Ύδρα
Μαρία Τσάγκαρη - Εγκατάσταση στα Βράχια του Νησιού
Η νέα εικαστική εγκατάσταση της Μαρίας Τσάγκαρη έχει τίτλο «Part 2/The expectation» («Μέρος δεύτερο/Η προσδοκία») και πραγματοποιήθηκε έπειτα από ανάθεση του οργανισμού ΗYam. Η Μαρία Τσάγκαρη δημιούργησε έναν μικρό κήπο από μπλε λουλούδια ανάμεσα στα βράχια του παραθαλάσσιου δρόμου που οδηγεί στο Μανδράκι. Η ιδέα προήλθε από τον ρομαντικό ήρωα του βιβλίου Χάινριχ φον Οφτερντίγκεν του Γερμανού φιλοσόφου και συγγραφέα Νοβάλις, ο οποίος έψαχνε μπλε λουλούδια που αντιπροσώπευαν το ιδανικό. Η Μαρία Τσάγκαρη έχει βραβευτεί με το βραβείο Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου το 2014.
Σαντορίνη
Santorini Arts Factory
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου
Τέσσερις εκθέσεις γίνονται αυτό το διάστημα στη Σαντορίνη που θα διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το Santorini Arts Factory φιλοξενεί δύο ατομικές εκθέσεις των εικαστικών Αποστόλη Ζολωτάκη και Kelly μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Δεκαοκτώ γλυπτά θα παρουσιάσει η Kelly, που πραγματεύονται το ζήτημα των ενεργειακών δονήσεων που παρατηρεί στις υλικές και άυλες δομές. Ο Αποστόλης Ζολωτάκης εμπνέεται από την ενέργεια της ζωγραφικής δράσης. Μέχρι την 1η Αυγούστου θα διαρκέσει η ομαδική έκθεση «Orange Water», ενώ στις 6 Αυγούστου θα παρουσιαστεί το δεύτερο μέρος της με έργα Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών και τίτλο «Fata Morgana».
Άνδρος
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Γιώργος Ζογγολόπουλος «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης»
Έως τις 25/09/2016
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα έχουν τη δυνατότητα να δουν οι επισκέπτες στην Άνδρο φέτος το καλοκαίρι. Εκατόν δεκαπέντε γλυπτά, πίνακες και εγκαταστάσεις του διακεκριμένου δημιουργού εκτίθενται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Τα έργα καταγράφουν 70 χρόνια από τη δημιουργική του πορεία. Η έκθεση έχει τίτλο «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης» και χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους. Ξεκινάει με το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τον ρεαλιστικό σχεδιασμό, στη συνέχεια για το κίνημα του μοντερνισμού, ενώ περνάει στις εγκαταστάσεις του σε υπαίθριο χώρο, για να καταλήξει στην πιο αφαιρετική περίοδο, με πιο ελεύθερες γεωμετρικές συνθέσεις. Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903 και έφυγε από τη ζωή το 2004. Ήταν ένας από τους εικαστικούς της γενιάς του '30 και δημιουργούσε ασταμάτητα για 8 δεκαετίες περίπου.
Σύρος
Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη
Μάκης Θεοφυλακτόπουλος: Το πνεύμα της Ύλης
Έως τις 21/08/2016
Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της γενιάς του, διαλέγει τη Σύρο για τη νέα του έκθεση «Το πνεύμα της ύλης». Οι πίνακές του είναι δουλεμένοι με πάθος και ενέργεια και προκαλούν τη φαντασία και τον ψυχισμό μας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με τον Γιάννη Μόραλη. Αποφοίτησε το 1965. Τέλη της δεκαετίας του '60 και αρχές του '70 ταξίδεψε στη Λωζάννη, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Από το 1988 έως το 2005 δίδασκε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ύδρα
ΔΕΣΤΕ - Roberto Cuoghi «Putiferio»
Έως τις 30/9
Όπως κάθε χρόνο από το 2009, έτσι και φέτος το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει την έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη Roberto Cuoghi. Ο λατινικός τίτλος της έκθεσης μεταφράζεται ως «δυσωδία, βρόμα» και παραπέμπει στην κόλαση και το χάος. Ο Cuoghi, εμπνευσμένος από τις σφηκοφωλιές που καλύπτουν τους τοίχους του χώρου των Σφαγείων, δημιούργησε μια μεγάλη εγκατάσταση που θυμίζει εισβολή από δεκάδες κεραμικά καβούρια. Τα ψεύτικα καβούρια, μαζί με άλλα θαλάσσια τερατόμορφα όντα, ψήθηκαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Η βραδιά συνέπεσε χρονικά με ένα σπάνιο αστρολογικό φαινόμενο γνωστό, ως «Strawberry Moon», που προκύπτει όταν ο ήλιος, μπαίνοντας στον αστερισμό του Καρκίνου, βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου – αυτό θα ξανασυμβεί έπειτα από μισό αιώνα σχεδόν από τώρα, το 2062. Το «Putiferio», επομένως, αποτελεί ένα είδος εορτασμού της τόσο σπάνιας αυτής αστρικής συγκυρίας.
http://deste.gr/hydra/putiferio/
Τήνος
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Βλάσης Κανιάρης: Προς Τήνο ΙΙΙ
Έως τις 31/10/2016
Στη σειρά «Προς Τήνο» που διοργανώνει για τρίτη χρονιά το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού παρουσιάζεται το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών που έχουν στενή σχέση με την Τήνο ή καταγωγή από κει. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται η πρώτη έκθεση μετά τον θάνατο του Βλάση Κανιάρη, το 2011, ενός από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες καλλιτέχνες, που επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί το 1951 με την τότε αρραβωνιαστικιά του και Τηνιακή στην καταγωγή Μαίρη Κανιάρη. Στα εξήντα χρόνια που θα μεσολαβήσουν μέχρι τον θάνατό του, θα περάσει πολλά καλοκαίρια εκεί. Η έκθεση είναι αρκετά επίκαιρη και δίνει έμφαση σε μια άγνωστη πλευρά του έργου του σπουδαίου εικαστικού.
www.itip.gr
Τήνος
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Τinos Quarry Platform - «Curiosity»
Έως τις 31 Οκτωβρίου
Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Platform με διευθυντή τον Πέτρο Τουλούδη συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Φέτος προσκαλεί 18 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα φιλοξενηθούν και θα εργαστούν στο νησί της Τήνου υπό την επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία, στο πλαίσιο του έντονου κυκλαδίτικου τοπίου και της τηνιακής παράδοσης. Το αποτέλεσμα είναι η μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Curiosity» με θεματική της την περιέργεια ως όχηµα για ευρύτερη εξερεύνηση. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Γιώργος Αγάλλου, Douglas Barrett, Franck Bragigand, Αναστασία Δούκα, Antonin Jirat, Ελένη Καμμά, Κατερίνα Κανά, Ιωάννης Κολιόπουλος, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, Χαράλαμπος Κουρκούλης (Photoharrie), Melody Nixon, Πάολα Παλαβίδη, Δημήτρης Παπαδάτος, Ηλίας Παπαηλιάκης, Σωκράτης Σωκράτους, Ίρις Τουλιάτου, Πέτρος Τουλούδης, Φίλιππος Τσιτσόπουλος.
Μύκονος
«Δύο Χωριά»
«Honey; Love; Pheromones;»
Επιμέλεια Ραλλούς Παναγιώτου - Έως τις 27/7
«Greek Gotham» σε επιμέλεια Maria Brito, από τις 29 Ιουλίου έως τις 27 Αυγούστου
Τα «Δύο Χωριά» εγκαινιάζουν μια νέα σειρά εκθέσεων στις οποίες καλούν επιμελητές και καλλιτέχνες να διαμορφώσουν τον βασικό εκθεσιακό τους χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο ολοκληρώνεται στις 27 Ιουλίου το «Ηoney; Love; Pheromones;» σε επιμέλεια της Ραλλούς Παναγιώτου. Η εικαστικός εμπνέεται από τη Μύκονο, τα φυσικά υλικά της αλλά και τον τρόπο που αυτά εκφράζουν την επιθυμία και την ευδαιμονία. Συμμετέχουν με έργα τους οι: Αντωνάκης, David Adamo, Helen de Main, Μαρία Ευσταθίου, Jack McConville, Alan Michael, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Αλίκη Παναγιωτοπούλου, Ραλλού Παναγιώτου, Νατάσα Παπαδοπούλου, Σοφία Στέβη, Rhianna Turnbull. Δύο μέρες μετά ξεκινάει η έκθεση «Greek Gotham» σε επιμέλεια της Maria Brito, που σκοπό έχει να βρει κοινά στοιχεία ανάμεσα στον αρχαίο κλασικό ελληνικό πολιτισμό και τη Νέα Υόρκη του σήμερα, με τη συμμετοχή 15 καλλιτεχνών από το εξωτερικό.