Οι 24 πιο διάσημες γυναίκες εικαστικοί σήμερα

Οι 24 πιο διάσημες γυναίκες εικαστικοί σήμερα Facebook Twitter
0

Η Αγγλίδα Τρέισι Εμιν. Το έργο της χαρακτηρίζεται συχνά ως "εξομολογητικό". Η εγκατάσταση με το αντίσκοινο είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα της. Στο εσωτερικό του υπάρχουν όλα τα ονόματα των ανθρώπων με τους οποίους έχει κοιμηθεί. Ηταν ένας ευφημισμός για τους ανθρώπους της ζωής της. υπήρχε εκεί ακόμα και το όνομα της γιαγιάς της. Καταστράφηκε σε μια πυρκαγιά το 2004 και δε θα ανασυνταχθεί ποτέ.

Η Κάθριν Όπι έκανε μια σπουδαία φωτογραφική καριέρα, διερευνώντας τα θέματα ταυτότητας και φωτογραφίζοντας τρανσέξουαλ στο Λος Αντζελες. Το Γκούγκενχάϊμ της έκανε αναδρομική έκθεση το 2008.

Η Γκάντα Αμέρ και η αφηρημένη της ζωγραφική βασίζεται κυρίως σε ακουαρέλες και κεντήματα. Η ίδια δηλώνει ότι η χρήση των μεικτών μέσων έχει πολιτική αναφορά, συνδέει το αρσενικό της ζωγραφικής και το θηλυκό της χειροτεχνίας.

Τζέϊν και Λουίζ Γουίλσον, δυο αδερφές που δουλεύουν μαζί. Έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα εγκαταλελειμένα κτίρια. σε αυτό το βίντεο χρησιμοποιούν έναν τόπο στρατιωτικών δοκιμών

Η Τζανίν Αντονι κάνει περφόρμανς και γλυπτική. Αυτό είναι ένα έργο, το εκμαγείο του προσώπου της με σοκολάτα.

Σέσιλι Μπράουν , οι αφηρημένες ζωγραφικές φιγούρες της είναι από τις πιο διάσημες στον κόσμο της τέχνης

Τζούλι Μέρετου από την Αιθιοπία. Το έργο της χαρακτηρίζεται συχνά αρχιτεκτονικό. Η ίδια πιστεύει ότι απλώς πρόκειται για μια μεταφορά στο χώρο, κάνοντας μια αναφορά στην εξουσία και στις εξουσίες.

Πιπιλότι Ρίστ από την ελβετία. Κινούμενες εικόνες σε τοίχους. Φωτεινά χρώμτα και τοπία. Το Νιου Γιόρκερ χαρακτήρισε τη δουλειά της "ευαγγελισμό της ευτυχίας".

Τσάο Φέι, Κινέζα καλλιτέχνης των μούλτιμίντια. Συνδέει και ανακατεύει στοιχεία του παλιού και του καινούργιου κόσμου, ο οποίος κινείται με μεγάλες ταχύτητες.

Λίζα Γιουσκαβάτζε. Γνωστή περισσότερο για τα γυναικεία γυμνά της. Αγαπά να χρησιμοποιεί ό,τι συνδέεται με τη γονιμότητα.

Ζιστίν Κέρλαντ, φωτογράφος με ρομαντικά θέματα φυγής. Εγινε διάσημη από τη δουλειά της με μια σειρά γυμνά στην αμερικάνικη εξοχή.

Κάρα Γουόκερ. Οι σιλουέτες της διηγούνται ιστορίες ωμότητας του ρατσισμού. Τα φυλετικά θέματα είναι κυρίαρχα στη δουλειά της. Τα έργα της είναι αφοπλιστικά

Λίζα Λου. Το έργο της η Κουζίνα, είναι ένα από τα πιο διάσημα και έκανε πέντε χρόνια για να το ολοκληρώσει.

Δουλεύει με χάντρες. Τα έργα της αναστατώνουν πάντα. Θεωρούνται ιδιοφυή.

Γεννημένη στην Κένυα η Βανγκέτσι Μούτου κάνει κολάζ και αυτά είναι τα πιο διάσημα έργα της. Της αρέσει να ξαναδουλεύει εικόνες που βρίσκει σε περιοδικά. Μάχεται για τα διακιώματα των γυναικών και στο έργο της προβάλλει συχνά το θέμα της παραμόρφωσης

Η Αντρεα Ζίτελ κάνει έργα που χαρακτηρίζονται "δύσκολα". Κάποτε νοίκιασε μια βιτρίνα στο Μπρούκλιν και εξέτρεφε κοτόπουλα.Οι κριτικοί τέχνης θεωρούν ότι κάνει μια "έρευνα των θεμελιωδών πτυχών της σύγχρονης εγχώριας και της αστικής ζωής στις δυτικές κοινωνίες."

Η Καταρίνα Κοζίρα είναι Πολωνέζα βίντεο άρτιστ. Οι αντιδράσεις για το έργο της στην Πολωνία είναι πάντοτε μεγάλες. Ενα διάσημο έργο της είναι αυτό με τα άλογα τη στιγμή του θανάτου τους. Εδώ στο βίντεο αναπαριστά την ιεροτελεστία της άνοιξης με ηλικιωμένα κορμιά.

Η Κέιτ Γκίλμορ επεξεργάζεται θέματα σχτικά με το χάος και την καταστροφή. Εδώ είναι μερικά από διάσημα αγγεία της, γεμάτα χρώμα τα οποία θρυμματίζονται.

Η Μίκα Ρότενμπεργκ από την Αργεντινή κάνει βίντεο-εγκαταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιεί ασυνήθιστες γυναίκες. Στη δουλειά της θέτει τα ζητήματα της εργασίας και του καπιταλισμού.

Γιαέλ Μπαρτανα "And Europe Will Be Stunned", μια βιντεοεγκατάσταση που πήγε στη Μπιενάλε της Βενετίας πριν λίγα χρόνια. Στο έργο της διερευνά τα θέματα της Εβραίκής ταυτότητας.

Σάρον Χέιζ καλλιτέχνης και ακτιβίστρια συνδυάζει την περφόρμανς με τις εγκαταστάσεις. Μελετά την αλληλεπίδραση της προσωπικής και πολιτικής ταυτότητας, χρησιμοποιώντας συχνά τα συνθήματα.

Η Τάνια Μπρουγκέρα από την Κούβα κάνει εγκαταστάσεις.Στον κόσμο της, έννοιες όπως η ελευθερία, και η αυτοδιάθεση δεν είναι αφηρημένα ιδεώδη. Η εγκατάσταση που απεικονίζεται εδώ έκλεισε μετά από μια μέρα από τις κουβανικές αρχές, επειδή φαινόταν να είναι ένα (ανατρεπτικό) σχόλιο για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Νάταλι Τζούρμπεργκ. Σουηδή βίντεο-άρτιστ. Δουλεύει συχνά με πηλό και τα έργα της θυμίζουν παραμύθια.

Τερέζα Μαργκόλις, μεξικάνα καλλιτέχνης, η οποία κάνει εγκαταστάσεις. Στο έργο της απεικονίζεται συχνά η βία του πολέμου των ναρκωτικών. Στην ελλάδα έχουμε δει στο Outlook έργο της, με φύλλα χαρτιού ποτισμένα με το νερό των νεκροτομείων.

Η Κλάρα Λίντεν συχνά με τη δουλειά της αναφέρεται στην αρχιτεκτονική. Σε αυτό το βίντεο από το οποίο προέρχεται η εικόνα, ο Μάικλ Τζάκσον κάνει βραδινές διαδρομές στην πόλη.

*****

[via]

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT