Αυτές είναι οι ελληνικές συμμετοχές στην Τριενάλε του New Museum στο Μανχάταν

Αυτές είναι οι ελληνικές συμμετοχές στην Τριενάλε του New Museum στο Μανχάταν Facebook Twitter
Ο Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός συμμετέχει στην Τριενάλε με το έργο «dusk and dawn look just the same (riot tourism)».
0

To New Museum είναι το μόνο μουσείο στο Μανχάταν αφιερωμένο αποκλειστικά και μόνο στη σύγχρονη τέχνη.

Ιδρύθηκε το 1977 και ανήκει στον κύκλο των λίγων εκείνων μουσείων παγκοσμίως που η επιρροή τους θεωρείται μεγάλη, επειδή καθοδηγούν τις εξελίξεις στη σύγχρονη τέχνη.


Ο στόχος του είναι να αναζητά και να παρουσιάζει νεότερους καλλιτέχνες των οποίων η δουλειά δεν έχει τύχει ακόμη ευρύτερης παρουσίασης στο κοινό, παρ' ότι θα την άξιζε.


Από το 2007 το New Museum στεγάζεται σε ένα αυτόνομο κτίριο που σχεδιάστηκε από τους Ιάπωνες αρχιτέκτονες Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa (του γραφείου SANAA, που το 2010 τιμήθηκε με το αρχιτεκτονικό βραβείο Pritzker).


Ο σχεδιασμός του μουσείου είναι φαινομενικά πολύ απλός και αναγνωρίσιμος. Θα περιγραφόταν ως μια στήλη από παραλληλεπίπεδους όγκους, χωρίς «στοίχιση και ζύγιση» ως προς τον κάθετο άξονα. Οι μορφές αυτές και η διάταξή τους θεωρείται ότι εκφράζουν πλήρως τη «φιλοσοφία» και τις αξίες του μουσείου, οι οποίες είναι η ευθύτητα, η δεκτικότητα, η γενναιότητα και το ανοιχτό πνεύμα απέναντι στο νέο.


Και όταν οι βασικές αξίες ενός πολιτιστικού ιδρύματος είναι οι προαναφερόμενες, ο στόχος του δεν μπορεί να είναι παρά το να καλλιεργεί την καινοτομία, τις συνεργασίες και το πνεύμα δημιουργίας κοινών αντιλήψεων.

Ο σκοπός της έκθεσης «Τραγούδια για σαμποτάζ» είναι να καταγράψει δομές που αδιόρατα συνδέονται με τις σκοτεινές δυνάμεις που οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες καθώς και με τις λανθάνουσες, αλλά στέρεες και σταθερές δυνάμεις του «αποικιοκρατικού» πνεύματος και τον «θεσμοθετημένο» ρατσισμό.


Σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 2018, εγκαινιάζεται στο New Museum η Τριενάλε του 2018, με τον τίτλο «Songs for Sabotage» («Τραγούδια για σαμποτάζ»). Είναι μια έκθεση που φέρνει κοντά 26 καλλιτέχνες, ομάδες καλλιτεχνών και συλλογικότητες από 19 χώρες. Οι περισσότεροι από αυτούς εκθέτουν για πρώτη φορά σε αμερικανικό έδαφος.


Μια ευχάριστη είδηση είναι ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται δύο ελληνικές συμμετοχές: η ομάδα KERNEL (η οποία ιδρύθηκε το 2009 από τους Πέγκυ Ζάλη, Πέτρο Μώρη και Θεόδωρο Γιαννάκη) και ο Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός.


Δύο συμμετοχές από την Ελλάδα επί συνόλου 26 καλλιτεχνών είναι ένα ευπρόσδεκτο εθνικό ρεκόρ.


Ο σκοπός της έκθεσης «Τραγούδια για σαμποτάζ» είναι να καταγράψει δομές που αδιόρατα συνδέονται με τις σκοτεινές δυνάμεις που οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες καθώς και με τις λανθάνουσες, αλλά στέρεες και σταθερές δυνάμεις του «αποικιοκρατικού» πνεύματος και τον «θεσμοθετημένο» ρατσισμό.


Ξεκινώντας από τον υπερτονισμένο ρόλο της ταυτότητας (εθνικής και ατομικής) στην κουλτούρα μας σήμερα, ανιχνεύει ό,τι στέκεται εμπόδιο στην πορεία προς την επίτευξη της συλλογικότητας.

Αυτές είναι οι ελληνικές συμμετοχές στην Τριενάλε του New Museum στο Μανχάταν Facebook Twitter
Manolis D. Lemos, dusk and dawn look just the same (riot tourism) video still, 2017. Mixed media installation, video, and score by Julien Perez; installation: dimensions variable; Video: 3 min. Courtesy the artist and CAN Christina Androulidaki gallery, Athens

Ο Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989 και αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ το 2012. Έκτοτε έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί CAN – Christina Androulidaki και έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές.


Το έργο με το οποίο συμμετέχει στην Τριενάλε έχει τίτλο «dusk and dawn look just the same (riot tourism)» [σε ελεύθερη απόδοση: «το σούρουπο και η αυγή μοιάζουν σαν να είναι το ίδιο (τουρισμός της κοινωνικής αναταραχής)»].

Πρόκειται για ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται 24 άνθρωποι οι οποίοι φορούν μπουφάν βαμμένα στην πλάτη από τον ίδιο με σπρέι και εικονίζουν έναν ορίζοντα που είναι διφορούμενο αν πρόκειται για αυγή ή σούρουπο.

Η ομάδα αυτών των 24 ανθρώπων περπατά στο οδόστρωμα της οδού Αθηνάς με κατεύθυνση προς την πλατεία Ομονοίας. Αρχικά κινούνται σαν να πρόκειται για μια συσπειρωμένη και συντονισμένη ομάδα. Κάποια στιγμή όμως διαλύονται από αυτή την παράταξή τους και τρέχουν πλέον άτακτα προς όλες τις κατευθύνσεις.


Είναι ασαφές αν πρόκειται για ταραξίες, αν κάτι κυνηγούν, αν τρέχουν για να γλιτώσουν ή αν απλώς διαλύονται στον ορίζοντα όπως θα συνέβαινε με ένα σμήνος πουλιών που κάτι τα τρόμαξε.

Στο σημείο αυτό διαλύεται και η αίσθηση της ομάδας που δημιουργούσαν τα ομοιόμορφα ζωγραφισμένα μπουφάν τους.


Το γύρισμα του βίντεο έγινε αρχικά σε υψηλή ανάλυση, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε VHS.

Έτσι, η τελική εικόνα διατηρεί μεν την ακρίβεια του ρυθμού των κινήσεων των ατόμων, αλλά ως προς την ευκρίνειά της γίνεται πιο αφαιρετική, με «θόρυβο», κάπως σαν να υποφέρει από τηλεοπτικό «χιόνι». Όσο για τη μουσική υπόκρουση, είναι μια διασκευή του γνωστού τραγουδιού «Το μινόρε της αυγής» σε κάπως ambient ρυθμό.

Αυτές είναι οι ελληνικές συμμετοχές στην Τριενάλε του New Museum στο Μανχάταν Facebook Twitter
Η συμμετοχή της ομάδας KERNEL (Πέγκυ Ζάλη, Πέτρος Μώρης, Θεόδωρος Γιαννάκης) έχει τίτλο: «As you said, things resist and things are resistant», 2018 (που σε απολύτως ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά σημαίνει «Όπως το είπες, τα πράγματα αντιστέκονται και τα πράγματα έχουν αντοχές») και είναι μια κατασκευή από παλέτες αλουμινίου, επιχαλκωμένη ακρυλική ρητίνη, ατσάλι, μονωτικά λάστιχα καλωδιώσεων, μονωτική ταινία και ρομποτικό μηχανισμό.


Το έργο της ομάδας KERNEL έχει τίτλο «Torrent» (που σημαίνει «χείμαρρος») και έχει επιλεγεί ως «φωτογραφία εξωφύλλου» όλης της Τριενάλε.

Είναι ένα έργο που εντάσσεται στο σώμα της δουλειάς που η ομάδα αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια ως μια διερεύνηση τοπικών και διεθνών φαινομένων που σχετίζονται με τις εξελίξεις στους τομείς των παγκόσμιων μεταφορών και των υποδομών τους και με τα αναδυόμενα πρωτόκολλα αυτοματισμού και μετασχηματισμού του ανθρώπινου χρόνου και βίου.


Με το έργο αυτό ακολουθούν τα ίχνη μιας αφήγησης στην οποία περιέχονται στιγμές κατάφασης και αντίστασης που σχετίζονται με την εξέλιξη αυτής της συνθήκης.

Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία επιχειρούν την κωδικοποίηση υλικών και μορφών που συναντούν στην έρευνά τους (κυρίως βιομηχανικά υπολείμματα, όπως τα πλαστικά καλύμματα καλωδίων, ο ανακυκλωμένος χαλκός κ. ά.). Πρόκειται για υλικά και μορφές που συνιστούν χαρακτήρες μια αφηρημένης γλυπτικής «σκηνής».


Η ευχή είναι μία: Καλή επιτυχία και στις δύο συμμετοχές!

Αυτές είναι οι ελληνικές συμμετοχές στην Τριενάλε του New Museum στο Μανχάταν Facebook Twitter
Το έργο της ομάδας KERNEL που έχει τίτλο «Torrent» (που σημαίνει «χείμαρρος») έχει επιλεγεί ως «φωτογραφία εξωφύλλου» όλης της Τριενάλε.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT