Η Στέλλα και ο Πιέρος Πιερής του αρχιτεκτονικού γραφείου Pieris Architects μας καλούν να φανταστούμε μια ζωή όπου η φύση και ο δομημένος χώρος αλληλεπιδρούν για να προσφέρουν περισσότερο συναίσθημα και ευτυχία. Η οικολογία και η τεχνολογία είναι αρωγοί σε αυτό.
Πώς είναι, λοιπόν, να ζούμε σε ένα σπίτι στην Αθήνα, όπου κάθε πρωί ο κήπος «εισβάλλει» στο υπνοδωμάτιο, όταν τα ρολά ανεβαίνουν αυτόματα με την έναρξη της προγραμματισμένης αφύπνισης; Ένα κτίριο γραφείων στην καρδιά του επιχειρηματικού κέντρου της Αθήνας μπορεί να περιλαμβάνει βοτανικούς κήπους και brainstorming caves, όπου φιλοξενούνται οι συσκέψεις και εντείνεται η δημιουργικότητα; Σε ένα πάρκο που συνδυάζει αθλητισμό και πολιτισμό τι θέση έχουν τα VR γυαλιά και ακουστικά για την παρακολούθηση διαδραστικών παραστάσεων; Οι απαντήσεις δίνονται μέσα από τον σχεδιασμό και το έργο των πολυβραβευμένων Pieris Architects, που περιλαμβάνει πρότζεκτ όπως η κατοικία Urban Forest Residence στο Κεφαλάρι, τα κεντρικά γραφεία της Viva Wallet στην Αθήνα και το αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο «Σταύρος Κότσης» στην Αγία Παρασκευή.
Αν υποθέσουμε ότι η βιωσιμότητα είναι ηθική, ποια μπορεί να είναι η αισθητική της; Η αισθητική της βιωσιμότητας είναι εμπειρική, τη ζούμε καθημερινά. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τη βιωσιμότητα ως ενεργειακή εξοικονόμηση και ως τρόπο ζωής κοντά στη φύση, μια επιστροφή στις ρίζες μας, η οποία δεν είναι απαραίτητο να απεκδύεται την πολυτέλεια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα φυτεμένα δώματα στην κατοικία Urban Forest Residence, που φέρνουν το δάσος στο σπίτι, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν κατάλληλες βιοκλιματικές συνθήκες για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Tα μεγάλα ανοίγματα ενοποιούν το εσωτερικό και το εξωτερικό, δίνοντας βάθος στον χώρο του σπιτιού, στον οποίο πλέον ενσωματώνεται ο κήπος του. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αίθρια και το στοιχείο του νερού που φέρνουν στη διαβίωση στο σπίτι τη θαλπωρή αλλά και την περιπέτεια της φύσης. Η ζωή σε ένα τέτοιο σπίτι είναι πραγματικά μαγική!
Η οικοσυναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει την έννοια της ευφυΐας.
Ένα σπίτι που «αυτοδιορθώνεται», ρυθμίζοντας την κατανάλωσή του με έξυπνα συστήματα, είναι ένα «ευφυές» σπίτι. Προσφέρει στον κάτοικό του τις ατμόσφαιρες που θέλει, απαιτώντας ελάχιστη παρέμβαση, δεν το αφήνει να βιώσει κάποια κατάσταση που δεν τον ικανοποιεί. Η ευφυΐα έχει διττή σημασία: η απόλαυση της διαβίωσης είναι και άμεση και δεν επιβαρύνει με επιπλέον κατανάλωση ενέργειας. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορούμε να καταγράψουμε τις συνήθειες των κατοίκων και να αναλύσουμε τα δεδομένα του μικροκλίματος. Έτσι, έχουμε ακόμα μικρότερες ενεργειακές καταναλώσεις, βελτιστοποιημένη θερμική άνεση των κατοίκων, αναβαθμισμένη ασφάλεια και καλύτερη διαχείριση αποβλήτων και λειτουργιών των υποδομών.
Ωστόσο, θα έλεγε κανείς ότι οι όροι «artificial» και «eco-emotional» είναι αντιθετικοί. Η τεχνολογία είναι πραγματικότητα. Δεν έχει νόημα να την αγνοούμε. Προτιμούμε να την ενσωματώνουμε δημιουργικά και επιλεκτικά προς όφελος της αρχιτεκτονικής και, βέβαια, των ανθρώπων. Δεν μας αφορά μια πιο στυλιστική και επιφανειακή προσέγγιση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μέσω της αυτοματοποίησης που προσφέρει η ΑΙ. Οι Pieris Architects συνδυάζουμε την έμφαση στην ανθρώπινη ψυχολογία με την οικολογία και την ευφυΐα της μηχανής. Έτσι συνθέτουμε χώρους που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση. Σε αυτούς τους χώρους οι άνθρωποι επικοινωνούμε καλύτερα, αισθανόμαστε όμορφα και βαθύτερα, καλλιεργούμε την ευτυχία μας.
Architecture Design Map 5: The Green Issue
Η συλλεκτική έκδοση της LiFO σε συνεργασία με το Archisearch.gr και την Design Ambassador.