Η λοξή τάξη του Ζάφου Ξαγοράρη

 Η λοξή τάξη του Ζάφου Ξαγοράρη Facebook Twitter
0
 Η λοξή τάξη του Ζάφου Ξαγοράρη Facebook Twitter
Η υπαίθρια αυτή τάξη αναφέρεται σε μορφές εκπαίδευσης που ιστορικά εφαρμόζονται σε συνθήκες κρίσης (όπως πόλεμος, σεισμός, στρατόπεδο συγκέντρωσης, κλπ.), όταν δηλαδή υπάρχει αδυναμία διδασκαλίας σε στεγασμένο χώρο... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Εδώ, στον μικρό κήπο απέναντι από τον σταθμό του Θησείου στήθηκε μια αληθινά λοξή τάξη, η οποία δε φάνηκε να δυσκολεύει καθόλου τα παιδιά της καλλιτεχνικής ομάδας του γυμνασίου Καμινίων, που όχι μόνο κάθισαν, βολεύτηκαν κατά ύψος αλλά και έκαναν ένα δικό τους μουσικό πρόγραμμα. Μέσα σε λίγη ώρα ενσωματώθηκαν στο χώρο και έμοιαζαν να κάνουν κάτι απολύτως φυσιολογικό: μάθημα στο ύπαιθρο. Οι περαστικοί τους έριχναν μια ματιά και συνέχιζαν το δρόμο τους.

Ο καλλιτέχνης πίσω από αυτή την εγκατάσταση είναι ο Ζάφος Ξαγοράρης και αυτή αποτελεί συνέχεια της ενασχόλησής του με παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο και τις λειτουργίες του. Η Λοξή Τάξη διερευνά τον τρόπο εκπαίδευσης ως έκφραση κοινωνικής αλλαγής. Δεκαοκτώ θρανία, τριανταέξι καρέκλες, μια καθηγητική έδρα και η αντίστοιχη θέση της. Καθισμένοι στα θρανία και υπό γωνία 7 περίπου μοιρών ξεκινάμε τη συζήτησή μας λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης του στο Μουσείο Μπενάκη.

Η ματιά μας πρέπει να είναι στο παρελθόν, όχι υποχρεωτικά προς το ένδοξο παρελθόν, γιατί αυτή η αναγωγή προς το ένδοξο παρελθόν δείχνει και μια έλλειψη αυτοπεποίθησης, ότι δεν έχουμε κάτι άλλο να κοιτάξουμε. Εμένα μου φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα η ματιά προς παρελθόντα τραύματα, που κοντεύουν να σβήσουν από τη μνήμη. 

Σε τι προσαρμόζεται αυτή η τάξη που φτιάξατε;

Ανταποκρίνεται σε συνθήκες υπαίθριας διδασκαλίας σε λοξό έδαφος. Η τάξη γέρνει ομοιόμορφα και να μπορεί να σταθεί ίσια σε κατηφορικό ή κεκλιμένο επίπεδο. Η υπαίθρια αυτή τάξη αναφέρεται σε μορφές εκπαίδευσης που ιστορικά εφαρμόζονται σε συνθήκες κρίσης (όπως πόλεμος, σεισμός, στρατόπεδο συγκέντρωσης, κλπ.), όταν δηλαδή υπάρχει αδυναμία διδασκαλίας σε στεγασμένο χώρο. Αυτή την τάξη θα τη στήσουμε στη ράμπα του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς και αποτελεί ένα μέρος του έργου. Το υπόλοιπο προέρχεται από το αρχειακό υλικό του μουσείου, είναι υλικό το οποίο μου έχει παραχωρηθεί από το μουσείο και έχω συλλέξει, ερευνήσει και αφορά στην εκπαίδευση σε δημόσιο χώρο, στο ύπαιθρο, σε περιόδους που υπάρχουν κάποια ζητήματα, όπως ένας σεισμός. Ή ακόμα και σε περιόδους τεταμένες όπως στη δικτατορία του Μεταξά ή στον εμφύλιο που υπήρχε παρουσία μαθητών στο ύπαιθρο. Δηλαδή υπάρχει αναφορά σε πολιτικοοικονομικές συνθήκες και σε ιστορικές καταβολές.

 Η λοξή τάξη του Ζάφου Ξαγοράρη Facebook Twitter
Αυτό που ήθελα εγώ, ήταν να είμαι μόνος μου, δεν ήθελα να υπάρχουν άλλοι, άρα ουσιαστικά ήμουνα μεν κοντά στο ποτάμι σε μια αστική διαδρομή αλλά η μοναξιά ήταν ένα χαρακτηριστικό του έργου που δε μπορούσε να λείπει... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Το να σας ενδιαφέρει μια συνάθροιση μαθητών σε έναν υπαίθριο χώρο έρχεται σε συνέχεια με το έργο σας συνολικά;

Έχει να κάνει με τα έργα που κάνω ούτως η άλλως και αφορούν την πόλη, τις εξωτερικές συνθήκες, εκτός μουσειακών ή εκθεσιακών χώρων. Αυτές είναι εγκαταστάσεις στις οποίες δουλεύω από τη δεκαετία του '90. Επομένως, έχω αυτό ως γενική καταγωγή.  Έργα με ήχο, έργα στο ύπαιθρο, αυτή είναι η διαδρομή μου. Κάποια προηγούμενα έργα μου έχουν άμεση σχέση με τη Λοξή Τάξη. Πρόκειται για τις καρέκλες που έδειξα στην τέταρτη Μπιενάλε της Αθήνας. Έχουν μεταβλητά πόδια και μπορούν να στηθούν σε αντίξοες συνθήκες. Ο τίτλος του έργου ήταν «Συζητήσεις σε ανώμαλο έδαφος» ενώ ένα άλλο μικρότερο έργο ήταν ένα λοξό πάνελ που σχεδίασα για το camp για να μπορεί να μπεί διαγωνίως ενός χώρου και να λειτουργήσει ως χρηστικό

Ποιά ζητήματα συνδέετε μέσα από αυτή τη σχέση;

Το ζήτημα του δημόσιου χώρου συνδέεται με την επικοινωνία, τη διαδικασία της εκπαίδευσης. Με αφορά και το στοιχείο του αντίξοου, με ποιο τρόπο αλλάζουν τα πόδια μια καρέκλας για να στηθεί σε ανώμαλο έδαφος ή σε μια κατηφόρα η τάξη. Μου αρέσει και σαν εικόνα μια δύσκολη συνθήκη μου φαίνεται ενδιαφέρον και δεν ξέρω ακριβώς το λόγο. Βέβαια τα παιδιά το πρωί προσαρμόστηκαν σε χρόνο άμεσο.

Η λέξη λοξό έχει κάποια αλληγορία;

Εκ των υστέρων, μάλλον έχει. Προέκυψε τυχαία, πρακτικά, η λέξη λοξό και έχει να κάνει με δυο άλλες έννοιες και ιδιότητες, το order και το classroom. Επίσης επειδή έχω και την ιδιότητα του διδάσκοντος, έχω πολλές αναφορές σε αυτό το έργο όπως είναι η νεκρή τάξη του Ταντέους Κάντορ, αλλά και η Oblique Architecture, για παράδειγμα. Εκεί υπάρχει μια κοινή σχέση με πράγματα που υποστηρίζω κάνοντάς τα και τα καταλαβάινω και κάπως διαφορετικά.

 Η λοξή τάξη του Ζάφου Ξαγοράρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Όταν κάνετε μια εγκατάσταση σε δημόσιο χώρο, βοηθά στην επικοινωνία με το θεατή, περισσότερο από ότι να έβλεπαν ένας έργο σε έναν εσωτερικό χώρο;

Δε θα συγκρίνω με την παραστατική ζωγραφική, η παραστατική ζωγραφική υπάρχει πάντα και τη χρησιμοποιπω, όπως για παράδειγμα εδώ, για τα προσχέδιά μου. Δηλαδή υπάρχουν παραστατικά και  ζωγραφικά σχέδια για να εξηγώ και τις ιδέες μου. Το ζήτημα της επικοινωνίας με έχει προβληματίσει πολύ και στο παρελθόν και σήμερα. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες καταφέρνουμε μια ευτυχή συνομιλία όπως σήμερα. Ένα έργο βοηθά τα παιδιά ή μια ομάδα ανθρώπων να επικοινωνήσει μεταξύ της και να εκφραστεί, δίνει ένα ερέθισμα στους γύρω προκειμένου να κατανοήσουν την μεταμόρφωση ενός χώρου ενώ ενεργοποιεί στοιχεία τα οποία μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε. Και υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό το κάνεις ερήμην της καθημερινότητας.

 

Εννοείτε να μην υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία του έργου και των θεατών;

Ναι, εννοώ την περίπτωση του να μην υπάρχει αυτή η ταυτόχρονη παρουσία και ο κόσμος να καταλαβαίνει το έργο έμμεσα μετά από ένα διάστημα.  Έχω κάνει  ένα έργο για παράδειγμα το 2009 στην Πολωνία στο Βρότσλαφ , στο οποίο είχα ένα ηχείο δεμένο επάνω μου και το οποίο εξέπεμπε ήχους από τις τότε διαδηλώσεις.  

Αυτό που ήθελα εγώ, ήταν να είμαι μόνος μου, δεν ήθελα να υπάρχουν άλλοι, άρα ουσιαστικά ήμουνα μεν κοντά στο ποτάμι σε μια αστική διαδρομή αλλά η μοναξιά ήταν ένα χαρακτηριστικό του έργου που δε μπορούσε να λείπει.  Άρα ο τρόπος που αυτό το συγκεκριμένο έργο έρχεται σε γνώση του κοινού είναι έμμεσος. Με κάποιες παρουσιάσεις, κάποιες καταγραφές, ακόμα και τώρα που το συζητάμε. Αυτό σημαίνει ότι περνάνε πολλά ενδιάμεσα στάδια μέχρι να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί ένα έργο. Είναι μια συζήτηση που συνεχίζεται για πολλά χρόνια από τότε που γίνεται ένα έργο. Έχει όμως μια παρουσία ακόμα και με καθυστέρηση.

Είναι από τις βασικές λειτουργίες της τέχνης, να συγκινεί. Όχι να εκβιάζει το συναίσθημα. Για μένα είναι συγκινητικός ο Μάλεβιτς. Καθένας συγκινείται από άλλα πράγματα.

Τα παιδιά που έρχονται σήμερα στην καλών τεχνών είναι περισσότερο εξοικειωμένα με την τέχνη από άλλοτε;

Διδάσκω ζωγραφική αλλά και πολλά άλλα πράγματα, οι περισσότεροι διδάσκουμε και άλλα πράγματα μαζί όπως είναι ο χαρακτήρας της τέχνης. Υπάρχει μια τεράστια πληροφόρηση που την έχουν από παιδιά και την έχουν κυρίως μέσω του διαδικτύου, μέσω των ταξιδιών που μπορούν να κάνουν, υπάρχει μια επικοινωνία σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που υπήρχε πριν κάποια χρόνια. Αυτό που είδα να χρειάζεται σήμερα που πέρασα την ημέρα με τα παιδιά του σχολείου και κάναμε και ξεναγήσεις σε άλλες εκθέσεις είναι ότι χρειάζεται μια εξοικείωση και να λειτουργούν οι θεσμοί. Έτσι μπορείς και αντιλαμβάνεσαι και αισθάνεσαι ότι η τέχνη είναι ένα πράγμα που υπάρχει. Στη δική μου περίπτωση οι γονείς μου, Μπία Ντάβου και Παντελής Ξαγοράρης με βοήθησαν να αντιμετωπίσω τον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο σαν κάτι οικείο, φυσικό και δεδομένο. Το πιο εύκολο που μπορείς να δεις σήμερα είναι οι αρχαιότητες και η πόλη γύρω σου, αλλά μπορείς και πρέπει να δεις και την σύγχρονη τέχνη που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και εκτός Ελλάδος.

 Η λοξή τάξη του Ζάφου Ξαγοράρη Facebook Twitter
Το γεγονός ότι διδάσκω με κάνει να πρέπει με ένα τρόπο να αναλύω αυτά που αισθάνομαι. Αναγκαστικά με βοηθάει, έτσι είναι πια η τέχνη. Και αυτό που θα δείξω το έχω ψάξει από όλες τις μεριές... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η ματιά μας στρέφεται και συντηρείται από το παρελθόν;

Εξαρτάται ποιο παρελθόν εννοούμε. Η ματιά μας πρέπει να είναι στο παρελθόν, όχι υποχρεωτικά προς το ένδοξο παρελθόν, γιατί αυτή η αναγωγή προς το ένδοξο παρελθόν δείχνει και μια έλλειψη αυτοπεποίθησης, ότι δεν έχουμε κάτι άλλο να κοιτάξουμε. Εμένα μου φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα η ματιά προς παρελθόντα τραύματα, που κοντεύουν να σβήσουν από τη μνήμη. Μου αρέσει η ιδέα ότι ανακαλύπτω πράγματα που είναι έτοιμα να χαθούν. Οπότε αυτή είναι η καλλιτεχνική μου λογική. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι  που μπορούν να επανεκτιμήσουν πράγματα του παρελθόντος με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο.

Προφανώς χρειάζεται χρόνια για να εμπεδωθούν πολλά ζητήματα, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια πλεονεκτική θέση και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πράγματα και να ολοκληρώσουμε θέματα για τα οποία πολεμούσαμε και εμείς και πολλές γενιές πριν. Υπάρχει μια νέα γενιά καλλιτεχνών που είναι σούπερ ενεργή και σούπερ δημιουργική και όλα αυτά συγκλίνουν. Και αν το κράτος δε βοηθάει, ας μη βάζει τουλάχιστον τρικλοποδιές. Ελπίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει το τοπίο. Η απουσία κατανόησης να υποχωρήσει και  να είναι αυτονόητο το να περιμένουν λίγο πιο πειραματικά πράγματα.

Θα μπορούσατε να κάνετε μια περιγραφή των εικαστικών σήμερα;

Τα εικαστικά λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό και είναι ένας χώρος φιλόξενος για πειραματισμό. Ευνοούν τις δοκιμές σε πράγματα που έχουν ένα χαρακτήρα,. Φυσικά όλα αυτά συνυπάρχουν με το εμπόριο της τέχνης που έχει ακόμα μια λογική συλλογής. Εκεί αναγκαστικά υπάρχει ένας μηχανισμός που έχει να κάνει με τους χώρους, τις γκαλερί, τον συλλέκτη και είναι αυτός ο μηχανισμός που μπορεί να κάνει την τέχνη να έχει αυτή τη λογική πολυτελείας. Η αντίληψη αυτή υποθέτω ότι έχει να κάνει και με την απουσία των θεσμών, με το ότι δεν έχουμε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης ακόμα για παράδειγμα, αλλά, ταυτόχρονα έχει να κάνει με μια υποχρεωτική φόρτιση ενός έργου με μια αξία. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει. Μπορείς να δεις απλά μια λοξή τάξη και τον τρόπο λειτουργίας της και να μη χρειάζεται κάτι περισσότερο. Δε χρειάζεται να βλέπεις ένα αριστούργημα μπροστά σου που δε σε αφήνει να αναπνεύσεις.

Δε μπορεί να συγκρίνει κανείς ένα ηχητικό έργο στο δρόμο με την Ακρόπολη, η σύγκριση θα είναι άδοξη, μοιραία. Δε χρειάζεται να γίνεται αυτή η σύγκριση. Ένα έργο είναι κάτι απλό που δοκιμάζει κάποιος. Η εποχή ίσως και λόγω της περιόδου που διανύουμε έχει μια εκφραστικότητα από μόνη της αποτελεί ένα είδος μικρής καθημερινής δράσης και το άθροισμα των πραγμάτων που συμβαίνουν στην πόλη σήμερα δημιουργεί ένα περιβάλλον πολύ ελκυστικό. Το να ζεις μέσα σε αυτό σε κάνει πολύ δημιουργικό.

Σας ενδιαφέρει να συγκινεί η τέχνη;

Ναι, νομίζω ότι έτσι πρέπει. Είναι από τις βασικές λειτουργίες της τέχνης, να συγκινεί. Όχι να εκβιάζει το συναίσθημα. Για μένα είναι συγκινητικός ο Μάλεβιτς. Καθένας συγκινείται από άλλα πράγματα.

 Η λοξή τάξη του Ζάφου Ξαγοράρη Facebook Twitter
Αυτό που είδα να χρειάζεται σήμερα που πέρασα την ημέρα με τα παιδιά του σχολείου και κάναμε και ξεναγήσεις σε άλλες εκθέσεις είναι ότι χρειάζεται μια εξοικείωση και να λειτουργούν οι θεσμοί. Έτσι μπορείς και αντιλαμβάνεσαι και αισθάνεσαι ότι η τέχνη είναι ένα πράγμα που υπάρχει... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Θυμάστε πότε πρωτοενδιαφερθήκατε  για την τέχνη;

Οι γονείς μου ήταν καλλιτέχνες, ήμουν μοναχοπαίδι, οπότε συχνά με άφηναν μόνο μου το μεσημέρι να ζωγραφίζω για να μη τους ενοχλώ και αυτό το θυμάμαι πολύ έντονα, να ζωγραφίζω μάχες, έπαιζα, αλλά τη ζωγράφιζα τη μάχη.

Και την επιθυμία μου να ασχοληθώ με την τέχνη δεν την είχα δεδηλωμένη. Αυτό που θυμάμαι πολύ έντονα, είναι ότι σε μια ηλικία που έχει να κάνει με την εφηβεία, άρχισα να διαβάζω βιβλία που με συγκινούσαν πολύ. Πρώτα με συγκινούσαν τα βιβλία και μετά ο κινηματογράφος, ο Ταρκόφσκι εκεί κατάλαβα ότι κάτι υπάρχει που θέλω να κάνω και εγώ. Πέρασα στην αρχιτεκτονική και μετά έκανα αυτή τη θαρραλέα πράξη και πήγα, χωρίς να το πω κιόλας στους γονείς μου- στην καλών τεχνών. Είπα αυτό θέλω να κάνω και ήταν μια απόφαση πολύ συνειδητή.

Στα έργα σας υπάρχει κάποιες φορές απουσία κοινού, λειτουργούν έμμεσα ή ετεροχρονισμένα, είναι ένα χαρακτηριστικό των εγκαταστάσεών σας αυτό;

Υπάρχουν  εγκαταστάσεις που αυτό υπάρχει από μόνο του, με απουσία κοινού,  όπως αυτή που έκανα στα έρημα χωριά της Κύπρου. Εκεί είχα βάλει ένα σύστημα ενίσχυσης του ήχου με μπαταρία αυτοκινήτου, μικρόφωνα και ηχεία και έπαιρνα ήχους σε εγκαταλελειμμένα χωριά και τους ενδυνάμωνα. Εκεί δεν είχε λόγο, δεν ήθελα να υπάρχει κοινό. Αυτό είναι ακραία αντικοινωνικό, πρόκειται για ένα έργο εφήμερο και χρονικά περιορισμένο. Ο τρόπος με τον οποίο το μαθαίνει κάποιος είναι έμμεσος δεν υπάρχει ταυτόχρονη ανάγνωση ούτε ταυτόχρονη παρουσία του κοινού με το έργο. Αυτή η συνάντηση γίνεται με μια χρονοκαθυστέρηση. Η παρουσία του κοινού έχει σχέση περισσότερο με όσους κάνουν παραστατικές τέχνες,  για μένα δεν είναι απαραίτητο. Παρόλα αυτά το έργο βρίσκει πάντα μια δίοδο επικοινωνίας και αυτό που αλλάζει είναι ο χρόνος που αυτή συμβαίνει.

Το να αναλύετε τα έργα σας βοηθά να επικοινωνήσετε με τους άλλους;

Το γεγονός ότι διδάσκω με κάνει να πρέπει με ένα τρόπο να αναλύω αυτά που αισθάνομαι. Αναγκαστικά με βοηθάει, έτσι είναι πια η τέχνη. Και αυτό που θα δείξω το έχω ψάξει από όλες τις μεριές. Δεν είμαι όμως σίγουρος αν είναι από τα πολύ θετικά στοιχεία ενός ανθρώπου που διδάσκει γιατί συχνά εξηγώντας τα δικά του έργα ή αυτά που σκέφτεται ο ίδιος ή αυτά που σκέφτονται τα παιδιά, αναγκάζεται -αφού πρέπει να μιλήσει γιαυτά και να βρει τους μηχανισμούς- να τα απονευρώσει. Αυτό τελικά μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι απέξω από τη διαδικασία. Φυσικά αυτό συμβαίνει αν θέλει κανείς να είναι τέτοιου τύπου δάσκαλος. Υπάρχουν και άλλοι που δε θέλουν να αναλύουν.  Η συζήτηση ευνοεί γιατί μπαίνουν και άλλου τύπου ζητήματα όπως η γνώση, οι συνεργασίες, βλέπεις κοινά εγχειρήματα τα οποία σου δίνουν μια τελείως διαφορετική οπτική γιαυτά που μπορείς να κάνεις. Η συζήτηση από μόνη της έχει να κάνει με μια πρόοδο ιδεών στην τέχνη, την κάνει να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Οπότε το να δοκιμάσει κανείς τη συζήτηση και ως μεθοδολογικό εργαλείο μου φαίνεται ότι αυτό και από μόνο του έχει ενδιαφέρον. Ή το να συζητήσει, να έρθει σε διάλογο με καλλιτέχνες που δοκιμάζουν πράγματα από άλλες περιοχές, από τη μουσική ή το θέατρο. Είναι ένας τρόπος και μέσα από αυτόν η τέχνη γίνεται φοβερά πλούσια.

 Η λοξή τάξη του Ζάφου Ξαγοράρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Info:

Ζάφος Ξαγοράρης, Λοξή Τάξη

Μουσείο Μπενάκη-Κτίριο Οδού Πειραιώς
26/02/2015 - 17/05/2015

Εγκαίνια: 25/02/2015, 20:00

Είσοδος ελεύθερη

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM