Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πτυχιακή εργασία με tattoo στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πτυχιακή εργασία με tattoo στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας Facebook Twitter
1

Ονομάζεται Αντώνης Ντζεγκουτάνης ή αλλιώς, όπως τον ξέρουν οι φίλοι, Κούκος. Γεννήθηκε το 1988 και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη ("Raised by the wolfs, trained by the pain…" λέει ο ίδιος). Αυτήν την εβδομάδα παρουσίασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τέχνών της Αθήνας την πτυχιακή του εργασία, με δουλειά δερματοστοιξίας.

Είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τη συγκεκριμένη τέχνη στην Ελλάδα, καθώς ένα τόσο μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα, για πρώτη φορά στην χώρα μας, αναγνωρίζει το βεληνεκές, τη δεξιοτεχνία αλλά και το καλλιτεχνικό κομμάτι που χρειάζεται να διαθέτει ο εκάστοτε καλλιτέχνης. Όπως μού έγραψε η Σία Καρέτα απ' την οποία πληροφορήθηκα την είδηση, είναι μία αναγνώριση που δείχνει όχι μόνο την εξέλιξη της κατανόησης για τη συγκεκριμένης τέχνης στην χώρα μας, από εγκεκριμένα άτομα του καλλιτεχνικού χώρου αλλά και την απαράμιλλη διεύρυνση του τι θεωρείται μοντέρνα τέχνη. 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πτυχιακή εργασία με tattoo στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας Facebook Twitter
«Το ταττού είναι μια μοντέρνα έκφανση της τέχνης, που είναι λογικό να μην είναι ακόμα απολύτως αποδεκτή από όλους»

Κατάφερα να βρω τον Κούκο μέσω του Facebook του, και καθώς πηγαινοερχόταν στη Σχολή κατά τη διάρκεια της διήμερης πτυχιακής του έκθεσης τον ρώτησα μερικά πράγματα. 

Ανέφερα στους καθηγητές ότι το σώμα είναι σαν πάπυρος ή σαν ένα βιβλίο της ζωής. Σταδιακά δημιουργείται μια αλυσίδα που ενώνει το κάθε σου ταττου με γεγονότα της ζωής σου και τον εκάστοτε διαφορετικό τρόπο έκφρασης, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό αποτέλεσμα για τον καθένα μας

—Ήταν περίεργο για κάποιον που ασχολείται με τατού να βρεθεί σε Σχολή Καλών Τεχνών; 

Ξεκίνησα να βαράω το 2010, την χρονιά που μπήκα στη σχολή.

Στην αρχή βάραγα στον εαυτό μου για να μάθω - έκανα γραμμές & πλακάτα σχέδια, ενώ ταυτόχρονα στη σχολή είχα δώσει βάση στον έντονο ρεαλισμό με abstract συνδυασμούς, κάτι που με έκανε να αισθάνομαι πιο ελεύθερος.

Εκείνη τη περίοδο, το ταττού ήταν κάτι πολύ καινούργιο για την Καλών Τεχνών.

Δεν ήταν εύκολο να δείξεις τέτοια δουλειά. Αισθανόμουν την ανασφάλεια ότι δεν είναι έτοιμοι να δουν/δεχτούν τον διαφορετικό αυτό τρόπο έκφρασης. Υπήρχαν άτομα από τον χώρο του ταττού στη σχολή, γνωστά κιόλας, αλλά λίγα από αυτά είχαν δείξει σε καθηγητές την ταττού δουλειά τους.

—Και πώς αντιμετωπίστηκες απ' τους καθηγητές;

Έκανα διάφορες συζητήσεις μαζί τους, υπήρχαν κάποιοι θετικοί και κάποιοι τελείως αρνητικοί.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πτυχιακή εργασία με tattoo στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας Facebook Twitter
«Στο ταττού υπάρχει άμεση και έμμεση επικοινωνία με το περιβάλλον - έχεις έργα που είναι μεταβαλλόμενα και τα οποία ταξιδεύουν, αναγνωρίζονται, θαυμάζονται, συντροφεύουν και γίνονται κομμάτι του εαυτού σου»
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πτυχιακή εργασία με tattoo στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας Facebook Twitter

—Αλλά τελικά έδειξες την τατού δουλειά σου, και μάλιστα στην πτυχιακή σου έκθεση... 

Η πτυχιακή μου είναι μια παρουσίαση της δουλειάς μου και μια εισαγωγή του ταττού ως μορφή τέχνης στην Καλών Τεχνών. Το θέμα της πτυχιακής ξεκίνησα να το φαντάζομαι πριν από δύο χρόνια. Ήθελα μέσα από αυτήν, με ένα λιτό και προσιτό τρόπο, να αναδείξω/αποδείξω στους καθηγητές της σχολής, ότι το ταττού είναι τέχνη και όχι μόνο μια απλή δεξιοτεχνία.

 Την ημέρα της πτυχιακής, εκτός από μια επιλογή από ταττού έργα, σχέδια και video, είχα ετοιμάσει για τους καθηγητές μια live παρουσίαση ταττού, ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν από κοντά τα έργα μου και να επεξεργαστούν την τέχνη πάνω σε ένα ζωντανό οργανισμό.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι οι καθηγητές μπορούσαν να δουν μεμονωμένα το μέρος του σώματος που υπήρχε το ταττού, για να μην επηρεαστούν από το σώμα, το πρόσωπο και τις εκφράσεις των μοντέλων.

Με τον πρύτανη και καθηγητή κ. Χαραλάμπους καταφέραμε να συνεργαστούμε ώστε βγει μια πετυχημένη πτυχιακή.
Οι υπόλοιποι καθηγητές που εξέταζαν ήταν πολύ αποδεκτικοί ως προς το θέμα του ταττού, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Καλών τεχνών.
Υπήρχε αρκετός κόσμος που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτήν την τέχνη προσπαθώντας να μάθουν περισσότερα για το ταττού και την έκφρασή της.

Ανέφερα στους καθηγητές ότι το σώμα είναι σαν πάπυρος ή σαν ένα βιβλίο της ζωής. Σταδιακά δημιουργείται μια αλυσίδα που ενώνει το κάθε σου ταττου με γεγονότα της ζωής σου και τον εκάστοτε διαφορετικό τρόπο έκφρασης, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό αποτέλεσμα για τον καθένα μας.  

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πτυχιακή εργασία με tattoo στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας Facebook Twitter


 

—Μίλησέ μας λίγο για την ιστορία σου. Πώς ασχολήθηκες αρχικά με τα τατού;

Από όταν ήμουν πιτσιρικάς, περίπου στα τέλη Γυμνασίου, ξεκίνησα να ζωγραφίζω στα χέρια διαφόρων φίλων μου και λέγαμε μεταξύ μας ότι έχουμε ταττού.

Μέχρι να μπω όμως στην ΑΣΚΤ εστίασα στο ακαδημαϊκό σχέδιο για να μπορώ να έχω γερές βάσεις και να μπορώ να εξελίξω στη συνέχεια το σχέδιο μου. Αδυναμία μου ήταν πάντα τα ρεαλιστικά.

Μόλις μπήκα στη σχολή, με τη βοήθεια και την υποστήριξη του αδερφού μου, αγόρασα τα πρώτα μου μηχανήματα ταττού και ξεκίνησα να βαράω σε φίλους, αλλά πριν από όλους σε εμένα.

—Πώς αποφάσισες τελικά να πας στην ΑΣΚΤ;

Από μικρός μου άρεσε να σχεδιάζω και ήμουν τυχερός γιατί είχα δίπλα μου ως πρότυπο τον παππού μου, ο οποίος μου έδειχνε την δικιά του έντονη γραφή.

Στο Γυμνάσιο ξεκίνησα να κάνω graffiti και να σκιτσάρω όπου έβρισκα και αργότερα στο Λύκειο ανακάλυψα την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Μετά απλά ξεκίνησα να κυνηγάω τον στόχο μου.

Πήγαινα στο εργαστήριο του Κωστα Αργυρη, όπου και έμαθα τι σημαίνει να ζωγραφίζεις με υπομονή και επιμονή. Μέχρι να μπω στη σχόλη, συνέχισα να κάνω graffiti (προτομές πιο πολύ, ιδιαίτερα τον Οδυσσέα) και άρχισα να παίζω με το Photoshop και μια επαγγελματική κάμερα του αδερφού μου.

—Τι σου έμαθε η ΑΣΚΤ;

Αυτό που με έμαθε είναι αυτό που προσπαθώ να πετυχαίνω στα έργα μου: να ξεφεύγω από τα όρια και τους κανόνες που υπάρχουν, και που συχνά εγκλωβίζουν αρκετούς ανθρώπους σε καβούκια.

Μου έμαθε να τολμάω συνδυασμούς, πράγμα που με οδήγησε σε μια μίξη ρεαλισμού, abstract, μοτίβων, γραφών και έντονων ελεύθερων γραμμών. Όλα αυτά είναι τα στοιχεία μπορεί να βρει κανείς πάνω στα έργα μου, ενώ είναι πράγματα που μου έλεγαν ότι δεν αποτυπώνονται στα ταττού και δεν επιτρέπονται.

—Τι απαντάς σε κάποιον που θεωρεί ότι τα σχέδια των tattoo δεν είναι τέχνη με τη συμβατική έννοια;

Το ταττού είναι απλά μια μοντέρνα έκφανση της τέχνης, που είναι λογικό να μην είναι ακόμα απολύτως αποδεκτή από όλους. Στο ταττού υπάρχει άμεση και έμμεση επικοινωνία με το περιβάλλον, κάτι που το καθιστά τέχνη, γιατί ξεφεύγει για παράδειγμα από τους κλασικούς πίνακες που βρίσκονται κρεμασμένοι σε σπίτια. Έχεις έργα που είναι μεταβαλλόμενα και τα οποία ταξιδεύουν, αναγνωρίζονται, θαυμάζονται, συντροφεύουν και γίνονται κομμάτι του εαυτού σου.

—Ποια είναι τα σχέδιά σου από εδώ και πέρα;

Τα επόμενα σχέδια είναι: ανοιχτοί ορίζοντες, τρελές εμπνεύσεις και conventions σε όλο τον κόσμο!

  

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Σοφία Ροζάκη / Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Εικαστικά / Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Μια έκθεση εργαστηριακού χαρακτήρα με εκθέματα καλούπια, εργαλεία, προπλάσματα, ημιτελή έργα, σχέδια αλλά και ολοκληρωμένα έργα που για πρώτη φορά βγαίνουν από το εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Pulp Fiction / Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλά με τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη για το αθέατο σύμπαν του ασυνείδητου στο σινεμά, το οποίο υπηρέτησε και απογείωσε ο Λιντς μέσα από το απαράμιλλο έργο του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ