Τα εναλλακτικά αυγά της Annie Larkins είναι φτιαγμένα από αρακά, αλάτι και φύκη Facebook Twitter
Φωτο: Tom Mannion

Τα εναλλακτικά αυγά της Annie Larkins είναι φτιαγμένα από αρακά, αλάτι και φύκη

0

H απόφοιτη του Central Saint Martins, Annie Larkins, μέσα από το πρότζεκτ της «An Egg Without a Chicken» εκφράζει τον προβληματισμό της γύρω από την παραγωγή του φαγητού και δημιουργεί εναλλακτικά αυγά, τα οποία είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνες αρακά, αλάτι και οξύ από φύκη. 

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε ως απάντηση στις πρακτικές που ακολουθούνται στη γεωργία, με βάση τις οποίες έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση αυγών παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνονται καθημερινά περίπου 36 εκατομμύρια αυγά.

«Ο χαρακτήρας του πρότζεκτ μου είναι αρκετά παιχνιδιάρικος, ενώ το ίδιο το πρότζεκτ αφήνει περιθώρια για συζήτηση και δε στηρίζεται στο τυπικό επιχείρημα ότι "το ζώο είναι κακό και το φυτό είναι καλό", το οποίο μερικές φορές συνδέεται και με τον βιγκανισμό», αναφέρει η Larkins. 

H Larkins επισημαίνει ότι δεν είναι στόχος της να καταστήσει βιώσιμη την παραγωγή αυγών, αλλά θέλει να προτείνει μια λύση στο πρόβλημα της σίτισης του πληθυσμού, που αυξάνεται συνεχώς, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον.

Ο σχεδιάστρια θέλησε κατ'αυτόν τον τρόπο να εξηγήσει πώς η τέχνη του design μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναδημιουργήσει ή να βελτιώσει ένα αυγό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι μειώνονται οι θρεπτικές του αξίες ή ότι είναι κατώτερες από τα αυγά κότας. 

Τα εναλλακτικά αυγά της Annie Larkins είναι φτιαγμένα από αρακά, αλάτι και φύκη Facebook Twitter
Φωτο: Tom Mannion

Μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το πρότζεκτ έχει και το σχήμα των αυγών, καθώς πολλά από αυτά είτε είναι αρκετά μακρόστενα είτε κομμένα σε κύβους. Ωστόσο, στόχος της ίδιας ήταν να κρατήσει απαράλλακτη την εσωτερική μορφή του αυγού με το ασπράδι και τον κρόκο. 

«Δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται να απορρίψουμε το μοντέλο της έντονης εμπλοκής των ζώων στη γεωργία και να βρούμε εναλλακτικές πηγές για πρωτεΐνες», εξηγεί η Larkins. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον βιγκανισμό, ενώ η κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης πάντοτε αποτελούσε ένα σημαντικό θέμα. Επομένως, αν και υπάρχουν εναλλακτικές για τη μη κατανάλωση αυγών, πολλοί αρνούνται την ουσία του τι είναι ένα αυγό». 

Μάλιστα, η ίδια παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος με τα εναλλακτικά αυγά στο φετινό Design Week της Ολλανδίας, το οποίο έλαβε χώρα στο Αϊντχόβεν από τις 19-27 Οκτωβρίου. 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το κύριο συστατικό αυτού του αυγού είναι οι πρωτεΐνες του αρακά, οι οποίες ουσιαστικά χρησιμοποιούνται για την «αντιγραφή» των θρεπτικών συστατικών ενός κανονικού αυγού. Εκτός αυτού, χρησιμοποίησε επίσης και αλάτι Kala Namak για να προσαρμόσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη γεύση, αλλά και οξύ από φύκη για το εσωτερικό του κρόκου. 

Τα εναλλακτικά αυγά της Annie Larkins είναι φτιαγμένα από αρακά, αλάτι και φύκη Facebook Twitter
Φωτο: Tom Mannion

Αν και τα προϊόντα μη ζωικής προέλευσης θεωρητικά αφορούν μόνο τους vegans, το πρότζεκτ της Larkins απευθύνεται τόσο σε vegans (και vegeterians) όσο και σε κρεατοφάγους. Βέβαια, η ίδια δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «η ανθρώπινη επιθυμία για την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων είναι βαθιά ριζωμένη στην παγκόσμια κουλτούρα, αλλά για εμένα η εναλλακτική του να τρως κάτι που είναι φυτικής προέλευσης είναι εξαιρετική». 

H Larkins επισημαίνει ότι δεν είναι στόχος της να καταστήσει βιώσιμη την παραγωγή αυγών, αλλά θέλει να προτείνει μια λύση στο πρόβλημα της σίτισης του πληθυσμού, που αυξάνεται συνεχώς, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον. Ελπίζει, δηλαδή, ότι αυτό το αυγό-υποκατάστατο θα δώσει το κίνητρο για μια σειρά συζητήσεων γύρω από την παραγωγή και την κατανάλωση του φαγητού λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

Τα εναλλακτικά αυγά της Annie Larkins είναι φτιαγμένα από αρακά, αλάτι και φύκη Facebook Twitter
Φωτο: Tom Mannion

Με στοιχεία από Dezeen

 

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ