H απόφοιτη του Central Saint Martins, Annie Larkins, μέσα από το πρότζεκτ της «An Egg Without a Chicken» εκφράζει τον προβληματισμό της γύρω από την παραγωγή του φαγητού και δημιουργεί εναλλακτικά αυγά, τα οποία είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνες αρακά, αλάτι και οξύ από φύκη.
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε ως απάντηση στις πρακτικές που ακολουθούνται στη γεωργία, με βάση τις οποίες έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση αυγών παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνονται καθημερινά περίπου 36 εκατομμύρια αυγά.
«Ο χαρακτήρας του πρότζεκτ μου είναι αρκετά παιχνιδιάρικος, ενώ το ίδιο το πρότζεκτ αφήνει περιθώρια για συζήτηση και δε στηρίζεται στο τυπικό επιχείρημα ότι "το ζώο είναι κακό και το φυτό είναι καλό", το οποίο μερικές φορές συνδέεται και με τον βιγκανισμό», αναφέρει η Larkins.
H Larkins επισημαίνει ότι δεν είναι στόχος της να καταστήσει βιώσιμη την παραγωγή αυγών, αλλά θέλει να προτείνει μια λύση στο πρόβλημα της σίτισης του πληθυσμού, που αυξάνεται συνεχώς, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον.
Ο σχεδιάστρια θέλησε κατ'αυτόν τον τρόπο να εξηγήσει πώς η τέχνη του design μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναδημιουργήσει ή να βελτιώσει ένα αυγό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι μειώνονται οι θρεπτικές του αξίες ή ότι είναι κατώτερες από τα αυγά κότας.
Μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το πρότζεκτ έχει και το σχήμα των αυγών, καθώς πολλά από αυτά είτε είναι αρκετά μακρόστενα είτε κομμένα σε κύβους. Ωστόσο, στόχος της ίδιας ήταν να κρατήσει απαράλλακτη την εσωτερική μορφή του αυγού με το ασπράδι και τον κρόκο.
«Δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται να απορρίψουμε το μοντέλο της έντονης εμπλοκής των ζώων στη γεωργία και να βρούμε εναλλακτικές πηγές για πρωτεΐνες», εξηγεί η Larkins. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον βιγκανισμό, ενώ η κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης πάντοτε αποτελούσε ένα σημαντικό θέμα. Επομένως, αν και υπάρχουν εναλλακτικές για τη μη κατανάλωση αυγών, πολλοί αρνούνται την ουσία του τι είναι ένα αυγό».
Μάλιστα, η ίδια παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος με τα εναλλακτικά αυγά στο φετινό Design Week της Ολλανδίας, το οποίο έλαβε χώρα στο Αϊντχόβεν από τις 19-27 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το κύριο συστατικό αυτού του αυγού είναι οι πρωτεΐνες του αρακά, οι οποίες ουσιαστικά χρησιμοποιούνται για την «αντιγραφή» των θρεπτικών συστατικών ενός κανονικού αυγού. Εκτός αυτού, χρησιμοποίησε επίσης και αλάτι Kala Namak για να προσαρμόσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη γεύση, αλλά και οξύ από φύκη για το εσωτερικό του κρόκου.
Αν και τα προϊόντα μη ζωικής προέλευσης θεωρητικά αφορούν μόνο τους vegans, το πρότζεκτ της Larkins απευθύνεται τόσο σε vegans (και vegeterians) όσο και σε κρεατοφάγους. Βέβαια, η ίδια δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «η ανθρώπινη επιθυμία για την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων είναι βαθιά ριζωμένη στην παγκόσμια κουλτούρα, αλλά για εμένα η εναλλακτική του να τρως κάτι που είναι φυτικής προέλευσης είναι εξαιρετική».
H Larkins επισημαίνει ότι δεν είναι στόχος της να καταστήσει βιώσιμη την παραγωγή αυγών, αλλά θέλει να προτείνει μια λύση στο πρόβλημα της σίτισης του πληθυσμού, που αυξάνεται συνεχώς, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον. Ελπίζει, δηλαδή, ότι αυτό το αυγό-υποκατάστατο θα δώσει το κίνητρο για μια σειρά συζητήσεων γύρω από την παραγωγή και την κατανάλωση του φαγητού λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Με στοιχεία από Dezeen
σχόλια