Τα αεροδυναμικά γιωτ της Zaha Hadid

Τα αεροδυναμικά γιωτ της Zaha Hadid Facebook Twitter
Το μοναδικό 420-ποδών Unique Circle, το μεγαλύτερο από τα γιωτ διαθέτει μια ζώνη υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου ενώ η πλώρη είναι ικανή να λειτουργήσει ως παγοθραύστης.
0

Η αρχιτέκτων Zaha Hadid είναι παγκοσμίως γνωστή για τα τολμηρά κτήρια-μνημεία που έχει σχεδιάσει όπως το Κέντρο Heydar Aliyev στο Αζερμπαϊτζάν και το Κτήριο Γραφείων Dominion στην Μόσχα. Τώρα η βραβευμένη με Pritzker Prize αχριτέκτονας προσέθεσε άλλο ένα μοναδικό design στον εντυπωσιακό της portfolio: ένα σουπερ-γιωτ. Συνεργαζόμενη με τους Γερμανούς ναυπηγούς Blohm + Voss, η Hadid πρόσφατα αποκάλυψε τα σχέδια ενός στόλου φουτουριστικών σκαφών. Τα σκάφη αυτά είναι ακριβώς ότι θα περίμενε κανείς από την Hadid: τολμηρά, ακολουθούν μια οργανική φόρμα και βρίθουν πρωτοτυπίας. 

  

Τα αεροδυναμικά γιωτ της Zaha Hadid Facebook Twitter
Το εξωτερικό τους αποτελείται από μια σειρά δοκών στήριξης, προσδίδοντας στα σουπερ-γιωτ της Hadid έναν χαρακτήρα απλής κομψότητας.
Τα αεροδυναμικά γιωτ της Zaha Hadid Facebook Twitter
Οι καθαρές λευκές γραμμές του εσωτερικού έχουν εμπνευστεί από την υγρή μορφή του ωκεανού.
Τα αεροδυναμικά γιωτ της Zaha Hadid Facebook Twitter
Το σουπερ-γιωτ Unique Circle superyacht διαθέτει και μια πισίνα η οποία προστατεύεται από τα στοιχεία της φύσης από το κατάστρωμα.
Τα αεροδυναμικά γιωτ της Zaha Hadid Facebook Twitter
Η κύρια κρεβατοκάμαρα βγάζει σε ένα jacuzzi στο κατάστρωμα.
Τα αεροδυναμικά γιωτ της Zaha Hadid Facebook Twitter
“Ως δυναμικό αντικείμενο που κινείται σε δυναμικά περιβάλλοντα, ο σχεδιασμός του γιωτ πρέπει να ενσωματώνει επιπλέον παραμέτρους σε σχέση με εκείνες της αρχιτεκτονικής κτηρίων, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο ακραίες στο νερό." είχε πει η Hadid σε μια δήλωση της. “Κάθε γιωτ είναι μια πλατφόρμα που ενσωματώνει ειδικές υδροδυναμικές και δομικές απαιτήσεις μαζί με υψηλότατα επίπεδα άνεσης, χωρικής ποιότητας και ασφαλείας."
Τα αεροδυναμικά γιωτ της Zaha Hadid Facebook Twitter
Το Unique Circle (δεξιά) επηρέασε την εικόνα του 295-ποδών σκάφους Jazz (αριστερά). Ακομα είναι άγνωστο πότε θα ναυπηγηθούν τα γιωτ που έχουν σχεδιαστεί από την Hadid.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM