ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τα εναλλακτικά αυγά της Annie Larkins είναι φτιαγμένα από αρακά, αλάτι και φύκη Facebook Twitter
Φωτο: Tom Mannion

Τα εναλλακτικά αυγά της Annie Larkins είναι φτιαγμένα από αρακά, αλάτι και φύκη

0

H απόφοιτη του Central Saint Martins, Annie Larkins, μέσα από το πρότζεκτ της «An Egg Without a Chicken» εκφράζει τον προβληματισμό της γύρω από την παραγωγή του φαγητού και δημιουργεί εναλλακτικά αυγά, τα οποία είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνες αρακά, αλάτι και οξύ από φύκη. 

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε ως απάντηση στις πρακτικές που ακολουθούνται στη γεωργία, με βάση τις οποίες έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση αυγών παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνονται καθημερινά περίπου 36 εκατομμύρια αυγά.

«Ο χαρακτήρας του πρότζεκτ μου είναι αρκετά παιχνιδιάρικος, ενώ το ίδιο το πρότζεκτ αφήνει περιθώρια για συζήτηση και δε στηρίζεται στο τυπικό επιχείρημα ότι "το ζώο είναι κακό και το φυτό είναι καλό", το οποίο μερικές φορές συνδέεται και με τον βιγκανισμό», αναφέρει η Larkins. 

H Larkins επισημαίνει ότι δεν είναι στόχος της να καταστήσει βιώσιμη την παραγωγή αυγών, αλλά θέλει να προτείνει μια λύση στο πρόβλημα της σίτισης του πληθυσμού, που αυξάνεται συνεχώς, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον.

Ο σχεδιάστρια θέλησε κατ'αυτόν τον τρόπο να εξηγήσει πώς η τέχνη του design μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναδημιουργήσει ή να βελτιώσει ένα αυγό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι μειώνονται οι θρεπτικές του αξίες ή ότι είναι κατώτερες από τα αυγά κότας. 

Τα εναλλακτικά αυγά της Annie Larkins είναι φτιαγμένα από αρακά, αλάτι και φύκη Facebook Twitter
Φωτο: Tom Mannion

Μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το πρότζεκτ έχει και το σχήμα των αυγών, καθώς πολλά από αυτά είτε είναι αρκετά μακρόστενα είτε κομμένα σε κύβους. Ωστόσο, στόχος της ίδιας ήταν να κρατήσει απαράλλακτη την εσωτερική μορφή του αυγού με το ασπράδι και τον κρόκο. 

«Δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται να απορρίψουμε το μοντέλο της έντονης εμπλοκής των ζώων στη γεωργία και να βρούμε εναλλακτικές πηγές για πρωτεΐνες», εξηγεί η Larkins. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον βιγκανισμό, ενώ η κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης πάντοτε αποτελούσε ένα σημαντικό θέμα. Επομένως, αν και υπάρχουν εναλλακτικές για τη μη κατανάλωση αυγών, πολλοί αρνούνται την ουσία του τι είναι ένα αυγό». 

Μάλιστα, η ίδια παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος με τα εναλλακτικά αυγά στο φετινό Design Week της Ολλανδίας, το οποίο έλαβε χώρα στο Αϊντχόβεν από τις 19-27 Οκτωβρίου. 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το κύριο συστατικό αυτού του αυγού είναι οι πρωτεΐνες του αρακά, οι οποίες ουσιαστικά χρησιμοποιούνται για την «αντιγραφή» των θρεπτικών συστατικών ενός κανονικού αυγού. Εκτός αυτού, χρησιμοποίησε επίσης και αλάτι Kala Namak για να προσαρμόσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη γεύση, αλλά και οξύ από φύκη για το εσωτερικό του κρόκου. 

Τα εναλλακτικά αυγά της Annie Larkins είναι φτιαγμένα από αρακά, αλάτι και φύκη Facebook Twitter
Φωτο: Tom Mannion

Αν και τα προϊόντα μη ζωικής προέλευσης θεωρητικά αφορούν μόνο τους vegans, το πρότζεκτ της Larkins απευθύνεται τόσο σε vegans (και vegeterians) όσο και σε κρεατοφάγους. Βέβαια, η ίδια δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «η ανθρώπινη επιθυμία για την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων είναι βαθιά ριζωμένη στην παγκόσμια κουλτούρα, αλλά για εμένα η εναλλακτική του να τρως κάτι που είναι φυτικής προέλευσης είναι εξαιρετική». 

H Larkins επισημαίνει ότι δεν είναι στόχος της να καταστήσει βιώσιμη την παραγωγή αυγών, αλλά θέλει να προτείνει μια λύση στο πρόβλημα της σίτισης του πληθυσμού, που αυξάνεται συνεχώς, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον. Ελπίζει, δηλαδή, ότι αυτό το αυγό-υποκατάστατο θα δώσει το κίνητρο για μια σειρά συζητήσεων γύρω από την παραγωγή και την κατανάλωση του φαγητού λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

Τα εναλλακτικά αυγά της Annie Larkins είναι φτιαγμένα από αρακά, αλάτι και φύκη Facebook Twitter
Φωτο: Tom Mannion

Με στοιχεία από Dezeen

 

Design
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ