Από σήμερα ξεκινά να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες η τέταρτη πολυαναμενόμενη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, "Το Μικρό Ψάρι".
Το φιλμ έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον περασμένο μήνα στην Berlinale, το Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, προκαλώντας αίσθηση και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι αίθουσες ρίχνουμε μια ματιά στα σκίτσα και τα προσχέδια που χρησιμοποιήθηκαν στη δημιουργία του επίσημου κινηματογραφικού πόστερ του 'Μικρού Ψαριού', και συνομιλούμε με τον σπουδαίο Έλληνα εικαστικό που τα φιλοτέχνησε, Τάσο Παυλόπουλο.
Η ποπ αισθητική του Παυλόπουλου "ταίριαξε γάντι" στην σκληρή και κυνική ματιά του Οικονιμίδη, τα μολύβια του εικαστικού γέννησαν εκ νέου την φιγούρα του Βαγγέλη Μουρίκη (στον ρόλο του 'Στράτου'), και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.
Σαν κόμικ στριπ ενός νεο-νουάρ graphic novel.
"Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στη δημιουργία μιας κινηματογραφικής αφίσας, αν και το 2003 φιλοτέχνησα το πόστερ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο συνοδεύτηκε με μία παράλληλη έκθεση στην γκαλερί Καλφαγιάν με έργα μου τα οποία είχαν ως θέμα το σινεμά."
"Ο Γιάννης ο Οικονομίδης είναι χρόνια φίλος. Κάποια στιγμή, λοιπόν, μου ζήτησε να ετοιμάσω μερικά σκίτσα ώστε να διαλέξουν αυτό που θα έμπαινε τελικά στην αφίσα."
"Θα ήταν παρανόηση να πούμε ότι φιλοτέχνησα εξ' ολοκλήρου το πόστερ, μιας που η αφίσα του 'Μικρού Ψαριού' είναι δημιουργία της δημιουργικής ομάδας της Feelgood, και πιο συγκεκριμένα της ταλαντούχας γραφίστριας τους, με την οποία συνεργαστήκαμε."
"Ο Γιάννης είχε επιλέξει το συγκεκριμένο καρέ, το βλέμμα του Μουρίκη μέσα από αυτή την τρύπα, και είχε την ιδέα του υπόλοιπου ζωγραφισμένου σώματος από τη μέσα πλευρά της πόρτας."
"Πραγματοποίησα, λοιπόν, μέσα σε δεκαπέντε περίπου μέρες, μια σειρά από σχέδια και σκίτσα ώστε να προλάβουμε και την πρεμιέρα στο Βερολίνο. Η αφίσα άρεσε και προβλήθηκε κι εκεί από τα μέσα, κι έτσι την κρατήσαμε."
"Φυσικά έχω δει το φιλμ, και είναι εξαιρετικό όπως όλες οι ταινίες του Γιάννη. Ποια σκηνή μου άρεσε περισσότερο; Α, δεν μπορώ να απομονώσω μία συγκεκριμένη. Η ταινία σε κρατάει μέχρι το τέλος."
σχόλια