Από σήμερα ο Εθνικός Κήπος είναι γεμάτος με αόρατα έργα τέχνης

Seeing the invisible: Αναζητώντας αόρατα εικαστικά έργα στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Ο δήμος Αθηναίων και η διεθνής οργάνωση Outset Greece παρουσιάζουν το Seeing the invisible, μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης που συμβαίνει ταυτόχρονα σε δέκα πόλεις, εκτός από την Αθήνα.
0

Αν βλέπετε κόσμο να περπατάει στον Εθνικό Κήπο, κρατώντας ψηλά τάμπλετ και κινητά, μην παραξενευτείτε – ακολουθήστε τους και κάντε το ίδιο.

Θα ζήσετε την πρωτόγνωρη, αλλά διασκεδαστική εμπειρία μιας έκθεσης επαυξημένης πραγματικότητας μέσω της τεχνολογίας. Ίσως μάλιστα αποδειχθεί ότι είστε πρωτοπόροι και ότι αυτό είναι το μέλλον και στην επαφή μας με την τέχνη. Αν και το απευχόμαστε, μάλλον δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα που ήδη βιώνουμε.

Ο δήμος Αθηναίων και η διεθνής οργάνωση Outset Greece παρουσιάζουν το Seeing the invisible, μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης που συμβαίνει ταυτόχρονα σε δέκα πόλεις, μαζί με την Αθήνα, σε βοτανικούς κήπους ανά τον πλανήτη, από την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική μέχρι τη Βόρεια Αμερική και φυσικά το Ισραήλ, όπου γεννήθηκε και η ιδέα λίγο μετά την παγκόσμια εμπειρία του lockdown που πυροδότησε τη διάθεση να βγούμε και να χαρούμε τη φύση με όσο γίνεται πιο πρωτότυπους τρόπους.

Έτσι, η ίδια έκθεση, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, παρουσιάζεται στους Βοτανικούς Κήπους της Ιερουσαλήμ, στον Βοτανικό Κήπο Αδελαΐδας, στα Gardens by the Bay της Σιγκαπούρης, στο Eden Project στην Αγγλία, στους Βοτανικούς Κήπους Marie Selby στο Historic Spanish Point Campus στη Φλόριντα, στο Austin Lady Bird Johnson Wildflower Center του Τέξας και στον κήπο της Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Μασαχουσέτης στο Elm Bank, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τορόντο και στον Εθνικό Βοτανικό Κήπο Walter Sisulu της Νότιας Αφρικής.

Μια εμπειρία παιγνιώδης όσο και ενδιαφέρουσα που τους επόμενους μήνες αναμφισβήτητα θα βρει πολλούς οπαδούς, φιλότεχνους που δίνουν το «παρών» σε όλες τις εικαστικές εκθέσεις της πόλης, νεαρόκοσμο, αλλά σίγουρα και οικογένειες που βολτάρουν το Σαββατοκύριακο.

Τα εγκαίνια έχουν οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου και η έκθεση θα κρατήσει σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, καθώς θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Θα συμμετέχουν σε αυτήν μερικοί από τους διασημότερους εικαστικούς καλλιτέχνες διεθνώς, οι Refik Anadol, El Anatsui, Ori Gersht, Isaac Julien CBE RA, Mohammed Kazem, Sigalit Landau, Daito Manabe, Sarah Meyohas, Mel O’Callaghan, Pamela Rosenkranz, Timur Si-Qin, Jakob Steensen, Ai Weiei και η Λουκία Αλαβάνου, με δεκατέσσερα έργα που συνομιλούν με τη φύση και εμπνέονται θεματικά από το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Ο επισκέπτης δεν έχει παρά να πάει στον Εθνικό Κήπο, έχοντας κατεβάσει προηγουμένως εντελώς δωρεάν την εφαρμογή Seeing the invisible είτε σε τάμπλετ είτε σε κινητό που διαθέτει 4G. Αυτό, βέβαια, μπορεί να το κάνει και λίγο πριν μπει στον χώρο, σαρώνοντας ένα QR code που θα βρει στα μπάνερ όλων των εισόδων (εκτός από αυτή στην Ηρώδου Αττικού), όπως και στο κιόσκι μπαίνοντας από την Αμαλίας.

Ξεκινάει ακολουθώντας τη διαδρομή που του προτείνει η ηλεκτρονική συσκευή χάρη στο GPS της εφαρμογής και διασχίζει τα μονοπάτια, σταματώντας σε ενδεδειγμένα σημεία, όπου «εκτίθενται» αόρατα τα έργα τέχνης. Σαρώνει με την οθόνη του το έδαφος μέχρι να εμφανιστεί η οδηγία θέασης του έργου, το οποίο εμφανίζεται κάνοντας κλικ.

Σε πολλές περιπτώσεις αρκετά από τα έργα συνοδεύονται με ήχο ή μουσική. Ίσως μια καλή ιδέα είναι να διαθέτει κανείς και ακουστικά. Το έργο μπορούμε να το φωτογραφίσουμε ή ακόμα και να το ανεβάσουμε σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Seeing the invisible: Αναζητώντας αόρατα εικαστικά έργα στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Το υπερμέγεθες «κλουβί» του Ai Weiwei στη μέση ενός ξέφωτου εντυπωσιάζει.

Κάποιοι από τους καλλιτέχνες είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι από το αθηναϊκό κοινό. Το πρώτο με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή, αν μπούμε από την είσοδο της Βασιλίσσης Αμαλίας, είναι μια αιωρούμενη τέντα του El Anatsui, ο οποίος είχε συμμετάσχει πέρσι στην έκθεση «Portals» στο Καπνεργοστάσιο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιους καλλιτέχνες και τα έργα τους, όπως η «Νέα Ζωή» της Λουκίας Αλαβάνου, το μοναδικό έργο που δεν θα δείτε σε άλλα πάρκα (οι επιμελητές γνώρισαν τη δουλειά της από τη συμμετοχή της στην Μπιενάλε της Βενετίας), αποτέλεσμα της εργασίας της με παιδιά Ρομά της κοινότητας του Ασπρόπυργου, η «ψηφιακή» υπερκινητική αναπαράσταση του σώματος του Daito Manabe που μέσω επεξεργασίας αποτελεί ένα είδος περφόρμανς, το υπερμέγεθες «κλουβί» του Ai Weiwei στη μέση ενός ξέφωτου, που εντυπωσιάζει, το βίντεο με νερά της Siaglit Landau, που σε γαληνεύει.

Μια εμπειρία παιγνιώδης όσο και ενδιαφέρουσα που τους επόμενους μήνες αναμφισβήτητα θα βρει πολλούς οπαδούς, φιλότεχνους που δίνουν το «παρών» σε όλες τις εικαστικές εκθέσεις της πόλης, νεαρόκοσμο αλλά και σίγουρα οικογένειες που βολτάρουν το Σαββατοκύριακο. Η επίσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί από το πρωί στις 10:30 έως το δειλινό, λίγο πριν κλείσει ο Εθνικός Κήπος.

Seeing the invisible: Αναζητώντας αόρατα εικαστικά έργα στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Τα εγκαίνια έχουν οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου και η έκθεση θα κρατήσει σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, καθώς θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οδηγίες για ευκολότερη πρόσβαση:

Βήμα 1: Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή Seeing the Invisible* μέσω App Store ή Google Play στο κινητό ή στο τάμπλετ σας από τον παρακάτω σύνδεσμο http://seeingtheinvisible.art/app/

Βήμα 2: Ανοίξτε την εγκατεστημένη εφαρμογή. Για τη σωστή λειτουργία της θα σας ζητηθεί πρόσβαση στην υπηρεσία εντοπισμού της τοποθεσίας (GPS) και στην κάμερα της συσκευής σας.

Βήμα 3: Συνδεθείτε σε Wi-Fi ή ανοίξτε τα δεδομένα της συσκευής σας για να εμφανιστεί σωστά ο χάρτης της έκθεσης. Αφού εμφανιστεί, δεν χρειάζεται να είστε συνδεδεμένοι για να λειτουργεί η εφαρμογή.

Βήμα 4: Ακολουθήστε τις πληροφορίες που εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής σας, περιηγηθείτε στην έκθεση για να ανακαλύψετε τα έργα.

*Η εφαρμογή προϋποθέτει κινητό με 4GB μνήμη το ελάχιστο και λειτουργικό σύστημα Apple iOS 11 ή Android 9.0 Pie (API 28). Υποστηρίζεται εξίσου σε  iPads και τάμπλετ που φέρουν τα  ίδια χαρακτηριστικά.

Προτείνεται στους επισκέπτες της έκθεσης να έχουν κατεβάσει ήδη τη δωρεάν εφαρμογή Seeing the Invisible μέσω Google Play & App Store από τον σύνδεσμο http://seeingtheinvisible.art/app/ πριν από την επίσκεψή τους στον κήπο και να έχουν μαζί τους ακουστικά.

Seeing the invisible: Αναζητώντας αόρατα εικαστικά έργα στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Ο επισκέπτης δεν έχει παρά  να φθάσει στον Εθνικό Κήπο, έχοντας κατεβάσει εντελώς δωρεάν την εφαρμογή Seeing the invisible είτε σε τάμπλετ είτε σε κινητό που διαθέτει 4G.
Seeing the invisible: Αναζητώντας αόρατα εικαστικά έργα στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Μια εμπειρία παιγνιώδης όσο και ενδιαφέρουσα που τους επόμενους μήνες αναμφισβήτητα θα βρει πολλούς οπαδούς.
Seeing the invisible: Αναζητώντας αόρατα εικαστικά έργα στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Δεκατέσσερα έργα που συνομιλούν με τη φύση, καθώς εμπνέονται θεματικά από το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Εγκαίνια: 22 Οκτωβρίου
Διάρκεια: Από τις 10:30 έως το δειλινό

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM