Μια γαμήλια τούρτα 12 μέτρων, κυριολεκτικά έργο τέχνης

Μια γαμήλια τούρτα 12 μέτρων, κυριολεκτικά έργο τέχνης Facebook Twitter
Το "Wedding Cake" αποτίνει φόρο τιμής στα βικτοριανά πάρτι φιλοξενώντας σύγχρονα, ενώ μπορεί να επιλέξει κανείς να παντρευτεί μπροστά σε αυτή την τεράστια γαμήλια τούρτα, μακριά από συμβάσεις ή παραδόσεις. Είναι ένας ναός της ανθρώπινης χαράς, ένας πύργος αγάπης. Φωτ.: Chris Lacey
0

Η γεννημένη στην Πορτογαλία 51χρονη Joana Vasconcelos βρίσκει πάντα έναν τρόπο να συνδεθεί με την κοινωνία, να τη σχολιάσει και να κλείσει με χιούμορ το μάτι στους επισκέπτες των μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεών της.

Αυτήν τη φορά έστησε το νέο της έργο, «Wedding Cake», στους κήπους του Waddesdon, ενός μοναδικού κάστρου στο Chilterns.

Το Waddesdon Manor, το σπίτι που χτίστηκε από τον Ferdinand de Rothschild, ο οποίος αγόρασε αυτό το κτήμα κοντά στο Aylesbury το 1874, είναι ένας πύργος γαλλικού στυλ στην κορυφή ενός ψηλού λόφου, ανάμεσα σε όμορφα διαμορφωμένα δάση, ενώ προσεγγίζεται και από απότομα μονοπάτια μέσα από βράχους. Αυτό το παραμυθένιο μέρος χτίστηκε για να στεγάσει τη συλλογή έργων τέχνης του de Rothschild και να φιλοξενεί πάρτι και γιορτές. Ο τότε μελλοντικός Εδουάρδος Ζ' και οι ερωμένες του ήταν συχνοί καλεσμένοι στα πάρτι που έδινε ο ιδιοκτήτης. Μάλιστα, το σπίτι επισκέφθηκε και η βασίλισσα Βικτώρια, η οποία εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτρισμού του σπιτιού, που ζητούσε συνέχεια να ανάβουν και να σβήνουν τα φώτα. Οι εσωτερικοί χώροι είναι ένας τόπος φαντασίας που αποθεώνει το γαλλικό στυλ, με επένδυση και ταπετσαρίες του 18ου αιώνα, σπάνιες πορσελάνες και πίνακες των Watteau και Gainsborough.

Joana Vasconcelos Facebook Twitter
Φωτ.: Arlindo Camacho for Atelier Joana Vasconcelos

Μια γαμήλια τούρτα γεμάτη τρέλα και πληθωρική δόση αγάπης

Το «Wedding Cake at Waddesdon», ένα κεραμικό γλυπτό περίπτερο ύψους 12 μέτρων με τη μορφή τριώροφης γαμήλιας τούρτας, δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μπουν μέσα σε αυτό το εκπληκτικό έργο τέχνης και να απολαύσουν μια μοναδική, πλούσια αισθητηριακή εμπειρία.

Εν μέρει γλυπτική, εν μέρει αρχιτεκτονική τρέλα στον κήπο, η εξαιρετική δομή γιορτάζει την αγάπη και τη ζωή. Είναι εμπνευσμένη από τα πληθωρικά μπαρόκ κτίρια και την παράδοση της διακοσμητικής κεραμικής της Λισαβόνας, όπου ζει και εργάζεται η  Vasconcelos. Χιλιάδες κεραμικά πλακάκια που μοιάζουν με γλάσο διακοσμούν την τούρτα, όλα φτιαγμένα σε ένα παραδοσιακό πορτογαλικό εργοστάσιο και βερνικωμένα σε απαλά ροζ, πράσινα και μπλε χρώματα, ενώ ο στολισμός της τούρτας με περίπλοκα στολίδια αποτελεί μέρος της γλυπτικής διακόσμησης.

Ο επισκέπτης μπορεί να μπει μέσα, περνώντας ανάμεσα από τα ηλεκτρικά κεριά και τις κεραμικές γοργόνες, για να βρει ένα κυκλικό γαμήλιο παρεκκλήσι με τρούλο γεμάτο φωτεινά χρώματα, στριφτές κολόνες και ακόμη πιο χαρμόσυνες φιγούρες. Ανεβαίνοντας τις σκάλες προς τις υψηλότερες βαθμίδες της τούρτας, βρίσκεται κανείς ξαφνικά πάνω από τα δέντρα, σε ένα απίστευτα φωτεινό και μεθυστικό μέρος.

Joana Vasconcelos: Μια γαμήλια τούρτα, ένα έργο γεμάτη τρέλα και σαγήνη γιορτάζει την αγάπη και τη χαρά Facebook Twitter
Ο επισκέπτης μπορεί να μπει μέσα, περνώντας ανάμεσα από τα ηλεκτρικά κεριά και τις κεραμικές γοργόνες, για να βρει ένα κυκλικό γαμήλιο παρεκκλήσι με τρούλο γεμάτο φωτεινά χρώματα, στριφτές κολόνες και ακόμη πιο χαρμόσυνες φιγούρες.

Το Waddesdon είναι σήμερα ένας περιζήτητος χώρος διασκέδασης. Η καλλιτέχνις λέει: «Θέλω οι άνθρωποι να έχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις στο έργο: να κοιτάζουν από έξω, να απολαμβάνουν το περιβάλλον από τα διαφορετικά επίπεδα ή τα μπαλκόνια, και να ανεβαίνουν στην κορυφή, για να ολοκληρώσουν τελικά το έργο τέχνης με την παρουσία τους. Πάνω από όλα, πάντα το σκεφτόμουν ως ναό αγάπης».

Η Joana Vasconcelos γεννήθηκε το 1971 στο Παρίσι. Η οικογένειά της ήταν εκεί εξόριστη και επέστρεψε στην Πορτογαλία μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων το 1974. Σπούδασε στο Centro de Arte & Comunicação Visual στη Λισαβόνα και το 2005 εξέθεσε στην Μπιενάλε της Βενετίας το έργο «A Noiva» («Η Νύφη»), έναν πολυέλαιο ύψους επτά μέτρων φτιαγμένο από 25.000 ταμπόν.

Το 2012 παρουσίασε το έργο της στη μεγάλη ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Παλάτι των Βερσαλλιών. Ήταν η πρώτη γυναίκα και η νεότερη σύγχρονη καλλιτέχνιδα που εξέθεσε στις Βερσαλλίες, ενώ το 2013 εκπροσώπησε την Πορτογαλία με ατομική έκθεση στο περίπτερο της χώρας της στην Μπιενάλε της Βενετίας. Το έργο «Trafaria Praia» εγκαταστάθηκε σε ένα αγκυροβολημένο σκάφος και ταυτόχρονα σε μια πλωτή γκαλερί τέχνης.

Joana Vasconcelos: Μια γαμήλια τούρτα, ένα έργο γεμάτη τρέλα και σαγήνη γιορτάζει την αγάπη και τη χαρά Facebook Twitter
Φωτογραφία από το εσωτερικό. Φωτ.: Chris Lacey
Joana Vasconcelos: Μια γαμήλια τούρτα, ένα έργο γεμάτη τρέλα και σαγήνη γιορτάζει την αγάπη και τη χαρά Facebook Twitter
Φωτογραφία από το εσωτερικό. Φωτ.: Chris Lacey

Το 2018 η δουλειά της παρουσιάστηκε στην αναδρομική έκθεση «I'm Your Mirror» στο Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, έχοντας γίνει η μοναδική καλλιτέχνιδα από την Πορτογαλία που τιμήθηκε, εκθέτοντας 30 έργα που αντιπροσώπευαν 25 χρόνια της καλλιτεχνικής της πορείας. 

Το 2020, η Vasconcelos δημιούργησε ένα ογκώδες site-specific έργο, το «Valkyrie Mumbet» στο Massachusetts College of Art and Design Museum (MAAM) στη Βοστώνη. Αυτή ήταν η πρώτη της ατομική έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο αποτελεί μέρος μιας σειράς site-specific, μεγάλης κλίμακας έργων που δημιουργεί η καλλιτέχνιδα ως φόρο τιμής σε εμπνευσμένες γυναίκες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Το «Valkyrie Mumbet» τιμά την Elizabeth Mumbet Freeman, μια σκλάβα από τη Μασαχουσέτη που έδωσε δικαστικούς αγώνες για να κερδίσει την ελευθερία της.

Joana Vasconcelos: Μια γαμήλια τούρτα, ένα έργο γεμάτη τρέλα και σαγήνη γιορτάζει την αγάπη και τη χαρά Facebook Twitter
Φωτ.: Chris Lacey

«Οι Έρωτες ισορροπούν παιχνιδιάρικα στα βάθρα, το νερό αναβλύζει από τα στόματα των δελφινιών και τα μικρά αγάλματα του Αγίου Αντωνίου ευλογούν τους νεόνυμφους γύρω από την πλακόστρωτη περιφέρεια του ύψους 12 μέτρων γλυπτού. Κιτς και όμορφο, παράλογο και σαγηνευτικό, αυτό μπορεί να είναι το πρώτο ολόψυχα χαρούμενο καλλιτεχνικό αριστούργημα του 21ου αιώνα» γράφει ο «Guardian» για το έργο στο Waddesdon.

Το «Wedding Cake» αποτίνει φόρο τιμής στα βικτοριανά πάρτι φιλοξενώντας σύγχρονα, ενώ μπορεί να επιλέξει κανείς να παντρευτεί μπροστά σε αυτή την τεράστια γαμήλια τούρτα, μακριά από συμβάσεις ή παραδόσεις. Είναι ένας ναός της ανθρώπινης χαράς, ένας πύργος αγάπης.

Το έργο ανοίγει για το κοινό στις 18 Ιουνίου και θα μείνει ανοιχτό μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Joana Vasconcelos: Μια γαμήλια τούρτα, ένα έργο γεμάτη τρέλα και σαγήνη γιορτάζει την αγάπη και τη χαρά Facebook Twitter
Λεπτομέρεια της γαμήλιας τούρτας. Φωτ.: Lionel Balteiro / LaMousse

Με πληροφορίες από Guardian, Waddesdon Manor

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT