Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας

Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
0

Είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς με σιγουριά στο πώς οι πράσινοι εξωτικοί παπαγάλοι βρέθηκαν από την Ασία και την Αφρική στην Αθήνα. Σίγουρα τους έχετε προσέξει εδώ και χρόνια σε διάφορα σημεία της πόλης, από τον Εθνικό Κήπο μέχρι το Πάρκο Τρίτση και τον Λυκαβηττό. Υπάρχουν αναφορές για μεταφορά τους από την Ινδία με κοντέινερ που έσπασε στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, άλλοι θεωρούν ότι έχουν δραπετεύσει από τα κλουβιά των pet shops και των ιδιοκτητών τους, μια και τα συγκεκριμένα είδη εκφράζουν έντονη δυσφορία στον εγκλεισμό. Πραγματικότητα ή αστικός μύθος, όπως και να 'χει, οι ευπροσάρμοστοι «μετανάστες» έχουν πλέον εγκλιματιστεί στην πόλη μας, αναπαράγονται και την ομορφαίνουν.

Αυτή η εικόνα με τους έντονους συμβολισμούς ενέπνευσε τον Κύπριο καλλιτέχνη Σωκράτη Σωκράτους για να δημιουργήσει τον δικό του εξωτικό κήπο στην ταράτσα της γκαλερί The Breeder στο Μεταξουργείο, έναν κήπο που θα λειτουργήσει ως «κάλεσμα», το επόμενο διάστημα, για τους παπαγάλους, ώστε να αφήσουν τον Εθνικό Κήπο και τις άλλες φωλιές τους και να μετεγκατασταθούν εκεί, με τον ίδιο να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του «γητευτή». Η εγκατάσταση αυτή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της μεταμόρφωσης όλων των ορόφων της Breeder, με αφορμή τον ερχομό της documenta 14 στην Αθήνα, καθώς ο επιμελητής Milovan Farronato, διευθυντής του Fiorucci Art Trust, έχει προβεί σε «αλχημική κατάληψη» του κτιρίου, με τη συμμετοχή δεκάδων ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών στην εντυπωσιακά πολυσήμαντη συλλογική έκθεση με όνομα το σχεδόν-παλίνδρομο «SI SEDES NON IS» («Αν καθίσεις, μην φύγεις» και «αν δεν καθίσεις, φύγε»).

«Η προηγούμενη δουλειά του καλλιτέχνη "Six Open Gates and a Closed One" αποκάλυπτε πώς ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Ο Εθνικός Κήπος ιδρύθηκε από τη Βασίλισσα Αμαλία ως σύμβολο της μοναρχίας της. Είχαν τοποθετηθεί μόνο ελληνικά φυτά σε αυτόν για ευνόητους λόγους. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο κήπος λειτούργησε ως σύμβολο ενότητας του έθνους. Σήμερα παρουσιάζει τη γνωστή εικόνα εγκατάλειψης, ενώ διαθέτει και πολλά "παράσιτα", ξένα φυτά που φυτρώνουν μόνα τους. Παράλληλα, οι εξωτικοί παπαγάλοι έχουν οικειοποιηθεί τα πεύκα που δεν υπάρχουν στις χώρες τους και φτιάχνουν φωλιές με πευκοβελόνες. Ο Σωκράτης τους καλεί να φωλιάσουν εδώ» εξηγεί η διευθύντρια της Breeder Νάντια Γεραζούνη. Είναι σαφές ότι το έργο του Σωκράτους αποτελεί ένα εύστοχο σχόλιο για το μεταναστευτικό, ωστόσο ο καλλιτέχνης κυριολεκτεί κιόλας, μια και όντως οι παπαγάλοι έχουν ήδη ανταποκριθεί στο «μαγικό κάλεσμά» του και απομένει να δούμε το αποτέλεσμα. Τα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει στον κήπο είναι πεύκα, φρέσκα εξωτικά φρούτα, καθώς και νέα γλυπτά από μέταλλα και γύψο που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την εγκατάσταση, κατά τις προσφιλείς τεχνικές του.

Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
Είναι σαφές ότι το έργο του Σωκράτους αποτελεί ένα εύστοχο σχόλιο για το μεταναστευτικό, ωστόσο ο καλλιτέχνης κυριολεκτεί κιόλας, μια και όντως οι παπαγάλοι έχουν ήδη ανταποκριθεί στο «μαγικό κάλεσμά» του και απομένει να δούμε το αποτέλεσμα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εντωμεταξύ, η documenta 14 έχει ξεκινήσει για τα καλά και τις προηγούμενες ημέρες πήραμε μια ωραία πρώτη γεύση για το τι σημαίνει πραγματικά αυτή η διοργάνωση για την πόλη μας. Επισκέπτες από όλη την Ευρώπη κατέκλυσαν τις εκθέσεις, τους δρόμους και τα πάρτι, δίνοντας μια διονυσιακή νότα άλλων εποχών στην Αθήνα που τόσο τη χρειάζεται. Και καθώς όλοι προσπαθούμε να βρούμε έναν «μπούσουλα» για το τι να πρωτοδούμε από τις αναρίθμητες δράσεις που θα παρουσιάζονται το επόμενο διάστημα, η Breeder έγινε το «στανταράκι» της έναρξης: Την προηγούμενη Πέμπτη, όσοι βρέθηκαν στη μεταμεσονύκτια μάζωξη των εγκαινίων της έκθεσης σίγουρα δεν περίμεναν ότι θα εξελισσόταν σε ένα μεγάλο street party. Η Νάντια Γεραζούνη συμπληρώνει: «Καλλιτεχνικά νομίζω ότι η documenta θα έχει αντίκτυπο στη νεότερη γενιά καλλιτεχνών. Θα μπορέσουμε να κρίνουμε τα επόμενα χρόνια ποια ερεθίσματα θα πάρουν οι νέοι καλλιτέχνες. Για την Breeder ήταν τέλεια ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε όλους τους χώρους του κτιρίου, από τον δρόμο μέχρι το roof terrace. Είναι σημαντικό να μας βλέπουν γνωστοί καλλιτέχνες και συνεργάτες μας από το εξωτερικό, στον φυσικό μας χώρο, στη βάση μας. Ανυπομονώ για τους επόμενους μήνες».

Παράλληλα, στην είσοδο της γκαλερί υπάρχει ένα ακόμα έργο του Σωκράτη Σωκράτους: ένα χαλί από γαρύφαλλα που σχολιάζει τον κόσμο της εξουσίας και των χρημάτων, καθώς και την ιδέα του θανάτου, αφού κυκλοφορεί έντονα, εδώ και δεκαετίες, η φήμη ότι το αγαπημένο λουλούδι των μπουζουκιών είναι «κλοπιμαίο» από τα νεκροταφεία. Στα εγκαίνια υπήρχε ένα βουνό από 36.000 γαρύφαλλα (που πλέον έχουν αποδεκατιστεί). Πρόκειται στην ουσία για ένα παλιότερο έργο του καλλιτέχνη, που είχε παρουσιαστεί αρχικά στην Κύπρο, και τροποποιήθηκε για να υποδέχεται τους επισκέπτες της γκαλερί τους επόμενους μήνες και να τους καλεί να πατήσουν άφοβα πάνω του για να εισέλθουν σε έναν κόσμο «απόκρυφων εναλλακτικών απόψεων μέσω μαγικών, μυστικιστικών και ιεροτελεστικών πρακτικών, που αποσκοπούν στο να εξερευνήσουν τις εναλλακτικές μορφές αθανασίας και αρχετυπικών αληθειών που διέπουν την ανθρωπότητα».

 

Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
Παράλληλα, στην είσοδο της γκαλερί υπάρχει ένα ακόμα έργο του Σωκράτη Σωκράτους: ένα χαλί από γαρύφαλλα που σχολιάζει τον κόσμο της εξουσίας και των χρημάτων, καθώς και την ιδέα του θανάτου, αφού κυκλοφορεί έντονα, εδώ και δεκαετίες, η φήμη ότι το αγαπημένο λουλούδι των μπουζουκιών είναι σε μεγάλο βαθμό «κλοπιμαίο» από τα νεκροταφεία. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info:

SI SEDES NON IS

The Breeder (Ιάσωνος 45, Μεταξουργείο, 210 3317527)

Έως 26/8, Τρ.-Παρ. 12:00-20:00, Σάβ. 12:00-18:00

Είσοδος Ελεύθερη

www.thebreedersystem.com

 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT