Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Άλισον Μπρούκς, η πανδημία ανάγκασε τους αρχιτέκτονες να αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε μικρότερες αλλά πιο σημαντικές ανέσεις που όλοι οι άνθρωποι έχουν στα σπίτια τους. Μία από αυτές είναι και τα μπαλκόνια, τα οποία τους τελευταίους μήνες απέκτησαν μια πιο συμβολική διάσταση και έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς να ξεφύγουν –έστω και εν μέρει– από τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι.
Ακολουθούν δέκα από τα πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο με βάση τον αρχιτεκτονικό τους σχεδιασμό.
Ragnitzstrasse 36, Αυστρία
(Love Architecture and Urbanism)
Στην πόλη Γκραζ της Αυστρίας ξεχωρίζει μια πολυκατοικία που τα ξύλινα μπαλκόνια της έχουν σχήμα ζικ ζακ. Μάλιστα, παρά το ασυνήθιστο σχήμα τους, τα συγκεκριμένα μπαλκόνια προσθέτουν έναν επιπλέον χώρο 17 τ.μ. σε κάθε διαμέρισμα.
White Clouds, Γαλλία
(Poggi + More)
Χάρη στο πρότζεκτ White Clouds, τα παραπάνω μπαλκόνια στη Γαλλία θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με λευκά κελιά. Εκεί, οι κάτοικοι μπορούν είτε να αποθηκεύσουν τα πράγματά τους είτε να απλώσουν τα ρούχα τους.
Västra Kajen, Σουηδία
(Tham & Videgård Arkitekter)
Στόχος της αρχιτεκτονικής ομάδας Tham & Videgård Arkitekter ήταν να δημιουργήσει μια πρόσοψη κτιρίου που αφενός να παρέχει μια προστασία και αφετέρου να είναι διαφανής. Κάπως έτσι κατέληξαν στον σχεδιασμό αυτών των αλουμινένιων μπαλκονιών που μοιάζουν με κρεμασμένα δίχτυα.
L'Arbre Blanc, Γαλλία
(Sou Fujimoto)
Το εμφανώς ιδιαίτερο στοιχείο της παραπάνω πολυκατοικίας στη Γαλλία είναι ότι καθένα από τα μπαλκόνια της προεξέχει με διαφορετικό τρόπο και μέγεθος από το διπλανό του. Έτσι, δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να επικοινωνούν πιο άνετα μεταξύ τους ή ακόμη και να χαζεύουν τι γίνεται στο διπλανό διαμέρισμα.
95 Peckham Road, Ηνωμένο Βασίλειο
(Peter Barber Architects)
Σε αυτή την πολυκατοικία του Λονδίνου, που ξεχωρίζει για τα ανοιχτόχρωμα τούβλα της στο εξωτερικό, ο αρχιτέκτονας Peter Barber ευελπιστεί ότι μελλοντικά οι ένοικοι θα βάλουν φυτά ή και ομπρέλες προκειμένου να «συνεχίσει να εξελίσσεται ο χαρακτήρας του κτιρίου».
Rodin 33, Μεξικό
(Carlos Marin)
Η μακρόστενη πρόσοψη αυτής της πολυκατοικίας, που του πλάτος της είναι μόλις 7,8 μέτρα, δεν εμπόδισε τον αρχιτέκτονα Carlos Marin από το να διαμορφώσει υπέροχους εξωτερικούς χώρους για τους κατοίκους. Το σχήμα τους είναι αρκετά ιδιαίτερο γιατί σου δίνει την αίσθηση ότι κόβει ένα μέρος του σπιτιού στη μέση, αφήνοντας παράλληλα μια ανοιχτή σχέση ανάμεσα στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους.
Grand Parc Bordeaux, Γαλλία
(Frédéric Druot Architecture, Lacaton & Vassal Architectes και Christophe Hutin Architecture)
Τα ανοιχτά μπαλκόνια στο Μπορντό της Γαλλίας δίνουν τη δυνατότητα στο φως του ήλιου να μπει άπλετο μέσα στους χώρους, ενώ η μίνιμαλ αισθητική τους οφείλεται στις κομψές κολόνες.
Terrassenhaus Berlin, Γερμανία
(Brandlhuber+ Emde, Burlon and Muck Petzet Architekten)
Ο λόγος που αυτά τα μπαλκόνια της πολυκατοικίας του Βερολίνου αποτελούν ένα πρωτότυπο αρχιτεκτονικό σύνολο αποδίδεται στο ότι είναι σχεδιασμένα κλιμακωτά, ενώ στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχει και γκαλερί.
Garden Tower, Ελβετία
(Buchner Bründler Architekten)
Τα ασύμμετρα μπαλκόνια στο χωριό Wabern της Ελβετίας είναι το ιδανικό μέρος για αναρριχώμενα φυτά, τα οποία μετατρέπουν την πρόσοψη του κτιρίου σε ένα καταπράσινο αρχιτεκτονικό κόσμημα.
Independence Library and Apartments, Η.Π.Α.
(John Ronan Architects)
Σχεδιασμένα για να σπάσουν το μπρουτάλ μοτίβο που ισχύει κατά βάση στην αρχιτεκτονική του Σικάγο, αυτά τα πολύχρωμα μπαλκόνια κινούνται σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου: από έντονο γαλαζοπράσινο μέχρι λαμπερό κίτρινο.
Με πληροφορίες από Dezeen
σχόλια