διάκριση "waf shortlisted" και παρουσιάστηκε στο διαγωνισμό «World Architectural Festival Awards» στην κατηγορία "Private house". Στο θεσμό του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) «Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2010», το έργο «Κατοικία στο Χαλάνδρι», τιμήθηκε με το Α' Βραβείο στην κατηγορία «Υλοποιημένο Έργο για τα έτη 2005 – 2010».

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter

info
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της 14ης Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, οι ΜΟΒ αρχιτέκτονες θα συμμετάσχουν στην ομαδική έκθεση αρχιτεκτονικής με θέμα: «TIME, SPACE, EXISTENCE" που θα πραγματοποιηθεί στο Palazzo Bembo.

www.mobarchitects.gr/#

 

*Όλο το υλικό και οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους αρχιτέκτονες Βασίλη Μπασκόζο και Δάρεια Τσαγκαράκη για χρήση και προβολή αποκλειστικά από το LIFO.gr

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM