Τι είδους έργα θα δημιουργήσουν οι καλλιτέχνες και πού;
Οι ξένοι καλλιτέχνες έχουν προσκληθεί για να εκφράσουν μέσα από τη δουλειά τους τις απόψεις τους για την κρίση στη χώρα μας στους χώρους της ΑΣΚΤ και να δημιουργήσουν έργα σε χώρους του Δήμου Νίκαιας-Aγ. Iωάννη Ρέντη ως συμβολική συμμετοχή στην προσπάθεια όλων μας για τέχνη σε δημόσια κτίρια. Επίσης, θα δημιουργηθεί ο «Τοίχος», ένας χώρος που θα διατίθεται ελεύθερα για δράση και θα προβάλλει δύο καλλιτέχνες τον μήνα.
Τι άλλο περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φεστιβάλ;
Δράσεις σε δημόσιους χώρους από τις 27/06μέχρι και τις 14/07, ελεύθερες συζητήσεις στους χώρους, δράσεις και ανταλλαγές απόψεων για το νόημα της τέχνης σε εποχές κρίσης και για τα θέματα που ανακύπτουν από αυτό μεταξύ των ξένων καλλιτεχνών, των φοιτητών και του κοινού. Επίσης stencil workshop για παιδιά με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, εγκαίνια έκθεσης με έργα των ξένων καλλιτεχνών τη Δευτέρα 1/7 στις 20.00 και πάρτι στους χώρους της CAMP.
Ποιος ο ρόλος των συμβόλων του αστικού περιβάλλοντος;
Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η παρέμβαση της εικαστικής τέχνης και ο ρόλος των συμβόλων στον αστικό ιστό της κάθε πόλης, πόσο μάλλον της Αθήνας. Για μένα ίσως το πιο προωθημένο και ενδιαφέρον τμήμα του Street Art είναι το κίνημα του debranding, το οποίο αποδομεί τα εμπορικά σύμβολα-brands, ασκώντας με αυτό τον τρόπο την σκληρότερη και διεισδυτικότερη κριτική στην καταναλωτική κοινωνία.
Η τέχνη του δρόμου μπορεί να συνδυαστεί με γκαλερί και λοιπές μορφές εμπορευματοποίησης;
Η παρουσίαση έργων σε γκαλερί συνήθως είναι για να μπορούν οι καλλιτέχνες με τις πωλήσεις έργων τους να ζουν από την δουλειά τους. Νομίζω ότι παύουν να καταχωρούνται ως Street Artists μόνον όταν σταματήσουν τις δράσεις τους σε δημόσιους χώρους.
Τι θέλετε να δείξετε με το φεστιβάλ;
Επιδίωξή μας είναι το φεστιβάλ να συμβάλει έστω και κατ' ελάχιστο ώστε να γίνονται καλές δράσεις από οργανωμένες ομάδες καλλιτεχνών και επιλεγμένες παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους. Να προβάλλει ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση που αντιμετωπίζει, η οποία και αποτελεί το θέμα της διοργάνωσης («Crisis [?] WhatCrisis [?]») μπορεί να διοργανώνει ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά γεγονότα και μάλιστα χωρίς καμία κρατική οικονομική συνδρομή, αλλά με προσφορά εθελοντικής συμμετοχής και με τη συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων.
CAMP! Contemporary Art Meeting Point
Πλατεία Κοτζιά, Αθήνα.
Διάρκεια έκθεσης: 01/7-14/7