The Face: Πάκυ Βλασσοπούλου

The Face: Πάκυ Βλασσοπούλου Facebook Twitter
0
The Face: Πάκυ Βλασσοπούλου Facebook Twitter
Ποια είναι η κεντρική ιδέα της έκθεσης;

Η έκθεση προέκυψε από συζητήσεις που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες και ξεκινάει με αφορμή τον υλικό πολιτισμό και τη ζωή των αντικειμένων. Χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση απουσίας και εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους τα έργα της έκθεσης, ενώ κατασκευάζονται σωματικά-χειροτεχνικά, τελικά καταλήγουν να είναι πνευματικά προϊόντα.

Ποιους καλλιτέχνες θα φιλοξενήσετε;

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Νατάσα Μπιζά, Αλεξία Καραβέλα, Κώστας Ρουσσάκης, Κοσμάς Νικολάου, Πάκυ Βλασσοπούλου και το φωνητικό σύνολο ΕξΗ. Τα έργα επιλέχθηκαν σπονδυλωτά, με στόχο να δημιουργήσουν τη συγκεκριμένη αφήγηση. Γνωρίζαμε από καιρό τη δουλειά σχεδόν όλων των καλλιτεχνών και το κάθε έργο θα μπορούσε να είναι και η αφορμή για την έκθεση. Ιδιαίτερη αναφορά θα θέλαμε να κάνουμε στο φωνητικό σύνολο ΈξΗ, που με τη συμμετοχή του ενίσχυσε την αίσθηση που είχαμε για την έκθεση.

Τελικά, η ταυτότητα μας διαμορφώνεται απο τα έργα τέχνης;

Η ενασχόληση με την τέχνη και τα πολιτιστικά προϊόντα προκαλεί σκέψεις –όσο ασχολούμαστε διαμορφώνουμε απόψεις και οπτικές–, αυτό το γεγονός δεν μπορεί παρά να διαμορφώνει την ταυτότητά μας. Αν σκεφτούμε π.χ. τον κινηματογράφο, που έχει μεγάλη απήχηση, κατανοούμε πώς ένα έργο τέχνης μπορεί να μας επηρεάσει. Και τα εικαστικά έχουν αυτήν τη δυνατότητα, όπως όλες οι τέχνες. Χρειάζεται μια εισαγωγή στον κόσμο τους και στο λεξιλόγιό τους. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να δουλέψουμε όλοι οι καλλιτέχνες, ειδικά στην Αθήνα που έχει μικρή κλίμακα. Στο «3 137» προσπαθούμε να κινηθούμε προς τα εκεί, μιλώντας με τους γείτονες και με όσο περισσότερους επισκέπτες γίνεται, και αναρωτιόμαστε πώς αυτή η επικοινωνία μπορεί να γίνει καλύτερα και πιο πλατιά.

Η τέχνη έχει καθήκον να αντιδράσει στα γεγονότα των ημερών;

Οι καλλιτέχνες ως πολίτες και ως σκεπτόμενοι εργαζόμενοι καλούνται να τοποθετούνται και να αναπτύσσουν τον δημόσιο διάλογο πάνω σε ειδικά και γενικότερα θέματα. Πολλές φορές και τα έργα καταπιάνονται με φλέγοντα θέματα. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Επίσης, το καλλιτεχνικό έργο του καθενός έχει κάποιες φορές άλλους χρόνους και άλλο περιεχόμενο, χωρίς αυτό να του απαγορεύει την τοποθέτηση και τη συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο. Η επικοινωνία, η συνεύρεση και η δικτύωση της σκέψης σε τοπικό, αρχικά, επίπεδο, αλλά και σε μεγαλύτερη κλίμακα, είναι μια απάντηση στα μεγάλα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και στην κρίση της δημοκρατίας. Ο διάλογος και οι υγιείς κανόνες είναι πολύ καλό να ενισχύονται και να θεσμοθετούνται, περισσότερο ή λιγότερο όλοι μπορούμε να συμμέτεχουμε σε αυτό.

Τι θα δείξετε στη φουάρ Sluice του Λονδίνου;

Η συγκεκριμένη φουάρ είναι μικρής κλίμακας και γίνεται για ανεξάρτητους, μη κερδοσκοπικούς χώρους. Πραγματοποιείται στη διάρκεια του FriezeWeek και αποτελεί για μας πρόκληση να δούμε πώς μπορούμε να σταθούμε σε μια μητρόπολη. Πήραμε το ρίσκο να πάμε με μια συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών και από το preview που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα στο εργαστήριο πιστεύουμε πως το πείραμα πέτυχε. Ανυπομoνούμε να γνωρίσουμε ανθρώπους που έχουμε παρόμοιες ανησυχίες για την αυτονόμηση του καλλιτεχνικού έργου και τη βιωσιμότητα μέσα στον χώρο της τέχνης.

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Εικαστικά / Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Tο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατό του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή το 1958. Ένα ταξίδι κυριολεκτικό και μεταφορικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Εικαστικά / Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Η Χριστίνα Ανδρουλιδάκη μετέφερε τη γκαλερί CAN από το Κολωνάκι στην Ομόνοια και μιλά για τη γοητεία του κέντρου και για την αρμονική συνύπαρξη με τις προκλήσεις της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στην Tate Modern και Tate Britain, στα έργα της δωρεάς Δ. Δασκαλόπουλου

Εικαστικά / «Η τέχνη έχει νόημα μόνο όταν βρίσκεται σε συνδιαλλαγή»: Η Tate υποδέχεται τα έργα της δωρεάς Δασκαλόπουλου

Έργα των Louise Bourgeois, Βλάση Κανιάρη, Martin Kippenberger, Damien Hirst και πολλών ακόμα μεγάλων ονομάτων της σύγχρονης τέχνης περιλαμβάνονται στη δωρεά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και φιλοξενούνται πλέον σε νέες εκθέσεις στην Tate Modern και στην Tate Britain.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι δουλειά έχει ένα ρομπότ στην οδό Κριεζώτου;

Εικαστικά / Τι δουλειά έχει ένα ρομπότ στην οδό Κριεζώτου;

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει τη φθινοπωρινή της βιτρίνα με ένα ρομπότ εντυπωσιακών διαστάσεων, φιλοδοξώντας να ανοίξει μια νέα συζήτηση για το αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης σε πεδία δημιουργίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ